Odkryto jak nie powinno się jeść pomidorów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nowe badania wykazały, że połączenie pomidorów z produktami spożywczymi bogatymi w żelazo zmniejsza o połowę wchłanianie likopenu, który stanowi jeden z najcenniejszych składników tych czerwonych warzyw. Jest to zaskakujące odkrycie, ponieważ połączenie pomidorów z mięsem jest bardzo popularnym rozwiązaniem w sztuce kulinarnej, stosowanym na przykład we włoskiej potrawie spaghetti bolognese czy polskich gołąbkach.

 

Chociaż z botanicznego punktu widzenia pomidory zaliczane są do owoców, to jednak ze względu na ich znikomą zawartość cukru traktujemy je jako warzywa. Pomidory słyną nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku i przyjemnej dla oka barwy, które gwarantują szerokie zastosowanie w wielu potrawach na całym świecie – są one po prostu bardzo zdrowe.

 

Spożywając pomidory, chronimy nasz organizm przed nowotworami, nadciśnieniem tętniczym, a także chorobami skóry i oczu. Przykładowo jedno z badań dowiodło, że spożywanie 10 porcji pomidorów w ciągu tygodnia zmniejsza ryzyko raka prostaty aż o 35%. Podobna zależność została odkryta pomiędzy spożywaniem pomidorów przez kobiety a niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.  

Za większość prozdrowotnych właściwości pomidorów odpowiada likopen – zawarty w nich organiczny związek chemiczny z grupy karotenoidów. To przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed procesami nowotworzenia, odbudowując połączenia międzykomórkowe. Niestety, odkryto, że aż o połowę zmniejszamy wchłanianie likopenu przez nasz organizm, gdy łączymy go z pokarmami bogatymi w żelazo. Naukowcy doszli do takich wniosków podczas badania, w którym część uczestników piła sok pomidorowy z zawartością suplementu żelaza, a część bez niego.

W trakcie badania krwi pacjentów zauważono, że osoby, które wypijały sok pomidorowy z dodanym żelazem, wykazywały prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu. Zdaniem naukowców taki efekt może być spowodowany utlenianiem likopenu przez żelazo, które tworzy nieprzyswajalne metabolity. Naukowcy planują powtórzyć swoje badania na szerszej próbie badawczej, ponieważ dotychczas eksperyment był prowadzony wyłącznie na mężczyznach.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika baca

uwaga artykuł sponsorowany

uwaga artykuł sponsorowany jest przez faszystowskie lobby pomidorowe Smile

miłośnikom schabowego, ogórków, groszku i kapusty powinno się za czytanie pomidorowych opowieści słono płacić...

to chyba jakis atak morderczych wegetarian którzy za nic mają pomidorowe uczucia... przecież każdy pomidor ma uczucia, każdy pomidor cirpi kiedy go obdzierają ze skórki lub smażą bez znieczulenia...

 

Skomentuj