„Zielona” dieta śródziemnomorska radykalnie poprawia stan zdrowia

Kategorie: 

Źródło: tg

Naukowcy z Izraela przeprowadzili krótki eksperyment z osobami z nadwagą i pokazali, jak dieta może zmienić ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych. Ich wyniki potwierdziły centralną rolę mikroflory w utrzymaniu zdrowia i rozwoju chorób. Naukowcy wiedzieli z poprzednich badań, że dieta śródziemnomorska wiąże się z poprawą zdrowia kardiometabolicznego u ludzi, ale nie wykazano wcześniej, aby mikrobiota jelitowa odgrywała w tym względzie rolę regulacyjną.

 

Nowy ośmiotygodniowy eksperyment wykazał, że skład bakterii determinuje „centralną rolę mikroflory w zdrowiu i chorobie”, jak podaje strona internetowa Uniwersytetu Ben Guriona w Negev.

 

Tradycyjna dieta śródziemnomorska zawiera dużo warzyw, owoców, ziół, orzechów, ryb i oliwy z oliwek. W swoim eksperymencie naukowcy poprawili dietę, czyniąc ją bardziej „zieloną”. Dodali 3-4 filiżanki zielonej herbaty, 100 g (mrożone kostki) warzyw mankai i orzechy włoskie w ilości co najmniej 28 g dziennie. Grupa kontrolna ochotników przestrzegała klasycznej diety śródziemnomorskiej. Wszyscy uczestnicy zmagali się z otyłością brzuszną.

„Mamy nadzieję, że dzięki odkryciu roli mikrobioty w korzyściach płynących z diety, możliwe będzie ulepszenie i spersonalizowanie diety dla danej osoby” – skomentował współautor Ehud Rinott z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

 

Po ośmiu tygodniach w obu grupach odnotowano znaczące zmiany w ocenie mikroflory jelitowej. W grupie zielonej diety miały one znacznie większe znaczenie. Na przykład zauważono wzbogacenie mikroflory w bakterie, co pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy, wrażliwość na insulinę, a także utratę wagi i zmniejszenie ryzyka chorób sercowo - naczyniowych.


 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Jurek Bajka

Naukowcy od dawna mówią

Naukowcy od dawna mówią ludziom co mają jeść, w co się ubrać , w co wierzyć i co myśleć o świecie. Niezły kibel, główne hasło milenialsów: nie myśl pan naukowiec zrobi to za ciebie Smile i ogłosi to w telewizorku Smile

Portret użytkownika Sky Srom

Najnowocześniejsza i

Najnowocześniejsza i najmodniejsza dieta powinna składac się z robaczków karaluchów i z much, latające i pełzające też. To jest modne, tak w telewizji mówią i w radio młodzieżowym. Dla tego moja dziewczyna co tydzień robi mi robacznicę, jak nałapiemy robaków, much , glizd, pająków, wydłubujemy korniki z drzewa spróchniałego, na koniec kilka mrówek i delikatnie gotujemy przepyszną zupkę. Proszę państwa oceany smaku, po prostu pychota, jak ktoś chce moge opublikowac przepis.

Portret użytkownika Q

Dieta jest dla chorych ludzi

Dieta jest dla chorych ludzi , zdrowy odżywia się normalnie - nie potrzebuje "diety". A najważniejsze to wsłuchać się w "głos" organizmu , który sam najlepiej wie czegu mu trzeba. Co należy jeść ? To po czego zjedzeniu czujesz się dobrze i w miarę rześko a nie ospale i "cieżko" . Żołądek w 1/3 powinien być pusty , w 1/3 wypełniony pokarmem stałym a w 1/3 płynem.

A proporcje pokarmowe najlepiej pokazuje ten obrazek:

Piramida Zdrowego Żywienia to obrazowe przedstawienie zaleceń żywieniowych.

Gdy wszystko "gra" jedzenie po max. 2...3 godzinach opuszcza żołądek - ruszając w dalszą drogę i tyle wcześniej trzeba jeść kolację nim się położymy spać. Bo noc jest od wypoczynku a nie od trawienia. 
Ludzie jedzą to co mają dostępne i też żyją - tacy innuici czy eskimosi żywią się niemal wyłącznie rybami i fokami i są zdrowi.

Portret użytkownika spokoluz

Poziom tych nałkofcuf jest

Poziom tych nałkofcuf jest żenujący. Bez badań w logiczny tylko sposób jest jasne , że osoba odżywiająca się w pólnocnej kanadzie czy na alasce będzię miała inną bioflorę jelitową niż osoba z basenu moża śródziemnego. Na północy ze względu na temperaturę otoczenia jest dużo większe zapotrzebowanie na kalorie i dieta jest cięższa w kalorie - mięso , ryby , tłuszcze aby "ogrzać" organizm. Dieta śródziemnomorska jest lekka aby pomóc wychładzać organizm.

Ile kasy idzie na udowadnianie oczywistości.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Portret użytkownika Ar

Dzieki za madry komentarz.

Dzieki za madry komentarz. Zreszta kazdy to podswiadomie stosuje. Latem jada sie wiecej zoeleniny bo nawet mieso tak nie smakuje a w chlody wiecej miesa i tluszczu. Tak sa przyzwyczajone nasze organizmy. Dodatkowo slonina i jajka maja dobroczynne dzialanie na serce szczegolnie u starszych ludzi. To wie wiekszosc prawdziwych lekarzy. Nawet juz zaobserwowano ze grubi ludzie czesciej przezyja zawal a chudzi przewaznie umieraja przy pierwszym(to obserwacje kardiologow). Moze i obecne problemy z wirusem w krajach srodziemnomorskich to poklosie malej ilosci tluszczu zwierzecego w ich diecie. No a Zydzi nie jadaja jeszcze wieprzowiny.

Skomentuj