We Włoszech zaczęto uprawiać warzywa o cechach odpowiednich do leczenia niektórych chorób

Kategorie: 

Źródło: tg

Naukowcy opracowali już ukierunkowane składniki odżywcze dla rzodkiewki, rukoli, grochu i boćwiny. Na przykład udało im się zwiększyć ilość jodu w warzywach czternastokrotnie, co może być przydatne dla ludzi w celu utrzymania zdrowia tarczycy. Najciekawsze jest to, że wszystkie plantacje powstają w technologii bezglebowej, tj. w całkowicie w płynnym podłożu. Jest to bardzo wygodne i tanie.

 

Naukowcy z Włoch starali się dostosować ilość jodu i potasu w różnych warzywach i innych roślinach, aby były one odpowiednie dla osób cierpiących na określone choroby.

 

Na przykład niektóre warzywa zawierają duże ilości potasu i spożywanie ich na surowo może być szkodliwe dla pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Dlatego zwykle zaleca się je do obróbki cieplnej warzyw lub moczenia ich w wodzie, chociaż może to spowodować utratę innych korzystnych minerałów i witamin.

 

Z drugiej strony jod jest bardzo ważny dla metabolizmu i zdrowia tarczycy, ale na przykład wielu wegan może cierpieć na niedobór tego mikroelementu z powodu diety. Rozumiejąc te problemy, naukowcy zaczęli tworzyć roztwory odżywcze w celu modyfikacji roślin.

 

Po serii eksperymentów z różnymi składami pożywek udało im się wyhodować warzywa o czternastokrotnie wyższej zawartości jodu w porównaniu do warzyw konwencjonalnych. Eksperymentując z potasem, zmniejszono jego zawartość w warzywach o 45%.

 

„Systemy bezglebowe są przyjazne dla środowiska i mogą poprawić jakość warzyw poprzez modyfikację roztworem składników odżywczych” – twierdzo autorzy badania.

 

Obecnie eksperci kontynuują eksperymenty, aby osiągnąć jeszcze lepsze wyniki. Na przykład interesują ich głębsze zmiany w szlakach metabolicznych roślin, aby osiągnąć docelowy wynik. Takie eksperymenty wymagają poważnych badań biologii roślin.

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika spokoluz

Warzywa z holandii są

Warzywa z holandii są najlepszym przykładem cyt. „Systemy bezglebowe są przyjazne dla środowiska i mogą poprawić jakość warzyw poprzez modyfikację roztworem składników odżywczych” – twierdzo autorzy badania.

smacznego

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Skomentuj