Spożywanie sera może chronić układ krwionośny przed solą

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Przywykliśmy już do tego, że pokarmy, które szczególnie nam smakują, zwykle nie są zdrowe dla naszego organizmu. Tym bardziej pozytywne wydają się być wieści na temat tego, że ser pod pewnymi względami może mieć dobry wpływ na nasze zdrowie. Konkretnie chodzi o jego właściwości chroniące układ krwionośny przed nadmiarem soli w diecie.

 

Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak w nadmiarze może być bardzo szkodliwa, prowadząc do nadciśnienia, chorób serca, demencji oraz udaru mózgu. Zwykle ograniczenie soli w diecie stanowi trudne wyzwanie – nasze kubki smakowe łatwo przyzwyczajają się do jej smaku, a większość producentów żywności nie szczędzi soli w swoich produktach.

 

Profesor kinezjologii na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii, Lacy Alexander, przeprowadziła ciekawe badanie na temat prozdrowotnych właściwości sera, który może pomóc w niwelowaniu szkodliwego nadmiaru soli w naszym układzie krwionośnym. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym Journal of Nutrition.

 

W badaniu wzięło udział 11 osób z nadciśnieniem, które poproszono o przestrzeganie przez 8 dni 4 różnych diet. Jedna z nich obejmowała produkty o niskiej zawartości soli i wykluczała nabiał, w drugiej uwzględniono produkty o niskiej zawartości soli i dużą ilość sera, trzecia polegała na spożywaniu pokarmów o wysokiej zawartości soli i wykluczających nabiał, a czwarta łączyła zarówno produkty spożywcze bogate w sól, jak i dużą ilość sera. Niska zawartość soli w jadłospisie odpowiadała 1500 mg dziennie, a wysoka 5500 mg. Zalecany przez American Heart Association maksymalny poziom dziennego spożycia soli wynosi 2300 mg.

 

Po zakończeniu badania naukowcy oceniali stan układu krwionośnego uczestników. W tym celu wstrzyknięto im niewielką ilość acetylocholiny, która rozszerza naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Na podstawie tego stwierdzono, że żyły osób stosujących dietę z wysoką zawartością soli bez produktów mlecznych miały trudności z rozszerzeniem się. Jednak wśród ochotników, którzy spożywali ser, nawet stosując dietę z dużą zawartością soli, acetylocholina zadziałała prawidłowo.

Obecnie nie odkryto jeszcze, dlaczego ser działa w taki sposób na nasz układ krwionośny. Naukowcy sądzą jednak, że może mieć to związek z zawartymi w nim przeciwutleniaczami. Peptydy wytwarzane podczas trawienia białek mlecznych mają korzystne właściwości przeciwutleniające, co może chronić organizm przed szkodliwym oddziaływaniem soli. Badacze podkreślają jednak, że eksperyment będzie trzeba powtórzyć, aby potwierdzić wiarygodność jego wyników. Póki co próba badawcza była zdecydowanie zbyt mała, aby potraktować je w 100% poważnie.

 

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Mysle wiec jestem Zostaw umarłym grzebanie ich umarłych

Skomentuj