Powstaje pierwsza na świecie sztuczna kawa

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Czy wiesz, że produkcja kawy jest ponoć szkodliwa dla środowiska? Niedawno naukowcy z Finlandii przypomnieli, że podczas transportu ziaren kawy z miejsc uprawy do powietrza dostaje się duża ilość szkodliwych substancji. Wywołują one globalne ocieplenie, powodując spadek produktywności istniejących plantacji kawy i wylesianie przez rolników w celu powiększania pól. Aby rozwiązać ten problem, naukowcy próbowali stworzyć sztuczną kawę, która w minimalnym stopniu szkodzi naturze.

W tym celu eksperci zastosowali tę samą technologię, co przy produkcji sztucznego mięsa, tj. pobrali komórki ziaren kawy i umieścili je w pożywce, aby się rozmnażały. Następnie palili powstały produkt i parzyli kawę. Napój został przekazany do degustacji przez specjalistów. Czy to może dobrze smakować?

 

O tym, jak naukowcy wytwarzają żywność w warunkach laboratoryjnych, już wielokrotnie pisaliśmy w naszym portalu. Proces powstawania sztucznej kawy i jej właściwości opisano w publikacji naukowej Phys.org. Fińscy naukowcy pobrali kilka komórek z ziaren kawy i umieścili je w pożywce o kontrolowanej temperaturze, poziomie światła i tlenu. Rezultatem była biomasa, którą następnie palono i parzono jak zwykłą kawę.

„To prawdziwa kawa, ponieważ w produkcie nie ma nic poza materiałem kawowym”- zauważył jeden z autorów pracy naukowej Heiko Rischer, wskazując na talerz jasnobrązowego proszku.

Na chwilę obecną tylko wąska grupa degustatorów zdołała ocenić smak sztucznej kawy. Ponieważ bezpieczeństwo stworzonego produktu nie zostało jeszcze udowodnione, pozwolono im jedynie trzymać napój w ustach, a następnie go wypluć. Zauważyli, że w porównaniu ze zwykłą kawą sztuczny produkt jest mniej gorzki, czyli ma gorszy smak. Jest to najprawdopodobniej spowodowane niższą zawartością kofeiny. Ponadto naukowcy zauważyli, że daleko im do mistrzostwa w paleniu kawy, więc mogli po prostu źle sobie z tym poradzić.

 

Autorzy artykułu naukowego chcą dowiedzieć się, jak mogą rozpocząć produkcję sztucznej kawy na dużą skalę. Muszą też udowodnić, że ich produkt jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka. Uwolnienie „kawy w probówce” będzie możliwe tylko wtedy, gdy zezwolą na to organy regulacyjne. Również naukowcy będą potrzebować wsparcia komercyjnego z zewnątrz, tzn. jakaś firma powinna zajmować się pakowaniem i dostawą w sklepie.

 

Nie dziwi fakt, że sztuczna kawa powstała w Finlandii. Rzeczywiście, według firmy analitycznej Statista, kraj ten jest jednym z największych konsumentów kawy. Każdy miłośnik tego napoju w tej części świata wypija do 10 kilogramów kawy. Fińscy naukowcy nie są jedynymi, którzy wpadli na pomysł wyprodukowania orzeźwiającego napoju w laboratorium.

 

W maju 2021 r. głośno było o amerykańskiej firmie Atomo, która opracowała sztuczną kawę z łusek słonecznika i pestek arbuza. Przedstawiciele firmy zapewniają, że ich napój całkowicie przypomina smak i zapach prawdziwej kawy, a nawet zawiera substancje orzeźwiające. Wiadomo, że kawa Atomo będzie sprzedawana w puszkach jak soda.

 

Ocena: 

1
Średnio: 1 (2 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika BG-OG

ZGADZAM SIE W PEŁNI. NIE O

ZGADZAM SIE W PEŁNI. NIE O ŻADNE CO2 CHODZI, TYLKO O CHCIWOŚĆ KORPORACJI CHCĄCYCH JAKO JEDYNE PRODUKOWAĆ ŻYWNOŚĆ. JAKAS FIRMA Z USA BADAJĄCA ZACHOWANIA POMIĘDZY FIRMAMI NA RYNKU Z JEDNEJ BRANŻY , POWIEDZIAŁA, ŻE JAK ZOSTAJĄ NA RYNKU 3 DO 5 FIRM Z DANEGO SEGMENTU, TO NIE MAM MOWY JUŻ O KONKURENCJI !!!. BĘDĄ ZMOWY CENOWE I ZAWSZE CO ROK LUB DWA KTÓRAŚ Z NICH ZAROBI. A BOGACI I TAK BĘDĄ PILI KAWKĘ Z ZIARENEK WYSRANYCH Z DUPY JAKIEGOŚ LISKA I SIE Z NAS ŚMIALI.

Portret użytkownika baca

fajnie że bedzie sztuczna

fajnie że bedzie sztuczna kawa... zawsze chciałem żeby kawa była nawet nie zbożowa tylko kawa z naturalnej trawy...

tylko czy będzie mozna ją uzupełnić mlekiem ze sztucznego cyca? oto jest pytanie, bo uwielbiam capuccino ale jak się nie da żadnej cycatki wydoić będzie problem i to poważny...

 

Skomentuj