Kategorie:
Wiele osób dodaje pietruszkę do różnych potraw. Jednak w niektórych przypadkach może to być niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. W żadnym wypadku nie należy jeść pietruszki przy tych chorobach.
Zdaniem ekspertów z Botanische Sondergarten Wandsbek pietruszka jest niebezpieczna dla zdrowia właśnie ze względu na zawarty w niej olej. Ten olejek zawiera dużo apiolu. Wiadomo, że substancja ta ma silny wpływ na mięśnie gładkie jelit, pęcherza moczowego, macicy.
W przypadku zbyt dużej dawki apiolu może dojść do uszkodzenia nerek i wątroby. Nasiona pietruszki zawierają również mirystycynę, substancję, która może powodować halucynacje (jeśli jej dawka jest zbyt wysoka). Również kobiety w ciąży nie powinny jeść pietruszki. Mogą zacząć krwawić z powodu jej nadmiernego używania, a apiol podrażnia ściany macicy.
Osoby z chorobami nerek i nadmiarem potasu we krwi również powinny unikać pietruszki. Faktem jest, że zawiera dużo kwasu szczawiowego, który zwiększa ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Wreszcie osoby z zakrzepicą i uczulone na tę roślinę powinny zachować ostrożność podczas spożywania pietruszki.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
słowian dobrej woli jest więcej -słowiański wiec , słowiański zew , słowiański duch , słowiańska krew !
Lucek Wąchozlewski