Powszechne leki przeciwcukrzycowe mogą powodować komplikacje związane z COVID

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Wcześniejsze badania wykazały, że cukrzyca jest czynnikiem ryzyka zwiększonej zachorowalności i śmiertelności w przypadku COVID-19. U tych pacjentów może rozwinąć się cukrzycowa kwasica ketonowa, gdy komórki nie otrzymują wystarczającej ilości glukozy do wykonywania swoich funkcji. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych zasugerowali, że leki obniżające poziom cukru we krwi mogą zwiększać prawdopodobieństwo poważnych powikłań związanych z zakażeniem koronawirusem.

 

Pacjenci z cukrzycą mogą rozwinąć niebezpieczne powikłanie, tj. cukrzycową kwasicę ketonową (DKA), w której komórki organizmu nie mogą wchłonąć wystarczającej ilości glukozy i kompensują to poprzez metabolizowanie tłuszczu poprzez gromadzenie ketonów. Podgatunek DKA (euDKA) ma niższy poziom cukru we krwi, który jest trudniejszy do zdiagnozowania.

 

FDA ostrzega, że ryzyko CKK i euDKA wzrasta u osób przyjmujących popularną klasę leków przeciwcukrzycowych, tj. glyflozynę lub inhibitor SGLT2, które wypłukują nadmiar glukozy z moczem.

 

Klinika Harvard Medical School zbadała pięć nietypowych przypadków euDKA, które wystąpiły w ciągu dwóch miesięcy w Bostonie wiosną 2020 roku. Wskazują one na znaczny wzrost liczby przypadków euDKA w porównaniu z rokiem 2019 i 2018, kiedy to łączna liczba takich powikłań sięgnęła mniej niż dziesięć. Wszystkie pięć przypadków zaobserwowano u pacjentów z COVID-19, którzy przyjmowali glyflozin. Trzech z nich trafiło na intensywną terapię, jeden zmarł.

„Nasz raport udowadnia, że jeśli pacjenci źle się poczują, stracą apetyt lub powstrzymają się od jedzenia, powinni zaprzestać przyjmowania leków i nie wracać do nich, dopóki nie wyzdrowieją lub nie zjedzą dobrze” - radzą naukowcy.

Autorzy badania podejrzewają również, że COVID-19 może nasilać ryzyko euDKA. Kiedy wirus zakaża pacjenta, wiąże się z komórkami trzustki produkującymi insulinę i może mieć na nie toksyczny wpływ. Analiza SARS-CoV-1 wykazała, że wielu zakażonych ma wysoki poziom cukru. Co więcej, zapalenie wywołane przez COVID-19, który produkuje dużo cytokin, może zwiększać ryzyko DKA.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Kokosz

Kogoś to dziwi? Przecież to

Kogoś to dziwi? Przecież to było wiadomo że po to jest to szczepienie. Najlepsze przed nami. Suk...syn ma mało czasu i już nie bawi się w lepsze partie dla tych, czy innych. Czas,,,byle zdążyć przed tym kto idzie.

Kto idzie?

Pobudka ateiści....

Portret użytkownika Curitiba

Cukrzyca typu 2 jest w Pełni

Cukrzyca typu 2 jest w Pełni uleczalna. Dieta Keto diet i IF wyreguluje insulinę i po czasie od 6 mięs do 1roku wszystko wróci do normy i będziesz mógł znowu jeść słodycze Smile

To jest proste tylko ludzie to cymbały bo wierzą farmakologi że nie da się tego cofnąć i tylko wpiepszanie piksow im zostało. 

Skomentuj