Zjadł najostrzejszą paprykę świata i doznał uszkodzenia mózgu

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

34-letni mężczyzna wziął udział w konkursie na zjedzenie papryczki chili uznanej za najostrzejszą na świecie. Kilka dni później człowiek doświadczył tak silnych bólów głowy, że trafił do szpitala. Lekarze zapoznani z tym przypadkiem ostrzegają, że jeśli po zjedzeniu ostrych papryczek występują nagłe bóle głowy, należy niezwłocznie zwrócić się o pomoc lekarską.

 

 

Bardzo silne bóle głowy, z ang. Thunderclap headache, oznaczają nagły skurcz naczyń krwionośnych, które dostarczają krew do mózgu. Jest to stan znany jako odwracalny zespół zwężenia naczyń krwionośnych (RCSV).

 

Eksperci twierdzą, że najostrzejsza odmiana chili na świecie, The Carolina Reaper, którą spożył mężczyzna, posiada średnio 1 639 300 jednostek w skali Scoville’a. Dla porównania, papryczka jalapeno ma od 2500 do 8000 jednostek. Choć kapsaicyna zawarta w chili posiada potencjalne właściwości zdrowotne, to spożywanie jej w tak dużym stężeniu może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.

 

W ciągu następnych dni po zjedzeniu rzekomo najostrzejszej papryczki chili na świecie, 34-latek doznał silnego bólu szyi oraz bólu głowy, który trwał zaledwie kilka sekund. Mimo to, ból był tak silny, że mężczyzna niezwłocznie udał się na pogotowie, gdzie wykonano u niego badania pod kątem różnych chorób neurologicznych. Wyniki okazały się jednak negatywne.

 

Badanie przy użyciu tomografii komputerowej wykazało, że u człowieka wystąpiło zwężenie kilku naczyń tętniczych w mózgu. Zdaniem specjalistów, taka reakcja organizmu wystąpiła właśnie w wyniku zjedzenia przez mężczyznę ekstremalnie ostrego pokarmu. Dopiero po 5 tygodniach kontroli lekarskiej naczynia krwionośne pacjenta wróciły do normy.

 

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (3 votes)



Komentarze

Portret użytkownika Paweł Mężyński

Nie podano gdzie i kiedy (czy

Nie podano gdzie i kiedy (czy wogóle) takie zawody się odbyły, ale bezimienni "ekserci' się wypowiedzieli krytycznie. Jak wiadomo ostre papryczki zawierają antynowotworową kapsaicynę.  Mozna macerować papryczki np ghost chili  w oleju jadalnym przez 2-3 tygodnie. Kapsaicyna jest dodatkowo dobrym, mocnym, naturalnym spalaczem tłuszczu żródło: (patryk2703). Artykuł pochodzi ze strony: tylkomedycyna.pl  Tytuł strony mówi wszystko :) 

Portret użytkownika MiterMann

admin jak piszesz takie

admin jak piszesz takie pierdoly ktore na kazdym zdaniu blyska w oczy.... wez nie pisz wcale... albo pisz zdania oparte na faktach....  bo faktow jest zero a sam tytul arta  zniewala az rece opadaja z trescia

Portret użytkownika Nicco

Aluminium w postaci

Aluminium w postaci naturalnej nie powinien stanowić wielkiego zagrożenia, bo substancje znajdujące się z nim w przyrodzie (w czystej postaci nigdy nie występuje) ułatwiają jego wydalanie z organizmu, a substancją która najlepiej radzi sobie z jego wydalaniem jest krzem, którego najwięcej zawiera skrzyp.
Tylko pisząc o postaci naturalnej nie mam na myśli zawierających go warzyw i owoców, które pierwotnie go nie mają, a nabyły go przez spryskiwanie wszelakimi świństwami ze świata światowej policji USA.

,,Socjalizm każdemu równo nosa utrze. Bogatych zdusi jutro, a biednych pojutrze".

Portret użytkownika P7

"Dopiero po 5 tygodniach

"Dopiero po 5 tygodniach kontroli lekarskiej naczynia krwionośne pacjenta wróciły do normy."Czytajcie ze zrozumieniem.Czyli nic nie zrobili!!!Nasze organizmy są kompletne jeśli są nie zatruwane. 

Strony

Skomentuj