Polskie owoce sezonowe to skarbnica witamin

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Wszyscy kochamy lato, nie tylko za długie dnie i piękną pogodę. Wiele osób docenia tę porę roku również za dostęp do świeżych owoców sezonowych. Owoce rosnące latem w Polsce nie tylko są przepyszne, ale także bardzo zdrowie. Poznaj właściwości zdrowotne czterech najpopularniejszych owoców, którymi zajadamy się latem, czyli truskawek, jagód, malin i jeżyn.

 

Jagodowa moc antyoksydantów

Jagody to wyjątkowo zdrowe owoce. Posiadają mnóstwo cennych wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. W aromatycznych jagodach znajduje się sporo błonnika, witamina C, witamina K, mangan, a także imponujący poziom przeciwutleniaczy, w szczególności antocyjanów.

 

Spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty jest w dzisiejszych czasach szczególnie ważne. Te związki chemiczne chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, czyli szkodliwymi dla naszego zdrowia cząsteczkami powstającymi m.in. z powodu stresu oraz zanieczyszczeń.

W ostatnich latach pojawiły się spekulacje wśród dietetyków na temat tego, że spożywanie jagód może wspomagać leczenie chorób sercowo-naczyniowych. Udowodniono również, że jedzenie tych leśnych owoców poprawia nam nastrój oraz wspiera funkcjonowanie poznawcze.

 

Potęga witaminy C, czyli wszyscy uwielbiamy truskawki

Zwyczajna truskawka ogrodowa jest owocem niezaprzeczalnie smacznym, ale mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowy stanowi ona pokarm. Poza jaskrawoczerwonym kolorem, soczystością i naturalnie słodkim smakiem truskawka to prawdziwa bomba witaminowa.

 

Przede wszystkim truskawki obfitują w witaminę C, zawierając jej znacznie więcej od samych cytrusów, np. pomarańczy. W efekcie zjedzenie zaledwie siedmiu truskawek uzupełnia nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Sama witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Daje nam również sporego kopa energetycznego.

Pozostałe cenne składniki odżywcze w truskawkach to witamina K, mangan, kwas foliowy, potas, ryboflawina, witamina B5 i B6, miedź, magnez oraz spora dawka błonnika.

 

Maliny – niepowtarzalny smak i pełnia witamin

Malina to wieloletnia roślina należąca do tej samej rodziny botanicznej, co róża i jeżyna. Maliny rosną na gęstych, liściastych krzewach z drzewiastymi łodygami. Oprócz wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami i deserami, maliny posiadają sporą zawartość witamin.

Jedna filiżanka malin zawiera 12% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę K. Maliny to także dobre źródło przeciwutleniaczy, m.in. kwasu elagowego, kwercetyny i antocyjanów. Jedne z badań wykazały, że regularne spożywanie malin może działać profilaktycznie przeciw cukrzycy typu 2, ponieważ obniżamy w ten sposób poziom cukru we krwi.

 

Kolor jeżyn nie jest przypadkowy

Jeżyny nie są tak popularne jak wcześniej wymienione owoce, jednak jest to duża niesprawiedliwość. Po pierwsze, jeżyny to bardzo aromatyczne owoce, które idealnie nadają się do komponowania deserów. Po drugie, jeszcze ważniejsze, owoce te zawierają całą gamę cennych składników odżywczych. W jeżynach znajdziemy witaminę C, witaminę E, beta-karoten, potas oraz magnez. To również źródło cennych antyoksydantów, które nadają jeżynom ich ciemnobordowy, prawie czarny kolor.

Udowodniono, że regularne spożywanie obfitujących w antyoksydanty jeżyn może znacznie zmniejszyć szanse na złapanie przeziębienia.

 

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Skomentuj