Kategorie:
Całkowita waga wyrzuconej żywności odpowiada około 23 milionów w pełni załadowanych 40-tonowych ciężarówek. W sumie to około 931 mln ton żywności, czyli 17% całkowitej żywności dostępnej dla konsumentów w 2019 roku, które trafiło do śmietników w gospodarstwach domowych, u sprzedawcach detalicznych, w restauracjach i innych placówkach gastronomicznych.
Program Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) i organizacja partnerska WRAP 2021 Food Waste Index Report bada odpady żywnościowe z punktów sprzedaży detalicznej, restauracji i domów, w tym zarówno żywność, jak i niejadalne części, takie jak kości i muszle. Raport zawiera najbardziej kompleksowe dane na temat zbierania, analizy i modelowania odpadów żywnościowych do tej pory oraz proponuje metodologię pomiaru marnotrawienia żywności dla krajów.
Z raportu wynika, że w prawie każdym kraju, w którym mierzono marnotrawstwo żywności, było ono znaczące i to niezależnie od poziomu dochodów. Pokazuje, że większość tych odpadów pochodzi z gospodarstw domowych, które wyrzucają 11% całej żywności dostępnej podczas konsumpcji w łańcuchu dostaw. W gastronomii i handlu detalicznym odpady to odpowiednio 5% i 2%. Na całym świecie na jednego mieszkańca przypada 121 kilogramów marnowanej żywności. Raport zawiera również szacunki na mieszkańca dla regionów i krajów.
Marnotrawienie żywności ma poważne konsekwencje środowiskowe, społeczne i gospodarcze. Na przykład w czasach, gdy środki przeciwdziałania zmianom klimatu są nadal niewystarczające, 8–10% globalnych emisji gazów cieplarnianych jest związanych z żywnością, która nie jest spożywana.
„Ograniczenie marnotrawstwa żywności zmniejszy emisje gazów cieplarnianych, spowolni niszczenie przyrody w wyniku przekształcania terenu i zanieczyszczenia, zwiększy dostępność żywności, a tym samym zmniejszy głód i zaoszczędzi pieniądze podczas globalnej recesji” - Inger Anderson, dyrektor wykonawczy UNEP.
Jeśli mamy poważnie zająć się zmianą klimatu, utratą różnorodności biologicznej, zanieczyszczeniem i odpadami, przedsiębiorstwa, rządy i obywatele na całym świecie muszą dołożyć wszelkich starań, aby ograniczyć marnotrawienie żywności, powiedział Anderson.
Według raportu UNEP w 2019 roku głód dotknął 690 milionów ludzi, a oczekuje się, że liczba ta gwałtownie wzrośnie z powodu COVID-19. Jednocześnie trzech miliardów ludzi na świecie nie może sobie pozwolić na zdrową żywność.
„Przez długi czas uważano, że marnowanie żywności w domu to poważny problem tylko w krajach rozwiniętych, ale widzimy, że nie jest to takie proste” - Markus Gover, CEO WRAP.
Nowe globalne szacunki dotyczące marnotrawienia żywności na poziomie konsumentów zostały wyprowadzone na podstawie dostępnych danych i ekstrapolacji opartych na szacunkach zaobserwowanych w innych krajach. Ponieważ 75% światowej populacji mieszka w krajach, w których szacunki dotyczące marnotrawienia żywności są bezpośrednio śledzone na poziomie gospodarstw domowych, wiarygodność szacunków jest wyższa w tym sektorze.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
"Trudności materialne nigdy nie powinny być przeszkodą na drodze rozwoju człowieka" - Moje własne słowa
Skomentuj