Zatrucie owocami morza doprowadziło do amputacji ręki. Czy sushi jest bezpieczne?
Image
Spożywanie surowych owoców morza sprowokowało skażenie niebezpiecznymi bakteriami Vibrio vulnificus u 71-letniego Koreańczyka i ostatecznie doprowadziło do amputacji ręki. Leczenie antybiotykami znów nie przyniosło efektu. O infekcji bakteriami, które doprowadziły do amputacji kończyny, informuje czasopismo naukowe The New England Journal of Medicine.
Opisany incydent dotyczy 71-letniego mieszkańca Korei Południowej. Dwanaście godzin po spożyciu surowych owoców morza, bardzo popularnych w Azji, jego lewa ręka spuchła. U pacjenta uformowały się duże krwotoczne pęcherze. Było to wynikiem zakażenia mikroorganizmami Vibrio Vulnificus, które występują w surowych rybach.
Historia medyczna Koreańczyka obejmowała cukrzycę typu II i nadciśnienie. Przeszedł on również hemodializę w ramach leczenia niewydolności nerek. Lekarze zareagowali szybko. Z opuchniętych obszarów przedramienia próbowali usunąć ropę i zainfekowane tkanki. Następnie pacjent otrzymał dożylnie antybiotyk ceftazydym i cyprofloksacynę. Pierwszy dotyczy antybiotyków cefalosporyn trzeciej generacji do stosowania pozajelitowego, a drugi stanowi środek przeciwbakteryjny z grupy fluorochinolonów drugiej generacji.
Pomimo leczenia, klęska Vibrio Vulnificus postępowała i rozpoczęły się niebezpieczne procesy martwicze. W rezultacie mężczyźnie amputowano dłoń i przedramię. Po operacji Koreańczyk został zwolniony do domu. Przypadek wykazał niebezpieczeństwo zakażenia przez mięsożerne bakterie osób o osłabionej odporności. Leczenie antybiotykami na tym etapie nie zawsze przynosi pozytywne rezultaty.
Vibrio Vulnificus jest rodzajem mikroorganizmu z rodzaju Vibrio, żyje w ciepłej słonej wodzie. Infekcja tą bakterią często zdarza się z powodu użycia zainfekowanych skorupiaków i innych owoców morza. Rocznie w USA zarejestrowanych jest około sto przypadków zakażenia u ludzi wirusem Vibrio vulnificus.
Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na to, że z powodu szerokiego rozpowszechnienia antybiotyków wiele niebezpiecznych bakterii jest w stanie się do nich przystosować, więc leczenie jest często bezużyteczne i zupełnie nieskuteczne. W rezultacie rozpoczęła się nowa ewolucyjna walka, tj. rywalizacja między bakteriami i lekami.
Warto przypomnieć, że wcześniej naukowcy stworzyli antybiotyki nowej generacji, które mogą zniszczyć szeroką gamę bakterii opornych na inne leki. Naukowcy opracowali antybiotyki, badając interakcje nicieni i ich symbiontów.
- Dodaj komentarz
- 3620 odsłon
Produkty mięsne i rybne
Produkty mięsne i rybne surowe zawsze są niebezpieczne. Jak wynika z wideo Vibrio Vulnificus nie jest zbyt złośliwym organizmem, zabija go już temperatura 85 st.C, zatem zmieniajmy obyczaje.
https://translate.google.com/translate?sl=sk&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FVibrio_vulnificus
Najzdrowiej to weganizm, ale
Najzdrowiej to weganizm, ale ileż to nawyków żywieniowych i przyzwyczajeń trzeba przy tym pokonać.
Pewnie wystarczyły by
Pewnie wystarczyły by odpowiednie zioła a tymczasem niestety trafił z automatu w tryby zdegenerowanej medycyny ograniczonej do jedynych słusznych metod I substancji.
Co ma piernik do wiatraka?
Co ma piernik do wiatraka?
Jeżeli zjadł surowe owoce moża, bardź coś innego to jeśli chodzi o zatrucie powinno być ogólnoustrojowe a Nie dotyczyć tylko przedramienia....
To bardziej wyglada na ukonszenie/,,,
Kolejna sprawa raz piszecie o bakteri a raz o wirusie mówiac o tym samym pacjencie.
Antybiotyki Nie “ działaja” na Wirusy!!!!
Wymienione antybiotyki można o dupę rozbić a Ciprofloxacina jest głównie stosowana w ranach chirurgicznych badz infekcjach dróg moczowych, czyli lekkie infekcje....
Problemem tego pacjenta Nie jest to co (zjadł) lecz cukrzyca i podeszły wiek.
Jeżeli Nie doszło do Sepsy to dializa była spowodowana uszkodzeniem nerek w wyniku nadmiernego stosowania antybiotyków i sama cukrzyca.
Pozdrawiam, ( pracownik ;SDH Trust England) Salisbury District Hospital.
Wiem co mówię.
Nie bez powodu ludzie zaczęli
Nie bez powodu ludzie zaczęli jeść pieczone nad ogniskiem mięso wiele tysięcy lat temu. Choć dzisiaj pewnie można sterylizować surowe owoce morza bez poddawania ich obróbce termicznej.
Ta... weganizm najzdrowiej...
Ta... weganizm najzdrowiej... tylko weganie tak mogą pisać ... poza tym sushi to nie "owoce morza" tylko - kwaśny ryż.
Mam pytanie retoryczne. A
Mam pytanie retoryczne. A mianowicie co ma wspólnego wirus i bakteria? Ps. Podpowiem, iż zagadnienie to jest związane z naukami ścisłymi i biologią. ;P