Oto 12 najzdrowszych gatunków sałat

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Lato to zdecydowanie czas lekkich posiłków, takich jak sałatki. Choć różne odmiany sałaty mogą smakować podobnie, to jednak znacznie różnią się między sobą swoją wartością odżywczą. Jakie więc sałaty warto spożywać najczęściej?

 

Rukola

Rukola posiada specyficzny, lekko ostrawy smak, który nie ma jednak związku wysoką zawartością składników odżywczych. Choć w rukoli znajdziemy niektóre witaminy, to są one w zdecydowanie małych ilościach, brakuje też minerałów, które znajdziemy w innych sałatach.

Wartość kaloryczna: 6 kcal na jedną filiżankę produktu

Sałata lodowa

Równie ubogim w składniki odżywcze rodzajem sałaty jest sałata lodowa. W warzywie znajdziemy około 7% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz 3% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Wartość kaloryczna: 10 kcal na jedną filiżankę produktu

Cykoria sałatowa

Ta odmiana sałaty ma lekko gorzkawy posmak, jednak zawiera potężną dawkę witaminy K – ponad 100% dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej.

Wartość kaloryczna: 22 kcal w 100 g produktu

 

Rukiew wodna

Specyficzny rodzaj sałaty o drobnych, okrągłych listkach. Warzywo jest szczególnie bogate w witaminy A, C oraz K, a ponadto ma nieprawdopodobnie mało kalorii.

Wartość kaloryczna: 4 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Sałata dębolistna

Jedna z bardziej odżywczych sałat, o dość pikantnym, lekko orzechowym smaku. Posiada dużą zawartość potasu, a także witamin A oraz K.

Wartość kaloryczna: 5 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Cykoria endywia

Jedna filiżanka wypełniona cykorią endywią dostarcza do naszego organizmu 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K oraz ok. 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Wartość kaloryczna: 8 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Botwinka

Znajduje się w czołówce najzdrowszych warzyw liściastych. Dostarcza do organizmu prawie 300% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a dodatkowo obfituje w magnez, który wspomaga zdrowie mięśni i nerwów oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Wartość kaloryczna: 7 kcal na jedną filiżankę produktu

Sałata siewna

Najbardziej pożywna odmiana sałaty. Jej liście zawierają dużą dawkę kwasu foliowego, żelaza oraz potasu.

Wartość kaloryczna: 7 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Sałata rzymska

Jest to szczególnie dobre źródło witaminy A – znajdziemy jej aż 81 % dziennego zapotrzebowania w jednej filiżance wypełnionej sałatą rzymską. Dodatkowo w sałacie rzymskiej znajdują się niektóre witaminy z grupy B

Wartość kaloryczna: 8 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Liście brokułu

Większość ludzi wyrzuca liście brokułów, jednak jest to błąd. Ta część warzywa jest bogata w składniki odżywcze – posiada dużo białka, błonnika oraz witaminy A.

Wartość kaloryczna: 13 kcal na jedną filiżankę produktu

Szpinak

Jedno z najbardziej popularnych warzyw liściastych, które w różnej formie gości na naszych talerzach. Szpinak obfituje w różne witaminy i składniki odżywcze, a w szczególności w potas i żelazo.

Wartość odżywcza: 7 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Jarmuż

W ostatnim czasie równie popularne warzywo liściaste, które posiada dużą zawartość witamin A, C i K. Jednocześnie najbardziej kaloryczny przykład z całego zestawienia.

Wartość odżywcza: 33 kcal na jedną filiżankę produktu

 

Ocena: 

Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika maltanowo

Cudze chwalicie, swego nie

Cudze chwalicie, swego nie znacie...

Szlag mnie trafia jak ludzi aby uprawiać inplantowane w naszym rejonie klimatycznym warzywa, plewią dużo zdrowsze i mniej wymagające "chwasty". Dobrym przykładem jest ten artykuł/ A gdzie autorze miejsce dla naszego Podagrycznika pospolitego ? Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne to powinno być to miejsce pierwsze. Przebija się on wszędzie ku wściekłości tępych działkowiczów a ludzie ślepi. Świetne właściwości smakowe zbliżone do marchwii a o zdrowotnych nie wspomne, ciekawi niech sprawdzę. Ludzie w średniowieczu sprzedawali go jako warzywo na targach a mi niby tacy oświeceni wolimy apteki. 

Skomentuj