Spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko demencji

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Zdaniem ekspertów główny powód tkwi w ergotiononie, czyli naturalnym przeciwutleniaczu o działaniu przeciwzapalnym, który występuje w dużych ilościach w grzybach. Regularne stosowanie grzybów zmniejsza prawdopodobieństwo upośledzenia pamięci i problemów mowy w starszym wieku.

 

Do takich wniosków doszła grupa naukowców z Singapuru po ich badaniach, a ich wyniki opublikowała BBC Broadcasting Corporation. W eksperymencie wzięło udział ponad 650 osób powyżej 60 roku życia. Przez sześć lat specjaliści z National University of Singapore monitorowali zmiany stanu zdrowia w zależności od liczby zjadanych grzybów. Ponadto badani przeszli specjalne testy mające na celu określenie poziomu ich zdolności intelektualnych. Wyniki wykazały, że regularne spożywanie grzybów znacznie poprawia aktywność mózgu, zwiększając szybkość myślenia.

 

Naukowcy odkryli, że wolontariusze, którzy spożywali więcej niż dwie porcje grzybów tygodniowo, byli o 50% mniej narażeni na różne problemy związane z upośledzeniem pamięci, wyrażaniem mowy, koncentracją i orientacją w przestrzeni niż osoby, które rzadko włączały ten produkt do swojej diety. Jednocześnie jedna porcja wynosiła 150 g produktu. Miłośnicy grzybów wykazywali się także lepszą wydajnością podczas przechodzenia różnych testów i wyższym wskaźnikiem znalezienia właściwych odpowiedzi na zadawane pytania niż osoby, które unikały ich używania.

 

Głównym powodem, według ekspertów, jest unikalny element, tj. ergotionon, czyli naturalny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym, który występuje w dużych ilościach w grzybach. Ma pozytywny wpływ na mózg, wzmacniając ochronną funkcję organizmu. Ponadto grzyby są również bogate w inne ważne składniki odżywcze i minerały, w tym witaminę D, selen i spermidynę, które chronią komórki układu nerwowego przed uszkodzeniami.

 

„Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do rozwoju demencji. Według niektórych szacunków do jednej trzeciej przypadków można zapobiec poprzez zmiany stylu życia, w tym dietę” - powiedział jeden z autorów badania, profesor James Pickett. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób u osób starszych, lekarze zalecają włączenie do diety większej ilości grzybów, owoców i warzyw, a także zmniejszenie spożycia soli i cukru, utrzymanie aktywnego stylu życia, rzucenie palenia i nadmiernego spożywania alkoholu.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

NIE MA ŻADNEJ WIRUJĄCEJ KULI...

Broń jądrowa istnieje tylko w naszych głowach. Odstaw fluor = myśl samodzielnie.

5G - wara z tym od Polski!!

Głowy do góry i więcej wiary w siebie!!

Portret użytkownika tubylec

Tak, wiem że w Polsce rośnie

Tak, wiem że w Polsce rośnie więcej łysiczek .. Psilocybe bohemica, Psilocybe Montana, Psilocybe Cyanescens też się trafia, ale to co zapodałeś na zdjęciu to nie jest żadna z nich. Rosną też inne grzyby halucynogenne rozsiane w Polsce przez entuzjastów w ramach projektu D.A.R.W.I.N .. przy odrobinie szczęścia można trafić nawet na Psilocybe Azurescens - najmocniejsze. Trochę się na tym znam bo zbieram te grzyby od lat, no ale niech każdy sobie sam identyfikuje i doświadcza efektów .. tylko bez płaczu potem że rozwalona wątroba czy nerki albo inne nieciekawe efekty, bo ktoś myślał że się zna a zjadł jakieś grzyby trudne do identyfikacji nawet dla grzyboznawców .. i potem wywróż mu z fusów co mu dolega.

Strony

Skomentuj