Regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko raka o 45%

Kategorie: 

Źródło: tg

Niektóre rodzaje grzybów zawierają więcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy, ale duża metaanaliza siedemnastu badań, obejmująca prawie 20 tys. przypadków raka, wykazała, że niezależnie od rodzaju, regularne spożywanie dowolnego grzyba zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju guza.

 

Zespół z University of Pennsylvania przeprowadził metaanalizę siedemnastu badań w latach 1966 - 2020, w których zbadano związek między występowaniem raka a obecnością grzybów w diecie. W sumie naukowcy przeanalizowali prawie 20 tysięcy przypadków raka i odkryli, że regularne spożywanie grzybów znacznie zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka.

 

Grzyby są bogate w witaminy, składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Na przykład zawierają silny przeciwutleniacz ergotioneinę. Autorzy wyjaśniają, że w grzybach shiitake, boczniakach, maitake (żagwica listkowata) występuje on częściej niż w innych grzybach, ale nie miało to fundamentalnego znaczenia dla profilaktyki raka.

 

Naukowcy odkryli, że spożywanie co najmniej 18 gramów grzybów dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 45%. Naukowcy odkryli największy związek w przypadku raka piersi, ale odkrycie to może być tak istotne ze względu na występowanie dużej liczby ekspertyz, w których badano guzy piersi.

 

„Ogólnie rzecz biorąc, wyniki stanowią ważny dowód ochronnego działania grzybów przed rakiem” - skomentował współautor badania, John Ritchie.

 

Konieczna jest dalsza obserwacja, aby określić mechanizmy związane z tą ochroną, a także konkretne typy raka, które mogą odnieść największe korzyści z tej profilaktyki.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Kwazar

A spożywanie Muchomorów

A spożywanie Muchomorów zmniejsza ryzyko wszystkich chorób łącznie z rakiem w 95 % Dlaczego 95 % a nie 100 % ?? Bo, są przypadki że po spożyciu w/w grzyba dalej jest się żywym i to z chorobami.

 

 

Zalecam NIE SPOŻYWANIE MUCHORA !!!!!

Portret użytkownika ARTUR

Widzę sporo minusów .

Widzę sporo minusów . Niestety lasy są słabo przelewane deszczem a ściółka zalega corocznie warstwami pomiędzy którymi rośnie grzybnia , tym sposobem dość mocno taki grzybek wchłania opad promieniotwórczy z Czarnobyla i inne naleciałości z ub. dziesięcioleci . Niektórzy czasami zachowują się jak małe dzieci które zakrywają głowę kołdrą gdyż uważają że jeśli czegoś nie widzą to tego nie ma .

Portret użytkownika BG

Borowik ceglasty , u mnie

Borowik ceglasty , u mnie zwany "czarnym". Polecam . Łatwo go poznać,  bo po ścięciu robi sie granatowy/czarny, stąd nazwa.  Bardzo dobry na gulasz grzybowt bo nawet po ugotowaniu jest twardy/ chrupki. 

Portret użytkownika Quark

Jako "jadalne"

Jako "jadalne" zaklasyfikowano tylko te grzyby , które są smaczne i mają jakąś tam wartość odżywczą , ale jest cała masa pozostałych grzybów jadalnych , które jednak żadnych powyższych walorów nie mają ale za to mogą mieć inne "zalety" , bo jedne odurzają inne zapewniają kolorowe sny i widzenia a jeszcze inne nakręcają ich amatora jak ruski budzik.

Prosty przykład - muchomor czerwony .. wcale trujący nie jest , ale za to zapewnia stan podobny do upicia się "wodą ognistą".

Portret użytkownika drako_tr

Chodziło mi o to, że gulasz z

Chodziło mi o to, że gulasz z borowików, możesz jeść trzy razy dziennie...ale gulasz z muchomorków sromotnikowych, zjesz tylko na śniadanko Biggrin

Chociaż gdzieś czytałem, że odpowiednio długie gotowanie i częsta zmiana wody wypłukuje toksyny z nawet najbardziej trujących grzybków, ale nie zalecam tego sprawdzać.

Strony

Skomentuj