Sok z marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Sok z marchwi jest smacznym dodatkiem do naszej codziennej diety. Często wchodzi także w skład soków wieloowocowych i wielowarzywnych, ponieważ dobrze komponuje się z innymi smakami. Jednak na tym nie kończą się zalety soku z marchwi – posiada on także wiele właściwości odżywczych.

 

Pojedyncza szklanka soku z marchwi zawiera około 94 kalorii, 2,24 g białka, 0,35 g tłuszczu, 21,90 g węglowodanów i 1,90 g błonnika. Sok z marchwi to także dobre źródło witamin i minerałów, takich jak potas, witamina C, witamina B1, witamina B-6, witamina A oraz witamina K.

 

Marchew zawiera przeciwutleniacze, które mogą stanowić dobry środek zapobiegawczy przeciw nowotworom. Podczas badań naukowcy udowodnili na przykład, że regularne spożywanie soku z marchwi zmniejsza aż o 26% ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka. Jedno z badań wykazało także, że picie soku z marchwi może pomóc w leczeniu białaczki. Ekstrakt z marchwi niszczył komórki białaczkowe, a tym samym zatrzymywał postęp choroby. 

Naukowcy badali kobiety, które przeżyły raka piersi i spożywały 250 ml soku z marchwi każdego dnia przez okres 3 tygodni. Odkryto, że wyższy poziom karotenoidów we krwi wiąże się ze zmniejszeniem stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego we krwi, a tym samym z niższym ryzykiem nawrotu raka piersi.

 

Picie soku z marchwi okazało się także dobrym środkiem wspomagającym leczenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. W leczeniu miały pomóc składniki zawarte w soku, takie jak karoten, potas, witamina A oraz witamina C.

 

Ocena: 

5
Średnio: 4.3 (3 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Skomentuj