Zdaniem uczonych, przemysł mięsny i mleczarski oraz uprawa ryżu mogą ogrzać Ziemię o ponad 1,5°C

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Naukowcy z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych szczegółowo zbadali emisje z sektora rolnego, który jest zdominowany przez hodowlę zwierząt i uprawę ryżu. Doszli do wniosku, że globalna produkcja żywności może podważyć cel porozumienia paryskiego, jakim jest ograniczenie globalnego ocieplenia.

 

Emisje klimatyczne z globalnego systemu żywnościowego mogą ogrzać planetę o ponad 1,5°C, nawet bez uwzględnienia emisji z paliw kopalnych. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Columbia University w Nowym Jorku.

 

Według ekspertów jeśli obecne poziomy emisji z produkcji żywności utrzymają się, do końca stulecia zwiększą średnie globalne temperatury o od 0,7°C do 0,9°C, poza obserwowanym już 1°C. Oznacza to, że same emisje z żywności popchną świat do przekroczenia limitu 1,5°C.

 

Naukowcy odkryli, że 75% możliwego ocieplenia atmosfery spowodowanego przemysłem spożywczym jest związane z produktami o dużym śladzie metanowym. Głównie mówimy o mięsie i produktach mlecznych oraz polach ryżowych. Metan odgrywa dominującą rolę w ociepleniu związanym z systemem żywnościowym.

 

Badanie analizuje każdy gaz cieplarniany osobno dla 94 kluczowych produktów spożywczych, co pozwala na lepsze zrozumienie ich wpływu na klimat w czasie.Tylko jedna trzecia krajów świata uwzględniła działania mające na celu ograniczenie emisji pochodzących z rolnictwa w planach klimatycznych przedłożonych w ramach porozumienia paryskiego ONZ. 

 

Naukowcy stwierdzili, że ich praca ma na celu lepsze zrozumienie wpływu globalnej konsumpcji żywności na globalne ocieplenie w przyszłości, a polityka redukcji emisji powinna chronić dostęp do żywności i środków do życia dla wrażliwych populacji.

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Nomen - Omen

Restauracje w Niemczech płacą

Restauracje w Niemczech płacą do 50 euro za kilogram borowików. Nie wszyscy grzybiarze zdają sobie jednak z tego sprawę, iż komercyjne zbieranie grzybów w Niemczech jest w przypadku braku pozwolenia zabronione. Nie ma przy tym znaczenia, czy grzyby są sprzedawane na stoisku targowym, czy bezpośrednio restauracjom. Ilość grzybów, która może zostać zebrana w Niemczech przez jedną osobę na dzień, jest różna w zależności od landu i w większości przypadków wynosi pomiędzy kilogramem do dwóch kilo grzybów na osobę na dzień. Te nie moga być jednak zbierane w celach komercyjnych, lecz wyłącznie na własny użytek. Na jesieni, od września do października, zaczyna się okres grzybobrania. Jest to czas, w którym w lasach pojawia się najwięcej grzybów, szczególnie jeśli lato było stosunkowo wilgotne.

"Zbieranie grzybów w Niemczech – dozwolone ilości i obowiązujące regulacje" - (Artykuł z dnia 20-09-2022)

https://dojczland.info/zbieranie-grzybow-w-niemczech-dozwolone-ilosci-i-obowiazujace-regulacje/

===

Portret użytkownika dd

wspaniałe wiadomości!!!

wspaniałe wiadomości!!!

Wzrost temperatury spowoduje szybszy wzrost biomasy, lepsze warunki dla rolnictwa i nie będzie obiecanego głodu, mimo wielu starań samozwańczych władców świata o wprowadzenie zarządzeniami ograniczeń w produkcji żywności.

Kwesta druga - nie będzie trzeba tyle palić w piecach żeby uzyskać ciepło - a to spowoduje ochłodzenie klimatu i wrócimy do punktu wyjścia - skoro ocieplenie jest wynikiem ciężkiej pracy ludzkich rąk.

Portret użytkownika Nomen - Omen

@Emeryt

@Emeryt
"A poradnik jak uciekać przed niedźwiedziem!"

Może zamiast uciekać wystarczy użyć małej gaśnicy samochodowej, albo płynny kwasek cytrynowy "zakropić" niedźwiedziowi lub innemu "napastnikowi" do oczu. W samoobronie oczywiście - (W tym przypadku odpowiadam Pół Żartem - Pół Serio)

Portret użytkownika BG-OG

BO TYLKO GÓWNIANA PAPKA Z

BO TYLKO GÓWNIANA PAPKA Z KORPORACYJNYCH FABRYK BILLA G I INNYCH PSYCHOPATÓW JEST EKOLOGICZNA I OCZYWIŚCIE ZDROWA. .WSZYSTKO INNE MUSI BYĆ ZDYSKREDYTOWANE. OD TEGO SĄ GRANTY I WW PUBLIKUJĄCY "NAUKOFCY". I TEGO ONZ , WHO I SCHWABB SIE TRZYMAJĄ

Portret użytkownika Lucek Wąchozlewski

Rolnictwo już się oficjalnie

Rolnictwo już się oficjalnie likwiduje w niektórych krajach eurokomuny, a w pozostałych, opornych idzie to stopniowo, w Polsce rolnictwo też się zwija na rzecz wielkoarealowych koncernów. Depopulacja dopiero ruszy z kopyta jak bedzie zimno i głodno i wiekszość wyszprycowanej populacji ze zjechaną odpornością - będą padać miliardami!

Lucek Wąchozlewski

Portret użytkownika Nomen - Omen

Słodki posmak wywaru z kłączy

Słodki posmak wywaru z kłączy trzciny pospolitej - Wzmacnia i odkaża organizm. Trzcina pospolita występuje praktycznie na całym świecie. Wywar przygotowany z kłączy trzciny pospolitej posiada charakterystyczny słodki posmak. Kłącze trzciny pospolitej zawiera w sobie dużą ilość soli mineralnych, białka oraz witamin. Dodatkowo zawartość polisacharydów sprawia, że spożywanie odwaru z kłączy trzciny pospolitej wspomaga nasz organizm w okresach ogólnego osłabienia. W chińskiej medycynie zioło to uważane jest za środek detoksykujący dzięki czemu wykorzystywany jest przy zatruciach pokarmowych. Lecznicze właściwości kłącza trzciny pospolitej wykorzystywane są przy występowaniu objawów oraz dolegliwości takich jak: wysoka gorączka, pragnienie, zatrucia pokarmowe, zatrucia alkoholowe, wysypki, krwiomocz, guz płucny, ropień płucny, drażliwość, suchość gardła i jamy ustnej.

"LU GEN / Rhizoma Phragmitis / Kłącze trzciny pospolitej" - (Tekst)

https://planetherbs.pl/produkt/lu-gen-rhizoma-phragmitis-klacze-trzciny-pospolitej/

===

"trzcina pospolita cena" - Do sprawdzenia w wyszukiwarce:

https://www.google.de/m?q=trzcina+pospolita+cena&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1#ip=1

===

Strony

Skomentuj