Kawa jest zaskakującym sojusznikiem w zapobieganiu przyrostowi masy ciała

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Kawa, popularny napój na całym świecie, od dawna jest przedmiotem badań ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne. Badania epidemiologiczne wskazują, że spożywanie kawy może obniżać ryzyko wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy niektóre typy nowotworów. Jednak niedawno przeprowadzone badania zaczęły zastanawiać się nad możliwościami wpływu kawy na regulację masy ciała. Czy spożywanie kawy może faktycznie odgrywać kluczową rolę w hamowaniu przyrostu masy ciała?

 

W opisanych tu badaniach naukowcy postanowili zbadać, czy spożycie kawy - zarówno z kofeiną, jak i bez niej - wraz z dodatkami takimi jak cukier czy śmietanka miałoby wpływ na tendencje do przybierania na wadze w dłuższej perspektywie. Źródłem danych były trzy duże badania epidemiologiczne przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych: dwie edycje Nurses' Health Study oraz Professionals' Health Study. Łącznie analizowano dane ponad 280 tysięcy osób.

 

Oprócz ogólnego monitorowania zdrowia, uczestnicy tych badań co cztery lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące swoich nawyków żywieniowych, co pozwoliło naukowcom na dokładne przeanalizowanie zmian w spożyciu kawy w czasie i ich ewentualnego wpływu na zmiany masy ciała.

 

Z analizy wynika, że osoby zwiększające spożycie kawy (bez dodatku cukru) o jedną filiżankę dziennie w ciągu czterech lat miały mniejszy niż przewidywany przyrost masy ciała o średnio 0,12 kg. Zaskakująco, dodanie śmietanki lub jej substytutu nie miało znaczącego wpływu na zmiany w masie ciała. Niemniej jednak, dodanie jednej łyżeczki cukru do codziennej kawy przyczyniło się do większego niż przewidywany przyrostu masy ciała o 0,09 kg w ciągu czterech lat.

 

Interesujące jest, że korelacje te były silniejsze wśród młodszych uczestników oraz tych, którzy na początku badania mieli wyższy wskaźnik masy ciała. Może to sugerować, że regularne spożywanie kawy może być szczególnie korzystne dla osób pragnących kontrolować swoją wagę lub zapobiegać jej przyrostowi w tych konkretnych grupach.

 

Niemniej jednak, jak zawsze w badaniach obserwacyjnych, ważne jest zachowanie pewnej ostrożności w interpretacji wyników. Chociaż zaobserwowane związki były spójne, badanie to wskazuje jedynie na korelację, a nie koniecznie związek przyczynowo-skutkowy. Dodatkowo, choć zaobserwowane różnice były skromne, długość i zakres badania dodają wagi tym ustaleniom.

 

Podsumowując, choć kawa sama w sobie może nie być "cudownym lekarstwem" na kontrolę wagi, to jednak regularne jej spożywanie, zwłaszcza bez dodatku cukru, może być jednym z wielu czynników mających wpływ na zdrowy styl życia i kontrolę masy ciała.

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika wiktor wektor

Jak człowiek ma już takie

Jak człowiek ma już takie geny po przodkach a na dokładkę mało się rusza bo np. nie pracuje fizycznie a lubi sobie zjeść to mu żadne specyfiki nie pomogą. Otyłość to też choroba cywilizacyjna spowodowana także przez stały niedobór pewnych kluczowych dla zdrowia pierwiastków. 

Portret użytkownika axell69

Najlepszy kawałek  tego

Najlepszy kawałek  tego sposorowanowego  artikuliku  jest  tu  -"spożycie kawy - zarówno z kofeiną, jak i bez niej"   

Więc   podpowiem  wam że kawa  bezcofeinowa  jest  odpadem produkcyjnym która, rozreklamowana  w cudowny sposób oraz za podpowiedzią  lekarzy   stała się  pełnowartościowym  produktem  wziętym wprost  z wysypiska . 

Nie   doradzam nikomu  picia   kawki  rozpuszczalnej  , obojętnie jakiej  i jakiej firmy  - trucizna  na dłuższą   metę 

Skąd to wiem ??Pracowałem  troszkę w fabrykach  produkcji kawy  np  Jacobs -  to  fabryka  którą  widać   z autostrady A1   w  Bremen   (  tam  czynią   czary i cuda z  kawy  , nawet kawę  ziarnistą  potrafią  pozbawić  cofeiny  )   . Jak wiemy  olej z  kawy  i cofeina   są   bardzo potrzebnymi surowcami  do  napojów energetycznych które  chlejecie litrami dziennie  , do kosmetyków   i do leków - stąd  biorą  się ogromne  ilości  odpadów   które umiejętnie  zagospodarowane  stały  się   towarem luksusowym , oczywiście  dla goym  bo   normalny człowiek wie  ze tylko  to jest  dobre  co wytworzyła natura  a człowiek (tam zaraz człowiek - neadertalczyk z pejsami)  trzymał  chciwe łapska precz  od jakiejkolwiek modyfikacji ,   i tak też jest  z kawą  ,   ziarnista  i swieżo mielona   ma te  właściwości  jak opisują  stare  księgi .

Do kolegi który  napisał że  "tylko  z filtra   papierowego "  - to jest błąd , filtr papierowy  zatrzymuje  tłuszcz  kawowy który jest zbawienny  dla naszego organizmu ,   bez niego  kawa ma inne  właściwości .  A co do samych fitrów   , wybierać tylko  te żółte   , białe są  wybielane  chlorem  i są  na dłuższą metę  też szkodliwe  ........   więc  pysznej porannej 

 

„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984

Portret użytkownika wodnik Szuwarek

@axell69

@axell69

Trochę nieprawd napisałeś.

Dobra i zdrowa Kawa to tylko jakości specjality z dobrch palarni. Nie ma w niej żadnej chemi,jak w ziernach fatalnej jakości, produkcji masowej takiej jak kolega napisał wyżej ( to te wszystkie z marketów i sklepów )

Najwęcej z kawy wyciągniemy metodami przelewowymi i alternatywnymi.

Jeśli chodzi o filtr to właśnie białe ale wybielane tlenem, dobrych marek jak moccamaster które poza tym nie generują zapachu papieru który przedostaje się do naparu. Nie trzeba ich przelewać wrzątkiem jak tych brązowych. wystarczy tylko je zmoczyć by filtr nie "napił się kawy" w pierwszej fazie parzenia,tylko od pierwszych kropel napar spłynoł do serwera.

Pozdro i smacznej kawy życzę.

Portret użytkownika Lucek Wąchozlewski

Jeżeli mówimy o prawdziwej

Jeżeli mówimy o prawdziwej kawie a nie o kawopodobnej chemii, to kawę najlepiej filtrować przez filtr papierowy, wtedy dostajemy wprawdzie łagodniejsza w smaku kawę ale pozbawioną składników np. podnoszących cholesterol i chyba też cukier we krwi. Kawę oczywiście trzeba samemu zmielić i taką zaparzać a gotowej mielonej kawy się wystrzegać!

Lucek Wąchozlewski

Portret użytkownika ba19

Czym należy się chełpić

Czym należy się chełpić Biblia donosi:

Jeremiasza 9: 24     „Lecz kto się chełpi, niechże się chełpi tym, iż posiadł wnikliwość+ i poznał mnie, że ja jestem Jehowa,+ Ten, który okazuje lojalną życzliwość, sprawiedliwość i prawość na ziemi;+ bo w nich znajduję upodobanie”+ — brzmi wypowiedź Jehowy.

A dlaczego , bo tylko Bóg Biblii po przez Chrystusa daje życie wieczne tu na planecie Ziemi:

Jana 3: 36  Kto wierzy+ w Syna, ma życie wieczne;+ kto jest nieposłuszny Synowi, nie ujrzy życia,+ lecz pozostaje na nim srogi gniew Boży.+

1 Jana 2: 25  A to jest obietnica, którą on nam obiecał: życie wieczne.+

Jana 17:  To znaczy życie wieczne:+ ich poznawanie+ ciebie, jedynego prawdziwego Boga,+ oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa.+

Poznawanie to inaczej wprowadzanie tych nauk w czyn !

1 Jana 5:  Bo miłość+ do Boga polega na tym, że przestrzegamy jego przykazań;+ a przecież jego przykazania nie są uciążliwe,+

W skrócie innych nie krzywdzi !

 

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Skomentuj