Sztuczne mięso już wkrótce będzie kosztować tyle samo co prawdziwe

Image

Źródło: Internet

Czy tego chcemy czy nie, jesteśmy świadkami nadchodzącej rewolucji żywieniowej. Coraz więcej firm na świecie zaczyna interesować się rozwijaniem technologii, przeznaczonej do produkcji tzw. mięsa in vitro. To oznacza rosnącą popularność żywności laboratoryjnej a przede wszystkim drastyczny spadek cen.

 

Przypomnijmy, że w 2013 roku, pierwszy na świecie kotlet in vitro kosztował aż 325 tysięcy dolarów, czyli ponad 1,3 miliona złotych. Tak wysoka cena pokazuje, że proces produkcji sztucznego mięsa nie był jeszcze tak dopracowany. Z biegiem czasu, wszystko zaczęło się zmieniać.

 

W 2015 roku, wyprodukowanie jednego kilograma mięsa in vitro kosztowało około 90 dolarów (tj. ponad 360 złotych). W chwili obecnej, mięsne twory można opracować już za około 23 dolary za kilogram, czyli ponad 90 złotych. Koszta spadły zatem drastycznie. Już same ceny mówią nam, że w najbliższej przyszłości takie mięso z powodzeniem mogłoby znaleźć się na półkach sklepowych.

Image

Profesor Mark Post, człowiek który jako pierwszy stworzył sztuczne mięso i sprzedał je za 325 tysięcy dolarów, ma nadzieję sprzedawać swoje twory w ciągu najbliższych 5 lat. Firmy zajmujące się produkcją laboratoryjnej żywności istnieją głównie w USA - są to Gelcor, Perfect Foods, Clara Foods i Memphis Meats. W Holandii powstała firma Mosa Meat i należy do Marka Posta, zaś w Izraelu funkcjonuje SuperMeat i zajmuje się wytwarzaniem kurzej wątróbki.

 

Naukowcy zaangażowani w rozwój biotechnologii potrzebnej do produkcji sztucznego mięsa przekonują, że w ten sposób radykalnie zmniejszymy emisję gazów cieplarnianych, zlikwidujemy wiele farm i obniżymy zużycie energii. Nie będziemy więcej musieli zabijać zwierząt aby zdobyć pożywienie. Oczywiście wiele osób podchodzi do tego bardzo sceptycznie. Zanim mięso z laboratorium pojawi się w sklepach potrzebna będzie wielka kampania reklamowa. W pierwszej kolejności należałoby zmienić nazwę - "sztuczne mięso", "mięso in vitro" czy "mięso z laboratorium" nie przywołuje dobrych skojarzeń.

 

Wiadomość pochodzi z portalu tylkonauka.pl

 

0
Brak ocen

Może sobie być równe ceną a nawet tańsze, a ja i tak nie zeżrę tego nawet za dopłatą. Aż tak zdesperowany nie jestem a w sytuacji kryzysowej wolałbym zjeść upolowanego szczura niż takie coś.

0
0

Koledzy jestescie tak beznadziejni w waszych komentarzach ze sztuczne mieso jest przy tym smakolykiem. Zjedzenie takiego czegos jest niczym w porownaniu do konsumowania waszych wypocin!

0
0

super, wreszcie skończy się masowe mordowanie zwierząt. bardzo chętnie zamienie mięso zwierzęce na takie hodowane.

0
0

Dodane przez slaweeek (niezweryfikowany) w odpowiedzi na

Jeżeli masz problem z zabijaniem dla pożywienia to nie jedz mięsa. Jak ty że sobą wytrzymujesz? Skoro to Cię wewnętrznie gnębi a mimo to jesz zabite zwierzę.

Pamiętaj że nie powinieneś jeść też przetworów mlecznych, jajek itp. bo to pochodzi przez trzymanie zwierząt w niewoli i moczenie ich przez wiele lat a później stryczek.

 

0
0

Nie wiem jakiej jakości jest to mięso i co w nim jest. Ale nie odrzucałbym tej alternatywy tylko dlatego, że to źle brzmi. 

Np: 75% światowego rolnictwa jest przeznaczane nie na wyżywienie ludzi tylko bydła i ciągle rośnie zapotrzebowanie na wycinkę drzew pod pola. 

Zakładacie z góry, że to mięso jest złe, a co aktualnie jecie? pecytydy, antybiotyki, barwniki, azotan potasu, z 1 kg mięsa wyprodukowane 2-3kg szynki itp oraz wyhodowane zielone jabłuszka na "wacie" bo ładnie wygladają itp..

 

0
0

Dodane przez Fur (niezweryfikowany) w odpowiedzi na

jesli prawdziwe mieso jest tym co opisujesz ,czy wyobrazasz sobie czym bedzie to co chca nam wcisnac?

przeciez mozna by hodowac mieso bez tej chemi ,antybiotykow i sterydow ,ale nie o to chodzi ...

przeciez to robia dla naszego zysku i dobra ...wiec to mieso tez bedzie ulepszane dla naszego zysku i odbra ....

ale kiedy juz ludzie sa jak lunatyki ,jak beda sie czuc po czyms syntetycznym ?

koszmar i masakra.....chory czlowiek wmawia choremu czlowiekowi ,jak byc zdrowszym 

ludzie sa porostu zombi ....

0
0

Jem mięso, dawniej wiele lat temu w jedliśmy pierogi, kluski, syte zupy, latem pyszne warzywa z przydomowego ogródka ale w niedzielę było mięso, gdy je mama piekła z cebulką to pachniało w całym domu do tego kapusta, mizeria lub buraczki. W latach 70-tych ,warzywa do mojej kuchni pochodziły z miejskiego ryneczku,tam można było kupić marchewki,owoce itp.pochodzące z działek i ogródków nawet kwiaty piękne pachnące z działek. Dzisiaj kupione mięso wlożone na patelnię brzydko pachnie,trzeba dodawać intensywnie pachnące przyprawy aby to zmienić.Na bazarze nie wolno handlować produktami naturalnymiz działek ,jak nie masz działalności gospodarczej to nie wolno. wszystko jest sztuczne , nawet kwiaty nie pachną. zabrano im to co było ich nieodłącznym atrybutem. A teraz następuje następna zmiana całkowicie sztuczny pokarm okropność. Chyba czas na mnie , czas umierać.

0
0

Powiem coś o jedeniu jako ktoś kto kształci się w tym kierunku.Mamy teraz takie technologie uprawy roślin że nie potrzebujemy ziemi by rośliny uprawiać.Roślina dostaje nawozy w wodzie i rośnie sobie normalnie.Problem w tym jest taki że roślina dostaje tylko te pierwiastki których ona potrzebuje.Zatem pomidorek wygląda fajnie,dostarczy nam witamin i różnych soli ale tylko takich którye sam wcześniej otrzymał, a człowiek jak wiadomo potrzebuje do istnienia różnych metali w różnych ilościach.Dlatego ja plony z uprawy hydroponicznej, areoponicznej itd nazywam żywnością jałową.Podejrzewam że tak samo będzie z tym mięsem,nie mówiąc już o możliwościach dodawania różnych chemikaliów do takiego mięsa jak np. etoksykina(monsanto) dodawana do rybiej karmy.

0
0

będzie najpierw tanio i dobrze, potem syf i drożyzna, na końcu głód i uzależnienie

0
0

Wymyślono sztuczne futra a jakoś hodowle zwierząt futerkowych nie zniknęły. Skoro w zoo zabija się nosorożca białego dla jego rogu to o czym my rozmawiamy. Dopóki pieniądz będzie wartością najwyższą zmian na lepsze nie będzie a wręcz będzie coraz gorzej. Pazerność zniszczy w ludziach wszystko co cenne dla przyszłości i człowiek znów będzie zwierzęciem na planecie Ludzi.

0
0

Tu nie chodzi o to czy zdrowe / niezdrowe opłacalne / nieopłacalne. Tu chodzi o to że pożywienie na-niby dla ludzików na-niby. Odczłowieczanie. De-humanizm trans-humanizm. Łatwiej przecież zrobić rzeźnię niby-ludziom niż mordować człowieków. Przynajmniej będą mieli prawidłową wymówkę. Masoni powiedzą to tak: ''Zlikwidowaliśmy wreszcie te sztuczne twory, bo to już nie są ludzie ci co żreją plastik, który popijają słodką gnojowicą.''

0
0

Zapewne w dobie globalnego skażenia biosfery będzie to argument aby rząd światowy wdrożył to na masową skalę argumentując iż wytworzy nie zanieczyszczony produkt wolny choćby tylko od radionukleoidów to będzie dużo dla przeciętnego konsumenta mięsa.

0
0

Czy coś takiego można nazwać mięsem? Dla mnie to substancja mięsopodobna, typowe ścierwo dla makżerców. Mięso to skóra, mięśnie, krew, hormony, żył, limfa, osocze. Mięso to pot zwierzęcia które złożyło najwyższą ofiarę ze swojego życia na ołtarzu natury, to pokarm którym się żywiło, wszystko ma znaczenie dla jego smaku, to czy było samcem lub samicą czy cierpiało umierając czy też odeszło ze świata spokojne. Jestem świadomym mięsożercom i nie wyobrażam sobie jak coś takiego może smakować, skoro mięso z wielkich farm na których bezduszne mutanty przerabiane są na paszę dla ludzi, przyprawia mnie o mdłości. Poza tym "żywe" mięso to energia od Boga, czego nie można powiedzieć o tym czymś z laboratoriów in vitro.

0
0

Dodane przez Szkarłatny Leon w odpowiedzi na

Twoje podejscie do zywiennia jest dosc archaiczne. Tzw. sztuczne mieso niczym nie rozni sie od typowego miesa poza faktem,iz zostalo wychodowane w warunkach sterylnych,lllaboratoryjnych. Produkcje "sztucznego miesa" mozna porownac do produkcji sera w zakladach mleczarskich - tutaj rowniez manipuluje sie komorkami bakterii podczas ich wytwarzania...P.S. Naprawde...nie ma czego sie obawiac. Poza tym - taki sposob wytwarzania miesa jest wybitnie korzystny dla srodowiska naturalnego oraz pomaga oszczedzic cierpienia zwierzetom. ;-) 

0
0