Kategorie:
Picie kawy i herbaty może wiązać się ze zmniejszeniem częstości występowania udarów i demencji. picie 2-3 filiżanek kawy i 2-3 filiżanek herbaty dziennie wiązało się z 32% zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i 28% demencji.
Wcześniejsze badania wykazały udział kawy i herbaty w rozwoju udaru mózgu i demencji. Jednak niewiele wiadomo na temat związku między kombinacjami kawy i herbaty a ryzykiem udaru, demencji i demencji poudarowej. Dlatego postanowiono zbadać związek między kawą i herbatą oddzielnie oraz w połączeniu z ryzykiem udaru mózgu i demencji.
Prospektywne badanie kohortowe obejmowało 365 682 uczestników (w wieku od 50 do 74 lat) z brytyjskiego Biobanku. Uczestnicy dołączyli do badania w latach 2006-2010 i byli obserwowani do 2020 roku. Zastosowano model proporcjonalnego ryzyka Coxa, aby ocenić związek między spożyciem kawy / herbaty a udarem mózgu i demencją, z uwzględnieniem płci, wieku, pochodzenia etnicznego, poziomu umiejętności, dochodów, wskaźnika masy ciała (BMI), aktywności fizycznej, alkoholu, palenia, diety spożywanie napojów słodzonych cukrem, lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), historia raka, historia cukrzycy, historia chorób sercowo-naczyniowych (CVD) i nadciśnienie.
Spożycie kawy i herbaty oceniono na poziomie podstawowym. W okresie obserwacji z medianą (11,4 lat) 5079 uczestników rozwinęło otępienie, a 10053 uczestników rozwinął udar. Związki kawy i herbaty z udarem i demencją były nieliniowe (P dla nieliniowości <0,01), a spożywanie 2 do 3 filiżanek kawy lub herbaty 3 do 5 filiżanek dziennie lub połączenie 4 do 6 filiżanki dziennie były związane z najniższym współczynnikiem ryzyka (HR) dla udaru i demencji. W porównaniu z osobami, które nie piły herbaty i kawy, picie 2-3 filiżanek kawy i 2-3 filiżanek herbaty dziennie wiązało się z 32% (HR 0,68, 95% CI, 0,59-0,79; P <0,001) niższym ryzyko udaru mózgu, a 28% (HR 0,72, 95% CI, 0,59-0,89; P = 0,002) mniejsze ryzyko otępienia.
Co więcej, połączenie spożycia kawy i herbaty wiązało się z mniejszym ryzykiem udaru niedokrwiennego i otępienia naczyniowego. Ponadto połączenie herbaty i kawy wiązało się z niższym ryzykiem otępienia poudarowego, przy czym najniższym ryzykiem otępienia poudarowego było spożywanie 3 do 6 filiżanek kawy i herbaty dziennie (HR, 0,52, 95% CI, 0,32 - 0,83; P = 0,007). Główne ograniczenia polegały na tym, że konsumpcja kawy i herbaty była zgłaszana samodzielnie w punkcie wyjściowym i może nie odzwierciedlać długoterminowych wzorców konsumpcji, niezmierzone czynniki w badaniach obserwacyjnych mogą prowadzić do błędnych szacunków efektu, a uczestnicy brytyjskiego Biobanku nie są reprezentatywni dla całej populacji Wielka Brytania.
Odkryto tym samym, że picie kawy i herbaty, samodzielnie lub w połączeniu, wiązało się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji. Picie samej kawy lub w połączeniu z herbatą wiązało się z mniejszym ryzykiem wystąpienia otępienia poudarowego.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
Skomentuj