Zmiany klimatu wpływają na smak jabłek

Kategorie: 

Jabłoń - źródło własne

Japońscy naukowcy przez ponad 40 lat badali dwa sady owocowe i doszli do wniosku, że zmiany klimatu mają wpływ na smak i konsystencję jabłek. Specjaliści uważają, że smak i konsystencja jabłek zmieniły się ze względu przesunięcie początku kwitnienia i wzrost temperatury.  

 

Do pracy, naukowcy wybrali dwie popularne w Japonii odmiany jabłek - Fuji i Tsugaru. Sady, w których prowadzono badanie znajdowały się w japońskiej prefekturze Nagano i Aomori, gdzie temperatura powietrza w ciągu dziesięciu ostatnich lat wzrosła odpowiednio o 0,31 i 0,34 stopni Celsjusza.

 

Sady te zostały wybrane, ponieważ od lat nie rosną tam nowe odmiany i nie narzuca się żadnych ulepszeń technologicznych. Oznacza to, że możliwe było prześledzenie wpływu czynników klimatycznych bezpośrednio na rozwój owoców. Analiza wykazała zmniejszenie kwasowości i jędrności jabłek. Zidentyfikowano choroby owoców, charakteryzujące się ich zwiększoną wodnistością. Jednakże, wraz z tym następuje zwiększone stężenie cukru.

 

Dzięki badaniu udowodniono, że ocieplenie doprowadziło do zmian w terminie kwitnienia jabłoni, oraz, co istotne dla upraw, wpłynęło na ilość opadów atmosferycznych i temperaturę powietrza. Wyniki badań pokazują, że zmiany w smaku i konsystencji jabłek występują stale, ale kupujący często ich nie zauważają.

 

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)



Komentarze

Portret użytkownika Kustosz

Pier*olenie. Mam działkę już

Pier*olenie. Mam działkę już ponad 30lat i mam na niej kilka jabłonek pamiętających jeszcze Gierka. NIGDY- przenigdy nie prysnąłem nawet tych jabłoni, dlatego nieraz drzewa chorowały mi same walcząc ze szkodnikami. W tym samym czasie niektórzy moi sąsiedzi walili opryski ile się dało. Teraz, po ok. 20 latach ich nieliczne drzewka prawie już nie owocują, albo wydają na świat mikre i całkowicie bez smaku owoce. Ja mogę zaś szczyci się wspaniałymi okazami antonówek, które są wręcz stworzonymi owocami do przetworów. I tak było też 20lat temu. Nie żaden klimat niszczy smak owocu a aplikowana chamsko i bez wyczucia chemia, która w konsekwencji osłabia drzewo i skraca jego życie. Zanieczyszczenie powietrza to już inna kwestia, lecz jakby nie patrzeć- drugorzędna.

Portret użytkownika benamunra

niszczenie to jedna z

niszczenie to jedna z najdrastyczniejszych from zmian... ale wracajac do tematu to wolabym przeprowadzic albo chciaz zobaczyc badania nad skazeniem radioaktywnym, mysle, ze wiekszac Japonii jest juz skazona w wiekszym lub mnieszym stopniu... raczej wiekszym... a to juz na pewno wplywa na zmiant smaku...

Ben

Skomentuj