Według naukowców ludzie będą mogli się nauczyć jeść nawet drzewa

Image

Źródło: sxc.hu

Biotechnologowie robili już z ziemskimi organizmami bardzo dziwne rzeczy, a tym razem postulują tworzenie roślin, które będzie można zjadać w całości. Wyobraźmy sobie na przykład kukurydze, której liście i łodygi również będą jadalne. Te dziwne możliwości rośliny mają uzyskać dzięki technologii opracowanej przez naukowców z Virginia Tech

 

Ich wynalazek powoduje przekształcenie celulozy, głównie niestrawnego polimeru w skrobię. Rośliny produkują celulozę i skrobię, które są im potrzebne do bardzo różnych celów. Celuloza tworzy ściany komórkowe większości roślin, alg, a nawet niektórych bakterii. Poza tym jest używamy w produkcji tworzyw począwszy od odzieży (bawełna jest prawie wyłącznie z celulozy) do papieru czy etanolu. Skrobia jest źródłem energii, a ludzie umieją ją spożywać w postaci takich roślin jak ziemniaki, pszenica czy kukurydza. Różnica między nimi polega na prostej zmianie wiązań wodorowych, które tworzą cząsteczki.

 

Zwierzęta takie jak krowy i świnie mogą trawić celulozę z powodu bakterii symbiotycznych żyjących w ich przewodach pokarmowych, ale ludzie nie są w stanie.  Jednakże, celuloza odgrywa ważną rolę w naszej diety, jako źródło włókien, co wpływa na trawienie. Aby zamienić wiązania wodorowe i przekonwertować celulozę inżynierowie z Virginia Tech zwrócili się do chemii. Eksperymentowali z szeregiem syntetycznych enzymów zdolnych do niszczenia wiązań wodorowych w niektórych częściach roślin, które byłyby odpowiednie dla uzyskania żywności. Jako cel eksperymentu wybrano liście i kaczany kukurydziane. 

 

Na skutek manipulacji enzymami doszło do oczekiwanych efektów i powstał produkt będący pochodną skrobi. Co prawda nie zastąpi on mąki pszennej, ale może być używany, na przykład, jako źródła błonnika pokarmowego, lub biodegradowalnego materiału do pakowania. Pozostała część surowca może zostać poddana dalszej obróbce w celu uzyskania glukozy, którą da się może być zastosowana do wytwarzania etanolu. Cały proces nie wymaga żadnych specjalnych warunków lub chemikaliów innych niż same enzymy, a co najważniejsze jest on łatwy do odtworzenia na dużą skalę za nieduże pieniądze.

 

 

 

 

 

0
Brak ocen

Cywilizowany świat jest tak głupi, że aż przestaje być przerażający, a zaczyna być po prostu śmieszny!!! Już widzę bezdomnego, który z głodu wpier..la przydrożną topolę... Lol...

0
0

Dodane przez SurvivorMan w odpowiedzi na

Cywilizacja jest tam gdzie nie ma jednego ponad drugim, lecz jest równość. Zachód nazwał się cywilizowanym wobec tylu masakr, ludobojstw - Anglia, Hiszpania, Holendia, Niemcy - ofiarami swymi zwą barbarzyńcow - Słowian, Afrykanów, Indian, Azjatów. 

Ci, którzy mają najwięcej krwi na rękach, mają czyste ręce.

Smutne jest to, że dzisiaj Polacy zatracają sie w tej obludzie.

Narod podzielony, psy ogryzają kości, i spoglądają z czcią na Zachod, na Pana.

0
0

Jak sie zmienią w cyborgi to będą mogli jeść drzewa, popijać ropą naftową, a wylegiwanie na słońcu dosłownie będzie oznaczać ładowanie akumulatorów... Aż pewnego dnia Słońce pierdyknie i przepali im procesory.

0
0

A tak na serio... Należy pamiętać że to, co najmniej DZIWNE odkrycie, będzie dotyczyło jedynie malutkiej części roślin, dających się zjeść w całości... Naukowcy chyba za bardzo skupili się na skrobi i celulozie, bo z artykułu wynika, że ewidentnie zapomnieli, o całej gamie alkaloidów (zwykle trujących, a w niektórych przypadkach, w malutkich ilościach leczniczych) występujących nie tylko w roślinach powszechnie uważanych za niejadalne lub silnie trujące, ale również w roślinach, których jedna część (np. korzeń lub owoc) jest jadalna i znana człowiekowi, natomiast inna część tej samej rośliny (np. liść, łodyga, kłącze) są niejadalne... Weźmy na przykład Robinię Akacjową... Kwiatostan w cieście naleśnikowym - PYCHA!!! Liście i pozostałe części - śmierć w męczarniach! Reasumując, odkrycie niewiele zmieni i nadal najbardziej będzie się liczyć obszerna wiedza z zakresu kulinarnego i leczniczego wykorzystania roślin...

0
0

Dodane przez SurvivorMan w odpowiedzi na

To fakt i nie trzeba aż tak wyszukanych roślinek, wystarczy choćby ziemniak, bulwy OK mniam, a części zielone szkodliwe dla zdrowia lub wręcz trujące ze względu na solaninę.

0
0

Dodane przez Dr Piotr (niezweryfikowany) w odpowiedzi na

Racja... Po prostu akacja przyszła mi na myśl piewsza, bo akurat myślałem o niej chwilę wcześniej, spoglądając przez okno... Nie moge się doczekać gdy zakwitnie...

0
0

Jak tak dalej pójdzie to będziemy sobie gotowali rosół ze starych butów lub czerninę ze zjechanych opon. Niech ci naukowcy sami sobie wpieprzają te swoje delicje. Smacznego !.

0
0

Dodane przez Takitam (niezweryfikowany) w odpowiedzi na

Jak tak dalej pójdzie, to nie trzeba będzie robić żadnych modyfikacji aby ludzie zaczęli wpier...ać korę z drzew. Jestem za wszelkimi działaniami umożliwijącymi przerabianie wszystkiego na etanol spożywczy :-)))

0
0

a jak się ma supersorgo Billa "dobroczyńcy"  Gatesa?  zostało tylko jak te owce zrobic je zielonym i idea zielonej pozywki zrealizowana...brrr

0
0

NAUKOWCY WNET UDOWODNIA, ZE CZLOWIEK TEZ JEST JADALNY ZA WYJATKIEM TRUJACYCH -  NAUKOWCOW I POLITYKOW///KTORYCH PRZED SPOZYCIEM NALEZY PARZYC WE WRZADKU 12 GODZ.

0
0

Skrobia to żywnościowe bezwartościowe śmieci dla organizmu bardzo ZACHWALANE" bo dają masę sprzedażową która szybko przyrasta w hodowli. I nic więcej.

 

Żywienie sie skrobią to jak wpieprzanie ziemii mając nadzieję iż czasem do ust zagarnie się robaka. Oczywiście można się fetyszowac kolorem wpieprzanej ziemi ale to robak jest tym czymś co organizm musi pracowicie odsegregować z zalegających mu w żoładku stosów skrobiowej tektury. I te zalegające stosy nowoczesnego polecanego przed dr Mendele pożywienia są przyczyna problemów z trawieniem bo szybko włazą, wolno wyłażą i są ukochanym siedliskiem mikrobów.

 

A potem przychodzi dr Oj Boli i wycina połowę układuu trawiennego wyedukowanego w żywieniowych tredach yewropejczyka.

0
0