Oto warzywa, których spożywanie wspomaga układ krążenia

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

W Australii przeprowadzono badania na temat tego, jaki wpływ ma dieta na zdrowie starszych kobiet. Wykazano, że spożywanie większych ilości warzyw kapustnych, takich jak brokuły, kapusta, brukselka oraz kalafior, może zapobiegać miażdżycy, czyli głównemu czynnikowi ataków serca i udarów mózgu.

 

Badania opublikowane w czasopiśmie naukowym Journal of the American Heart Association sugerują, że jedzenie większej ilości warzyw kapustnych pozwoli na zachowanie zdrowego układu krążenia, nawet w podeszłym wieku.

 

Do warzyw szczególnie zdrowych dla naszego układu krążenia zaliczono: rukolę, różne odmiany kapusty, kalafior, brokuły, brukselkę, jarmuż, rzepę oraz rzodkiewkę. Są one bogatym źródłem: błonnika, witaminy C, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego oraz wielu minerałów. Warzywa kapustne zawierają także związki siarki, które nadają im ich charakterystyczny smak i zapach.

 

Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 954 kobiet żyjących w Australii, które ukończyły w 1998 roku 70 rok życia. Kobiety te wypełniły szczegółowe ankiety na temat ich codziennego odżywiania. Pytania dotyczyły między innymi częstości konsumpcji warzyw, a także ich najczęściej spożywanych odmian. W 2001 roku wszystkie uczestniczki zostały poddane badaniom USG, podczas których mierzono grubość ścian ich tętnic szyjnych, dzięki czemu oceniano ilość zalegającej w nich blaszki miażdżycowej.

Porównując ankiety wypełnione przez uczestniczki razem z wynikami badania USG, specjaliści doszli do wniosku, że osoby spożywające najwięcej warzyw miały ściany tętnic średnio o 0,5 mm cieńsze od kobiet, które spożywały najmniej warzyw.

 

Badacze wyjaśniają, że wykazana różnica ma ogromny wpływ na zdrowie. Już spadek grubości ścian tętnicy o 0,1 mm zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca o 10-18%. Co ciekawe, najlepsze wyniki zaobserwowano u kobiet spożywających szczególnie dużo warzyw kapustnych. Naukowcy sądzą, że właśnie taka dieta może najlepiej wspomagać leczenie lub zapobieganie miażdżycy.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika euklides

Pory są zdrowe na włosy,

Pory są zdrowe na włosy, marchewka na uszy, pietruszka na wątrąbę, seler na dupę, a i tak wszyscy umrzemy. Ten świat to parodia czegoś co dawno przeminęło. Tylko muzyka pozostała doskonała i jeśli kiedyś ponownie otworzy się brama harmonii to stanie się to za sprawą muzyki.

Portret użytkownika pawel

No dobra, ale to nie ma

No dobra, ale to nie ma przełożenia na nas żyjących w Polsce. Spora część ludzi ma jakieś problemy z tarczycą i nawet o tym nie wie. A w przypadku niedoczynności tarczycy większość lekarzy zaleca maksymalne ograniczenie warzyw kapustnych. Wspomożesz układ krążenia a pogorszysz i tak już nienajlepszy system odpornościowy nie wiedząc o tym.

Skomentuj