Odkryto jak nie powinno się jeść pomidorów
Image
![](/sites/default/files/styles/large/public/pomidor2_0.jpg?itok=tdHUtKBp)
Nowe badania wykazały, że połączenie pomidorów z produktami spożywczymi bogatymi w żelazo zmniejsza o połowę wchłanianie likopenu, który stanowi jeden z najcenniejszych składników tych czerwonych warzyw. Jest to zaskakujące odkrycie, ponieważ połączenie pomidorów z mięsem jest bardzo popularnym rozwiązaniem w sztuce kulinarnej, stosowanym na przykład we włoskiej potrawie spaghetti bolognese czy polskich gołąbkach.
Chociaż z botanicznego punktu widzenia pomidory zaliczane są do owoców, to jednak ze względu na ich znikomą zawartość cukru traktujemy je jako warzywa. Pomidory słyną nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku i przyjemnej dla oka barwy, które gwarantują szerokie zastosowanie w wielu potrawach na całym świecie – są one po prostu bardzo zdrowe.
Spożywając pomidory, chronimy nasz organizm przed nowotworami, nadciśnieniem tętniczym, a także chorobami skóry i oczu. Przykładowo jedno z badań dowiodło, że spożywanie 10 porcji pomidorów w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko raka prostaty aż o 35%. Podobna zależność została odkryta pomiędzy spożywaniem pomidorów przez kobiety a niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.
Za większość prozdrowotnych właściwości pomidorów odpowiada likopen – zawarty w nich organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów. To przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed procesami nowotworzenia, odbudowując połączenia międzykomórkowe. Niestety, odkryto, że aż o połowę zmniejszamy wchłanianie likopenu przez nasz organizm, gdy łączymy go z pokarmami bogatymi w żelazo. Naukowcy doszli do takich wniosków podczas badania, w którym część uczestników piła sok pomidorowy z zawartością suplementu żelaza, a część bez niego.
W trakcie badania krwi pacjentów zauważono, że osoby, które wypijały sok pomidorowy z dodanym żelazem, wykazywały prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu. Zdaniem naukowców taki efekt może być spowodowany utlenianiem likopenu przez żelazo, które tworzy nieprzyswajalne metabolity. Naukowcy planują powtórzyć swoje badania na szerszej próbie badawczej, ponieważ dotychczas eksperyment był prowadzony wyłącznie na mężczyznach.
- Dodaj komentarz
- 14297 odsłon
O wiele więcej likopenu niż
O wiele więcej likopenu niż surowy pomidor, mają jego obrobione termicznie przetwory... A ja na szczęście jem tego tyle, iż mam gdzieś że żelazo zmniejsza o połowę wchłanianie likopenu *dirol*
najsmaczniejszy jest mały
Dodane przez SurvivorMan w odpowiedzi na O wiele więcej likopenu niż
najsmaczniejszy jest mały słoik koncentratu pomidorowego, popijany pomidorowym sokiem... Moje codzienne 2 sniadanko...
uwaga artykuł sponsorowany
uwaga artykuł sponsorowany jest przez faszystowskie lobby pomidorowe :-)
miłośnikom schabowego, ogórków, groszku i kapusty powinno się za czytanie pomidorowych opowieści słono płacić...
to chyba jakis atak morderczych wegetarian którzy za nic mają pomidorowe uczucia... przecież każdy pomidor ma uczucia, każdy pomidor cirpi kiedy go obdzierają ze skórki lub smażą bez znieczulenia...
Czyli pomidor w puszce zły?
Czyli pomidor w puszce zły?
Tak. Szczególnie w zeleźnej.
Dodane przez Matt2 (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Czyli pomidor w puszce zły?
Tak. Szczególnie w zeleźnej.
Likopen w największej ilości
Dodane przez Matt2 (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Czyli pomidor w puszce zły?
Likopen w największej ilości występuje w produktach porzetworzonych. W puszce jest b. dobry o ile nie ma konserwantów...