Rzodkiewka skarbnicą naturalnych leków

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Dietetycy stanowczo zalecają włączanie do wiosennej i letniej diety rzodkiewek. Niewiele osób wie, ale rzodkiewki można nazwać superpożywieniem. Produkt ten jest najbardziej pożywny wczesnym latem.

Rzodkiewki zawierają niewiele kalorii cała szklanka rzodkiewek ma mniej niż 20 kalorii! Stanowi więc idealną przekąskę, gdy między posiłkami gdy dopada nas głód. Jednak rzodkiewki oferują dużo więcej. Pomagają przy przedłużającym się męczącym kaszlu, który towarzyszy zazwyczaj przeziębieniu lub grypie. Dodatkowo aktywują ludzki układ odpornościowy. Ponieważ rzodkiewki są bogate w błonnik, spożywanie ich zaleca się diabetykom i osobom cierpiącym na problemy z układem pokarmowym.

Naukowcy stwierdzili też, że fitochemiczne związki zawarte w rzodkiewce, posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim w rzodkiewkach można znaleźć dużo witaminy C oraz substancji, w tym potasu, które zmniejszają ciśnienie krwi. Poza tym witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie i zapobiega uszkodzeniom komórek spowodowanym starzeniem się, niezdrowym stylem życia i toksynami środowiskowymi. Witamina C odgrywa również kluczową rolę w produkcji kolagenu, który wspomaga zdrową skórę i naczynia krwionośne.

Do tego okazuje się, że rzodkiewki są naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym. Zawierają przeciwgrzybicze białko RsAFP2. Jedno z badań wykazało, że RsAFP2 powoduje śmierć komórek Candida albicans, powszechnego grzyba normalnie występującego u ludzi. Kiedy Candida albicans przerasta, może powodować zakażenia drożdżakami pochwy, zakażenia drożdżakami jamy ustnej (pleśniawki) i inwazyjną kandydozę. Wcześniejsze badanie na myszach wykazało, że RsAFP2 był nie tylko skuteczny przeciwko Candida albicans, ale także innym gatunkom Candida.

 

Co ciekawe rzodkiewki można również stosować jako kosmetyk. Aplikuje się ją na przykłąd nakładając startą rzodkiewkę na twarz, jako maseczkę. Taka maska przywraca świeżość skóry,  właśnie dzięki wysokiej zawartości witaminy C.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 4.5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika minoduesp

Wszystko pięknie ale tylko

Wszystko pięknie ale tylko jeśli są to normalne rzodkiewki "wolno rosnące" a nie te MUTANTY o wielkości mandarynek (!) - napędzane nawozami ! Ale to i tak marna pociecha skoro dzisiejsze warzywa zawierają ledwie ok. 30 % tych witamin i pierwiastków ,które miały te uprawiane dajmy na to 30 lat temu .. (takie są podobno wyniki badań)

Skomentuj