Spożywanie awokado zapewnia zadziwiające korzyści dla zdrowia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, który oprócz posiadania niezwykłych właściwości leczniczych, jest również niezwykle odżywczy. Zielony owoc pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki uważany był za afrodyzjak. To nie jedyne właściwości, które posiada smaczny owoc. Oto 7 najważniejszych powodów, dla których powinniśmy jeść awokado.

 

1. Ułatwia odchudzanie

Owoc jest niezwykle bogaty w zdrowe tłuszcze, które sycą na dłużej i nie powodują szkód dla organizmu. Oprócz tego, zawartość cukrów w awokado jest bardzo niska, co dodatkowo może korzystnie wpłynąć na odchudzanie.

 

2. Chroni przed chorobami serca

Naukowcy odkryli, że kobiety trzy razy częściej umierają na choroby serca niż na raka piersi. Dodanie awokado do posiłków obniża poziom cholesterolu frakcji LDL o 22%, co pozytywnie wpływa na układ krążenia.

3. Jest doskonałym dodatkiem do innych posiłków

Według American Society for Nutritional Sciences, spożywanie awokado zwiększa wchłanianie przeciwutleniaczy z innych składników pożywienia 15-krotnie. Oznacza to usprawnioną walkę z wolnymi rodnikami, co zmniejsza ryzyko rozwoju szeregu chorób – od raka po chorobę Alzheimera i choroby serca.

 

4. Zmniejsza ryzyko cukrzycy

Zielone owoce doskonale zabezpieczają przed cukrzycą typu 2, ponieważ zawierają aż 13 gramów błonnika na porcję. Naukowcy z Imperial College London powiązali dietę wysokobłonnikową z niższym ryzykiem zachorowań.

5. Chroni przed nowotworami

Znaczna część tłuszczu znajdującego się w awokado to kwas oleinowy, który nie tylko zatrzymuje rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, ale posiada zdolność zabijania już powstałych komórek rakowych.

 

6. Obniża ryzyko zawału serca

Awokado zawiera duże ilości potasu, które pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi. Badania opublikowane w British Medical Journal dowodzą, że ten mikroelement zmniejsza ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca.

 

7. Jest bombą witaminową

Każdy owoc zawiera 26% zapotrzebowania na witaminę K dla zdrowych kości, 13% witaminy B6 oraz 10% witaminy E, która wzmacnia skórę i paznokcie.

 

Warto również wiedzieć, że zgodnie z raportem Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej, awokado jest jednym z owoców najmniej zanieczyszczonych pestycydami. Szkodliwe substancje „nie trzymają się” owoców, więc można kupować nawet te, pochodzące z konwencjonalnych upraw.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące.


Komentarze

Portret użytkownika Kościuszko

Poczytajcie sobie jak

Poczytajcie sobie jak produkcja awokado odbija się na mieszkańcach Ameryki Południowej, gdzie plantacje pochłaniają znaczne ilości wody i nie starcza jej na produkcję rolną dla mieszkańców. 

 

Tylko lokalnie produkowana żywność będzie naprawdę zdrowa dla nas i planety, reszta powinna być ciekawostką kulinarną od czasu do czasu. 

Portret użytkownika YaHu

Ogólnie jedzenie ma dużo

Ogólnie jedzenie ma dużo korzyści zdrowotnych, np: nie umieramy. 

Interviev pytanie, dlaczego chce Pan u nas pracować. Odpowiedz: Lubię jeść.

Zbilansowana dieta, czas x pieniądze x wiedza x dni ile się będę tego trzymał = trochę ponad 0.

Portret użytkownika K44K

Dzisiaj jadłem rano na kaca.

Dzisiaj jadłem rano na kaca. Kac nie przeszedł ale zadziałało oczyszczająco Wink Polacy nie lubią awokado. Ponadto awokado w Polsce jest 2x droższe niż na zachodzie europy i 4x niż w A.Płd. W A.Płd. nazywa się ów owoc palta i jest znacznie smaczniejszy, bo nie mrożony. Wcinają to prawie codziennie. Na chleb zamiast masła, jako surówkę do obiadu, a także ciekawostka, do hamburgerów i hot-dogów, zwanych tam completo.

Skomentuj