Rukola z hodowli może być pełna rakotwórczych azotanów

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Sałatka z rukoli od pewnego czasu stała się niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Jednak eksperci odkryli, że te zielone liście często przekraczają bezpieczne stężenie azotanów stymulujących wzrost roślin, ale tez mających działanie kancerogenne.

 

W ostatnich latach zapotrzebowanie na rukolę stale rośnie w wielu krajach świata, ponieważ ta pachnąca roślina nazywana jest jedną z podstaw zdrowej diety. Brytyjska Agencja Norm Żywności stwierdziła, że w 10% liści rukoli uprawianych w Anglii jest przekroczona maksymalna dopuszczalna dawka azotanów. Od pewnego czasu poziomy azotanów w zielonych liściach jadalnych są ściśle regulowane, ponieważ udowodniono związek między tymi chemikaliami a rakiem.

 

Rukola jest bogata w witaminy C, K i A. Wyraźny pieprzny smak sprawia, że zioło to jest bardzo popularnym składnikiem zdrowych sałatek. A teraz okazuje się, że chociaż poziomy azotanów stale spadają w innych zielonych warzywach liściastych, przeciwnie, wzrastają w rukoli. Podczas uprawy, bardziej aktywne są nawozy sztuczne. Jest to szczególnie często praktykowane zimą w dużych szklarniach. Przy niskich stężeniach azotany są przydatne (nawet obniżają ciśnienie krwi), ale Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła limity dla tych substancji.

Badanie wykazało, że rukola „hiperakumuluje” azotany z gleby, a substancje te są szczególnie niebezpieczne ze względu na ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego. Eksperci wyciągnęli wnioski na podstawie analizy ponad tysięcy próbek zielonych warzyw liściastych i sałaty. Przekroczenie bezpiecznych wartości azotanów stwierdzono w 4,76% importowanych próbek rukoli i 9,21% uprawianych w Wielkiej Brytanii.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika ogrodniks

Kumulacja azotanów następuje

Kumulacja azotanów następuje przy słabym świetle, dotyczy to również innych warzyw szczególnie tzw. nowalijek które uprawia się w okresach takich ja teraz(styczeń,luty, marzec) z krótkim dniem i dużą ilością chmur.

Portret użytkownika Takitam

To problem dotyczący

To problem dotyczący większości warzyw uprawianych komercyjnie. Na pola wali się całe tony ptasich odchodów pochodzących z ferm drobiu, leje się w glebę żywą gnojowicę z chlewni a nawozy sztuczne NPK też idą całymi tonami. Potem zdziwienie że azotany są przekroczone. Rolnicy mają gdzieś te azotany, ale za to jak wydajnie rośnie ! - dla nich liczy się tylko zysk.

Portret użytkownika keri

Rośliny z upraw nawożonych

Rośliny z upraw nawożonych ptasimi odchodami nie nadają się do spożycia, ponieważ przekraczają normy azotanów nawet tysiąc razy. Jakieś dziecko nawet zmarło po marchewce uprawianej w ogródku przez dziadka, który nawoził uprawy niby ekologicznie czyli kurzymi odchodami. To już mniej szkodzą sztuczne nawozy w odpowiednim czasie i odpowiedniej ilości.

Skomentuj