Przeciwutleniacz z pomidorów przedłużył żywotność ogniw słonecznych
Image
Chińscy naukowcy ustabilizowali perowskitowe ogniwa słoneczne za pomocą przeciwutleniacza likopenu, który znajduje się w pomidorach i grejpfrutach. Likopen został pierwotnie dodany, aby blokować wolne rodniki i zapobiegać utlenianiu perowskitów. Jednak likopen wykazał również inną przydatną właściwość, tj. zdolność do pasywacji pułapek i poprawy krystaliczności perowskitu.
Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie Advanced Energy Materials. Wydajność ogniw słonecznych perowskitowych wzrosła z 3,8 do 25,2 procent w ciągu dziesięciu lat. Takie ogniwa słoneczne są łatwe do uzyskania, tanie i mogą być stosowane zarówno samodzielnie, jak i jako górna półprzezroczysta część tandemowych ogniw słonecznych.
Głównym problemem z ogniwami perowskitowymi jest brak stabilności. Pod wpływem światła słonecznego, wysokiej temperatury, tlenu i wody perowskity ulegają degradacji. Pogarsza się w nich ekstrakcja ładunku z warstwy aktywnej do elektrod, a w późniejszych etapach dochodzi do utleniania i niszczenia sieci krystalicznej perowskitu.
Teraz naukowcy aktywnie poszukują sposobów na stabilizację takich ogniw słonecznych. Chińscy naukowcy zajmujący się materiałami pod kierunkiem Hongwei Song z Jilin University postanowili wykorzystać naturalny przeciwutleniacz likopen do stabilizacji perowskitowych ogniw słonecznych.
- Dodaj komentarz
- 774 odsłon
naturalny przeciwutleniacz
naturalny przeciwutleniacz likopen - uprawiajcie pomidorki sami , bez chemii z zastosowaniem organicznych nawozów jak przefermentowna pokrzywa ale przed kwietnieniem . Najwięcej likopenu jest w przecierach pomodorowych ale chyba wiecie skąd i jakie pomidorki na to idą - ostatni sort , lekko nadgniłe , wożą to na przyczepach i przerabiają więc koncentrat tylko własny. Kosztuje więcej ale nie ma w nim zarodników grzybów - zostaw kupny , otwarty i ponownie zamknięty przecier w lodówce a po kilku dniach masz zielonego grzyba w słoiczku.
zostaw ten swój otwarty i
Dodane przez spokoluz w odpowiedzi na naturalny przeciwutleniacz
zostaw ten swój otwarty i sprawdź kolor grzyba po kilku dniach