Kategorie:
Roślinna alternatywa dla mięsa pomoże zmniejszyć emisje dwutlenku węgla i spowolni globalne ocieplenie, ale będzie mieć konsekwencje ekonomiczne dla rosnącej popularności zielonego mięsa. Naukowcy szacują, że nawet 1,5 miliona pracowników rolnych w samych Stanach Zjednoczonych może pozostać bez źródła dochodu.
Zielone mięso może pomóc w obniżeniu śladu węglowego poprzez zmniejszenie liczby zwierząt gospodarskich. Na przykład w USA przejście na alternatywę dla białka zwierzęcego powinno zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 2,5–13,5% poprzez zmniejszenie liczby bydła o 2–12 milion.
Jednak roślinne alternatywy wołowiny nie są panaceum, ponieważ ich wpływ na inne parametry środowiskowe systemu żywnościowego, takie jak ogólne zużycie wody, jest kontrowersyjny.
Oprócz ochrony środowiska wzrost produkcji „zielonego” mięsa może mieć poważne konsekwencje ekonomiczne. Aby je ocenić, naukowcy przeprowadzili symulację zmian w amerykańskim systemie żywnościowym, kiedy 10, 30 i 60 procent produkowanej obecnie wołowiny jest zastępowane alternatywą roślinną.
Podsumowując, zmiany w systemie żywnościowym będą miały niewielki, ale potencjalnie pozytywny wpływ na krajowy produkt krajowy brutto, ale zmiany te nie będą jednakowo odczuwalne w całej gospodarce. Tak więc przy 60-proc. zastąpieniu wołowiny „zielonym” mięsem cykl produkcyjny zostanie skrócony nawet o 45 proc., co może pozostawić bez pracy nawet półtora miliona osób.
Walka z globalnymi zmianami klimatycznymi jest z pewnością ważna, twierdzą naukowcy, ale przełom technologiczny będzie miał wiele konsekwencji dla gospodarki i to nie tylko tych pozytywnych. Kluczowym wyzwaniem dla decydentów w zakresie zielonych technologii jest złagodzenie tych skutków, zwłaszcza w przypadku pracowników o niskich dochodach lub pracowników małych firm.
Ponadto produkcja „zielonej” wołowiny może prowadzić do wzrostu popytu i produkcji wieprzowiny i drobiu, co oznacza nie tylko wzrost emisji dwutlenku węgla, ale także gorsze warunki dla zwierząt gospodarskich, ponieważ średnio krowy są lepsze niż świnie i drób. Być może jedynym sposobem uniknięcia tego scenariusza jest produkcja mięs roślinnych o różnych smakach i obniżenie ich cen. Jest mało prawdopodobne, że mając zdrową i smaczną alternatywę, ludzie będą nadal kupować drogie naturalne mięso z taką samą chęcią. Badanie zostało opublikowane w The Lancet Planetary Health.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Ojcem Mieszka był, według niego, Siemomysł, dziadem Lestek, a pradziadem Siemowit. Z pierwszą żoną, Dobrawą, miał Mieszko syna Bolesława i córkę.
NoweFilmy i BacoLogia i corium.5v.pl
„Dopóki nie staną się świadomi, nigdy się nie zbuntują, a dopóki się nie zbuntują, nie mogą stać się świadomi”.
-George Orwell, 1984
Lucek Wąchozlewski
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Strony
Skomentuj