W Wielkiej Brytanii wzywa się do opodatkowania produktów zawierających cukier

Kategorie: 

Źródło: sxc.hu
Wiele osób przekonało się, jak niebezpieczny dla naszego zdrowia może być cukier. Wszystko oczywiście zależy od tego ile spożywamy go w ciągu dnia, jednak coraz więcej uczonych zwraca uwagę, że cukier ma negatywny wpływ na organizm człowieka a jednocześnie coraz częściej słyszymy aby substancja ta została opodatkowana.

 

Kilka miesięcy temu WHO oświadczyło, że ludzie spożywają zbyt wielkie ilości cukru. Dotychczas zalecano aby dzienne spożycie tej substancji wynosiło 50 gram ale dyrektor WHO ds. żywienia dr Francesco Branca stwierdził, że lepiej jest obniżyć spożycie nawet o 50%. Była to odpowiedź na coraz częściej występującą otyłość, spowodowaną pochłanianiem zbyt wielkich ilości cukru, który znajduje się w wielu produktach spożywczych.

 

Cukier często ukrywa się w takich produktach jak jogurty, napoje czy soki a wchodząc do sklepu musielibyśmy czytać etykietę każdego produktu, zanim byśmy go kupili. Łatwo wtedy można dojść do wniosku, że stosowanie się do zaleceń WHO, czyli spożywanie 25 gram cukru dziennie, jest dziś bardzo trudne do osiągnięcia. Z jednej strony mamy ograniczyć jego spożycie, ale z drugiej strony, cukier jest niemal wszędzie i czasem trudno jest go uniknąć.

 

Dlatego coraz częściej słyszymy o tym, że cukier należy opodatkować a w Wielkiej Brytanii wzywa się do podjęcia takiego właśnie działania. Raport rządowy wskazuje, że nakładając podatek na napoje zawierające duże ilości cukru, pozwoli w łatwy sposób zwalczyć otyłość. Brytyjski sekretarz zdrowia chce, aby nałożono dwudziestoprocentowy podatek na takie napoje.

 

Przygotowano również inne opcje, takie jak zmniejszenie ilości cukru w żywności, zmniejszenie podawanych porcji czy nakładanie ostrzeżeń zdrowotnych na słodkich produktach. Jakiekolwiek decyzje w tej sprawie nie będą podejmowane w najbliższym czasie, gdyż Departament Zdrowia nie planuje nałożyć podatku na cukier. Nie oznacza to jednak, że taki podatek nigdy nie zostanie nałożony. Jest to prawdopodobnie tylko kwestia czasu.

 

 

Źródło: Dailymail.co.uk

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu



Komentarze

Portret użytkownika Wkurzony Kosmita

W pełni się podpisuję pod

W pełni się podpisuję pod Zergiem i Spacepolem. Lepiej bym tego nie opisał.
Wychodzi na to że cukier to śmiertelna trucizna ale dla syjonistów. Szykujmy więc karabiny z cukrowymi pociskami i cukrowe kołki.
Korwin Mikke zapytany o to skąd ma tyle siły i sprawności powiedział, że codziennie pije herbatę do której sypie 5 łyżek cukru. I faktycznie cukier tak go "zatruł", że ma 190 cm wzrostu, jeździ codzień po kraju, pisze felietony i mimo 74 lat wygląda na 50.

Ave Satan New russian

Portret użytkownika zerg

"Wiele osób przekonało się,

"Wiele osób przekonało się, jak niebezpieczny dla naszego zdrowia może być cukier. "- bardziej bzdurnego zdania nie da się  wypowiedzieć.   Nie ma bardziej debilnego okreslenia co do cukru. GŁUPOLE!!!  glukoza (fruktoza)  to jedyna energetyczna substancja dla naszego organizmu. Cukier to podstawa egzystencji, odżywia i jednocześnie odtruwa nasz organizm !!! Wszyscy znamy problem odtruwania organizmu na tzw. kacu - lekiem jest SŁODKA herbata , kawa, a najlepiej miód ( jedna stołowa łyzka rozpuszczona w letniej wodzie i wypita na czczo, usuwa 10% alkoholu pozostałego w organiźmie ). Wszystkie odżywcze pokarmy to tak naprawdę WIELOCUKRY .  Mąka a wieć pieczywa, ziemniaki - skrobia to nic innego jak wielocukry. W procesie trawienia są sprowadzane do postaci podstawowej czyli do glukozy !!!!!!!!!  Więc w czym tkwi problem ? ano w tym , że glukoza dając nam energię jednocześnie odtruwa nasz organizm. Problem tkwi więc nie w samym cukrze, lecz w jego odtruwających właściwościach.  Tu należy powiedzieć , że w procesie produkcji cukru (sacharozy z buraków cukrowych) nie  jest używana żadna  zaawansowana chemia. Za to w produkcji tak zwanych syropów glukozowo-fruktozowych  jak najbardziej. W każdym takim procesie pozostaje kwestia tak zwanych pozostałości technologicznych nieusuwalnych w stopniu zagrażającym ludzkiemu zdrowiu.  Nie ma  więc bardziej trujących produktów od tych syropów. Dochodzi do tego subsydiowanie produkcji wielkoprzemysłowej - banki + przemysł farmakologiczny (truciciele). No i namy całokształt problemu. A gdzie jest nasze zdrowie , ? ano w du...pie go mają ci nasi rządziciele.
JEDZCIE CUKIER I BĄDŻCIE ZDROWYMI

Portret użytkownika Medium

zerg napisał: Cukier to

zerg wrote:

Cukier to podstawa egzystencji, odżywia i jednocześnie odtruwa nasz organizm !!! Wszyscy znamy problem odtruwania organizmu na tzw. kacu - lekiem jest SŁODKA herbata , kawa, a najlepiej miód ( jedna stołowa łyzka rozpuszczona w letniej wodzie i wypita na czczo, usuwa 10% alkoholu pozostałego w organiźmie ). 
Cukier (znaczy dwucukier buraczany - sacharoza i cukry proste) uzupełniają braki energii bardzo szybko. Dieta zbyt bogata w cukier prowadzi do zakwaszenia organizmu, sprzyja niestety bakteriom i ewentualnym pasożytom, podtrzymuje szkodliwe grzyby. A o alkoholu lepiej w ogóle nie wspominać, szczególnie użytym w nadmiarze, toż to trucina! 

Portret użytkownika spacepol

Debile. Żryjcie

Debile. Żryjcie aspartam.
Człowiek, najgłupsze stworzenie na ziemi, które odrzuci wszystko co dobre i zdrowe (i potrafi wmówić to innym) a w zamian będzie się utrwalać w przekonaniu, że trutki są najzdrowsze.
Ciekawe, że kiedyś ludzie jedli to co jedli (to co dziś jest NIBY szkodliwe) i byli przy tym zdrowsi, wytrzymalsi, silniejsi. Dziś co jeden to uczulenia, skazy i najprzeróżniejsze choroby.
Jadłem chleb z masłem i cukrem! Nie umytymi rękami na podwórku! ŻYJĘ! I mam się dobrze!
Debilowata mamuśka, nie pozwoli dziecku podnieść ogryzka, który mu wypadł bo "tam już są zarazki"...
Szkoda słów

Portret użytkownika Medium

spacepol napisał: Jadłem

spacepol wrote:

Jadłem chleb z masłem i cukrem! Nie umytymi rękami na podwórku! ŻYJĘ! I mam się dobrze!
Ano była taka moda Smile
Też prosiłam mamę, choć w domu był miód i dżem.
Mojej mamie w czasie II wojny tak samo posmakowała kawa z sacharyną u koleżanki...

Portret użytkownika akuku

e tam..wszystkiego sobie

e tam..wszystkiego sobie zabrońmy w inię dbania o zdrowie (OPODATKUJMY WIĘC;)) Powiem, że to głupie bo mądry człowiek zje tyle ile potrzebuje, a taki co lubi się nażreć to i tak będzie się opychał choćby i milion podatków nałożyli bo potem w programioe będzie się odchudzał żeby pokazać swoje cierpienie wywołane brakiem umiaru!!! 

Portret użytkownika Medium

A może by tak raczej puścić

A może by tak raczej puścić na rynek więcej nierafinowanego brązowego cukru z melasą?
Dużo bardziej korzystyny, zdrowszy i nie wiedzieć czemu sprzedawany tylko w sklepach ze zdrową żywnością... Tymczasem alkohole stoją obok chleba!
To raczej alkohol wyprowadzić ze sklepów spożywczych, a wrócić tam cukier nierafinowany!

Strony

Skomentuj