Sztuczne słodziki mogą niszczyć naturalną florę bakteryjną jelit

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Złe wieści dla osób, które używają sztucznych słodzików. Naukowcy odkryli, że produkty stosowane jako substytuty cukru mogą zabijać pożyteczne bakterie jelitowe. Badania dotyczyły substancji takich jak aspartam, sukraloza, czy sacharyna.

 

Badacze z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev w Izraelu i Nanyang Technological University w Singapurze przetestowali względną toksyczność sześciu popularnych sztucznych słodzików: aspartamu, sukralozy, sacharyny, neotamu, advantame oraz acesulfamu-k. Przetestowano także 10 popularnych suplementów sportowych, które wykorzystują te substancje.

Do badania naukowcy wykorzystali bioluminescencyjne bakterie  E. coli, aby sprawdzić, jak reagują na sztuczne słodziki. Bakterie bioluminescencyjne wytwarzają światło, gdy wykryją substancje toksyczne. W przypadku sztucznych słodzików okazało się, że wytwarzają one niebezpieczne substancje, które niszczą naturalną florę bakteryjną jelit.

 

To zła wiadomość dla osób, które używają sztucznych słodzików, ponieważ zaburzona flora jelitowa może powodować wiele potencjalnych problemów zdrowotnych. W podobnym badaniu powiązano sztuczne słodziki z cukrzycą i otyłością.

Wszystkie sześć słodzików, użytych w badaniu, zostało zatwierdzonych przez Urząd ds. Żywności i Leków w Stanach Zjednoczonych. Stosowanie słodzików jako substytut cukru nie powinno odbić się negatywnie na zdrowiu, jeśli są one stosowane w niewielkich ilościach.

 

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Neo13n

To tak na szybko.. 

To tak na szybko.. 

Zjada się słodzik, idzie sygnał że to cukier. 

Trzustka zaczyna produkować insulinę aby go strawic, i co? I gowno.. Nie ma cukru.. 

Po dłuższym czasie trzustka nie będzie reagować na cukier.

Cukrzyca typu drugiego wzamian za te parę mniej kalorii i żal potem do Boga..

Dlaczego Ja?!

A tak serio.. Cukier z Nami był od zawsze i nasz organizm wie jak się z nim obchodzić a ten szit?!

Cukier to paliwo, siedzisz to nie żryj, ćwiczyć? Ciężko pracujesz? Jak najbardziej. 

Ja tu tylko przytoczylem trzustkę  a artykuł jest o kolejnych innych skutkach ubocznych. 

A sam po sobie widzę jak piłem wcześniej dużo "szejków" bialkowych na siłkę itp. Jak po tym dostawałem syfów na plecach, ramionach... Odkąd tylko natural smak piję problem zniknął. 

 

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Portret użytkownika Kangur.

A pamiętasz Groot jak

A pamiętasz Groot jak wspaniała unia chciała nas ratować przed substancjami smolistymi zawartymi w tradycyjnie wędzonej wędlinie?...zastępując ten proces chemiczną "zupą"...?...zapewne teraz nałkoffcy znaleźliby "nieoczekiwanie" masę rakotwórczego syfu w tym...szkoda gadać.

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Portret użytkownika Groot

Sam rób wypad z Polski

Sam rób wypad z Polski ludzki odpadzie, ciągnąć pały ussmanom bo tylko do tego się nadajesz. Brakuje jeszcze żeby takie gówno i zero jak ty wypowiadało w imieniu się Polaków.
Chujnia i ussmania już się rozpadają i twoje zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni, a takim jak ty cwelom i płatnym prostytutkom pozostanie sznur i gałąź, bo już nie będzie komu dupy nadstawiać.

Strony

Skomentuj