Spożywanie sztucznych słodzików może niszczyć zdrowie

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Cukier to jedna z pierwszych substancji, którą ludzie ograniczają, gdy decydują się jeść zdrowiej. Jednak zamiast tego wybierają substytuty, takie jak stewia, która jest naturalnym słodzikiem, a także co gorsze, aspartam i sacharynę, które są sztucznymi substancjami słodzącymi. Istnieje jednak debata nad faktycznymi korzyściami, a nawet bezpieczeństwem konsumpcji takich substytutów cukru, a wyniki badań w tej sprawie wciąż nie są jednoznaczne.

 

Naukowcy przeprowadzili kompleksowy przegląd informacji z 56 badań, porównujących używanie cukru oraz jego zamienników. W sumie naukowcy przeanalizowali prawie 14 tys. unikalnych przypadków osób z różną wagą, schorzeniami oraz różnym poziomem cukru we krwi.

 

Chociaż niektóre badania wykazały niewielką regulację masy ciała u osób używających słodzików, w przeważającej części nie znaleziono znaczących różnic w wynikach osób, używających cukru oraz słodzików. Nie ma również oficjalnych dowodów, świadczących o szkodliwości słodzików, jednak naukowcy ostrzegają, że mogą być one groźniejsze dla zdrowia niż cukier.

Dotychczasowe prace naukowe obejmowały niewielką ilość uczestników oraz zakładały krótki czas trwania. Naukowcy podkreślają więc, że nowe odkrycia wciąż wymagają weryfikacji i dalszego kontynuowania badań.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Portret użytkownika SN69

Wystarczy stanowczo

Wystarczy stanowczo ograniczyć spożywanie cukru na parę miesięcy... po tym okresie śmieciowych produktów słodzonych obojętnie czym nie da się przełknąć, trzeba się odzwyczaić od nienaturalnej słodyczy i zadowolić tą która występuje w  nie przetworzonych produktach.

Strony

Skomentuj