Kategorie:
W piwnicy jednego z czeskich browarów znaleziono trzy nieotwarte butelki piwa, które zostały wyprodukowane w czasie I wojny światowej. Naukowcy postanowili przeprowadzić analizę chemiczną piwa i dowiedzieć się, co dzieje się z nim po tak długim czasie.
Oprócz analizy chemicznej, badacze postanowili także spróbować napoju. W jednej z butelek dało się wyczuć delikatny zapach owocowy, natomiast pozostałe były wyraźnie popsute, ponieważ ich zapach został opisany przez degustujących jako zapach odchodów.
Degustujący stwierdzili, że piwo ma mniej gorzki posmak, a analiza chemiczna wykazała, że znajduje się w nim także mniej alkoholu. W składzie wykryto także żelazo, miedź, mangan oraz cynk. Tylko jedno piwo miało smak podobny do tego, które produkuje się w dzisiejszych czasach i to właśnie w nim odkryto DNA drożdży oraz bakterii.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
Scarlet
|
Komentarze
Skomentuj