Potrawy z dyni poprawiają trawienie i stan skóry

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie musisz czekać do jesieni, żeby kupić dynię, ale niemal każdemu ta roślina kojarzy się z pierwszym jesiennym chłodem. Właściwie najlepszy czas na gotowanie dyniowych przysmaków to sierpień. Z tego warzywa powstają pyszne zupy kremowe, aromatyczne zapiekanki, ciasta i lekkie płatki zbożowe. Dynia jest także „magazynem” żelaza i innych witamin.

 

Uwielbiamy dynię za jej konsystencję i wielofunkcyjność. Można ją łączyć z innymi składnikami lub gotować jako dodatek. Jej miazga zawiera rzadką witaminę T, która jest dobra dla krwi. Duża ilość błonnika pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i ogólnie na proces trawienia.

 

Kolejną zaletą jedzenia dyni jest zdrowa i piękna skóra. Pieczoną dynię należy łączyć ze zdrowym tłuszczem. Wtedy karotenoid dobrze się rozpuści, przyswoi i zamieni w witaminę A. To on poprawia stan skóry i przygotowuje ją na zimę, aby się nie spierzchła.

 

Nawiasem mówiąc, nie można zapominać o zaletach pestek dyni. Zawarte w nich substancje działają na organizm człowieka jako lek przeciwdepresyjny. Dlatego zjedzenie garści pestek dyni poprawi nastrój każdego człowieka.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika prorocznia

A królową dyń- Hokkaido.

A królową dyń- Hokkaido. Uwielbiam i nadużywam. Choć nie zauważam żeby coś mi poprawiła zewnętrznie czy też wewnętrznie...

Ale mądrzy tego świata twierdzą że jest PRZEzdrowa.

Pozostawiam to kwestiom wiary. Smile

Skomentuj