Kategorie:
Kuchenki mikrofalowe są dla wielu studentów i innych osób, posiadających dwie lewe ręce, jednym z najwspanialszych wynalazków na świecie. Nie da się zaprzeczyć, że mikrofalówki znacznie ułatwiają życie, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa, jakie wiąże się z podgrzewaniem w nich posiłków.
Kuchenki mikrofalowe są nieodłącznym elementem procesu przygotowywania posiłków w wielu domach. Najczęściej wykorzystywane są przez zapracowane osoby, które nie mają czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie umieją tego robić. Niestety ten, wydawać by się mogło, genialny wynalazek inżynierii, w rzeczywistości można uznać za niezwykle destrukcyjne urządzenie. Warto dowiedzieć się więcej o niebezpieczeństwach, które wiążą się z korzystaniem z mikrofalówek.
Najnowsze badania naukowe wskazują, że kuchenki wytwarzają szkodliwe promieniowanie mikrofalowe, które oddziałuje z cząsteczkami w żywności. Wytwarzana energia zmienia biegunowość tych cząsteczek i zmienia ich ładunek z dodatniego na ujemny w każdym cyklu fali, miliony razy na sekundę. Silne oddziaływanie bombarduje żywność i znacznie ją deformuje, negatywnie wpływając na jej wartości odżywcze. Naukowo tego typu proces nazywany jest izomerią strukturalną.
Kuchenka mikrofalowa zmienia strukturę molekularną żywności, w wyniku czego do pokarmu mogą przenikać toksyny. Szkodliwe promieniowanie przedostaje się również poza urządzenie i może negatywnie wpływać chociażby na pracę rozrusznika serca. Należy pamiętać, że istnieją bezpieczniejsze alternatywy przygotowywania i podgrzewania swojego posiłku. Być może warto poświęcić nieco więcej czasu, aby w pełni delektować się nie tylko smacznym, ale również w pełni zdrowym i bezpiecznym obiadem.
Ocena:
Opublikował:
ZychMan
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl od ponad 2 lat. Specjalista z zakresu Internetu i tematyki naukowej. Nie stroni również od bieżących tematów politycznych. |
Komentarze
Strony
Skomentuj