Spożywanie orzechów włoskich może hamować wzrost guza i rozwój raka piersi

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zespół z Marshall University w USA wykazał, że spożywanie 57 g orzechów włoskich dziennie przez około dwa tygodnie znacząco zmienia ekspresję genów w zdiagnozowanym raku piersi.

 

Pracownicy University of Marshall (West Virginia, USA) doszli do wniosku, że spożycie orzechów może działać jako czynnik hamujący wzrost i rozwój raka piersi. Grupa naukowców kierowana przez Elaine Hardmana, profesor z Wydziału Nauk Biomedycznych na Uniwersytecie Marshalla, odkryła, że spożywanie 57 gramów orzechów włoskich dziennie przez około dwa tygodnie znacząco zmieniło ekspresję genów w zdiagnozowanym raku piersi.

 

To pierwsze dwuczęściowe badanie kliniczne jest najnowszą pracą z serii badań związanych z połączeniami dietetycznymi orzecha włoskiego i wzrostem guza, przeżyciem i przerzutami w raku piersi. Odpowiedni artykuł naukowców opublikowano w czasopiśmie Nutrition Research.

„Spożywanie orzechów włoskich spowolniło wzrost guza piersi i zmniejszyło ryzyko raka piersi u myszy. Opierając się na tych wynikach, nasz zespół postawił hipotezę, że spożywanie orzechów zmienia ekspresję genów w patologicznie potwierdzonych formach raka piersi u kobiet w kierunku, który zmniejszy wzrost guza i przeżycie raka piersi ” - mówi Hardman.

 
W tym pierwszym badaniu klinicznym wybrano kobiety z guzami gruczołu sutkowego wystarczająco dużymi do biopsji w celu przeprowadzenia badań i patologii. Potem zostały one losowo podzielone na grupę spożywającą orzechy i grupę kontrolną. Natychmiast po biopsji jedna grupa zaczęła spożywać dwie uncje (57 gramów) orzechów włoskich dzień przed kolejną operacją. Badania patologiczne potwierdziły, że nowotwory były rakiem piersi u wszystkich kobiet, które uczestniczyły w badaniu. Podczas operacji (około dwa tygodnie po biopsji) pobrano dodatkowe próbki chorych tkanek.

 

Zmiany ekspresji genów w pobranej próbce w porównaniu z poziomami wyjściowymi określono u każdej kobiety, która spożywała i nie spożywała orzechów włoskich.

„Nasze wyniki potwierdzają hipotezę, że u ludzi spożycie orzecha włoskiego może hamować wzrost i przeżycie raka piersi. Jednak kliniczne potwierdzenie, że jedzenie orzechów włoskich zmniejsza ryzyko raka piersi lub nawrotu raka piersi, będzie wymagało dodatkowych badań w ramach większego projektu ”- mówi Hardman.

Profilowanie ekspresji sekwencjonowania RNA wykazało, że ekspresja 456 zidentyfikowanych genów została znacząco zmieniona w guzie z powodu spożycia orzecha włoskiego. Analiza wykazała aktywację szlaków, które promują apoptozę (regulowany proces programowanej śmierci komórek) i adhezję komórek (zdolność komórek do sklejania się ze sobą i z różnymi substratami) oraz hamowanie szlaków promujących proliferację i migrację komórek.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Prawda boli

Od dawna wiadomo, że

Od dawna wiadomo, że amigdalina która jest (między innymi) w orzechach zabija komórki rakowe nie atakując zdrowych.

Niestety rak musi być we wczesnym stadium, gdyż przy dużej ilości komórek rakowych wątroba nie daje rady usuwać trucizn powstałych przy ich likwidacji.

Portret użytkownika DarekWit

Zanim cokolwiek napiszesz, to

Zanim cokolwiek napiszesz, to przynajmniej sprawdź - wprowadzanie ludzi w błąd swoją niewiedzą jest poważnym nadużyciem. Gorzkość orzecha włoskiego wynika z obecości w nim m.in. juglonu, który nie ma nic wspołnego z amigdaliną.

Pozdrawiam.

Portret użytkownika tubylec

Smak gorzki, aczkolwiek

Smak gorzki, aczkolwiek nieatrakcyjny, również jest w organizmie potrzebny .. medycyna chińska wyróżnia 5 smaków, gorzki, słony, słodki, kwaśny, ostry .. każdy ma jakieś funkcje. Smak gorzki leczy:

stany zapalne,

zakażenia,

nadmierną wilgoć,

zaparcia,

usuwa gorąco w sercu,

oczyszcza naczynia krwionośne z nadmiaru tłuszczów i cholesterolu,

zmniejsza ciśnienie krwi,

usuwa zastój i ochładza gorąco w wątrobie,

nasila skurcze jelit,

tonizuje i odżywia nerki i płuca,

neutralizuje objawy gorąca pojawiające się w jakiejkolwiek porze roku.

Warto się czasem przełamać i spróbować czegoś co odbiega od naszych schematów. Z doświadczenia wiem że i do jedzenia goryczy można się przyzwyczaić.

Skomentuj