Zrobotyzowany kucharz znajdzie się w sprzedaży jeszcze w 2019 roku

Kategorie: 

Źródło: Moley Robotics

Kilka lat temu brytyjska firma Moley Robotics zaprezentowała prototyp rewolucyjnego zautomatyzowanego robota kuchennego, który posiada dwie ręce i potrafi samodzielnie ugotować różne potrawy. W 2019 roku rozpocznie się sprzedaż komercyjnej wersji tej maszyny.

 

Ten niezwykły robot powstał dzięki specjalistom w dziedzinie robotyki i kulinariów. Posiada on dwie zwinne zrobotyzowane ręce, które powstały dzięki kolejnej brytyjskiej firmie Shadow Robot Company. Jej produkty używane są na całym świecie, również przez amerykańską agencję NASA.

 

Maszyna sama w sobie jest niezwykła - system uczy się analizując ruchy wykonywane przez człowieka. Na szczęście my nie będziemy musieli poświęcać swojego czasu na jego szkolenie, gdyż był on trenowany przez Tima Andersona, zwycięzcę popularnego programu kulinarnego MasterChef. Podczas demonstracji, robot potrzebował mniej niż 30 minut na przygotowanie zupy z kraba, choć Anderson twierdzi iż potrafi on ugotować dosłownie każdą potrawę.

Komercyjna wersja tego futurystycznego robota kuchennego prawdopodobnie będzie zawierała zmywarkę, lodówkę oraz specjalną bibliotekę w której umieścimy tysiące przepisów. Oznacza to, że my będziemy musieli jedynie zrobić zakupy w sklepie a maszyna sama ugotuje nam obiad i pozmywa naczynia. Robot będzie również obsługiwany za pomocą smartfona. Gdy będziemy wracać do domu z pracy, dzięki specjalnej aplikacji będziemy mogli ustalić co nasz robot kuchenny ma dla nas przygotować.

Twórcy rozważają wprowadzenie dodatkowej funkcji, dzięki której sami będziemy mogli nauczyć robota swoich przepisów, po czym umieścimy go w bibliotece. Jego cena będzie wynosić około 15 tysięcy dolarów ale z czasem najprawdopodobniej zacznie spadać. Firma Moley Robotics udostępniła również animację, która prezentuje swój wynalazek w akcji.

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Skomentuj