Oto 11 najlepszych źródeł witamin z grupy B

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Witaminy te wspierają układ nerwowy, skórę, metabolizm komórek oraz wpływają na poziom energii. Istnieje osiem różnych form witaminy B: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7), kwas foliowy (B9) i kobalamina (B12).

 

Ze wszystkich witamin z grupy B, kobalamina (B12) jest jedynym, który organizm może przechowywać przez długi czas. Oznacza to, że pozostałe witaminy powinny być suplementowane każdego dnia. Warto pamiętać, że nadmiar witamin z grupy B może powodować problemy zdrowotne.

 

Ponieważ najlepiej dostarczać organizmowi witaminy wraz z pożywieniem, przedstawiamy listę najzdrowszych produktów bogatych w witaminy z grupy B.

 

1. Jajka

Są najlepszym źródłem biotyny (witaminy B7), a oprócz tego są zdrowym źródłem białka. Witaminy znajdują się zarówno w białku jak i żółtku, dlatego najlepiej spożywać jajka w całości.

 

2. Nasiona słonecznika

Zawierają jedne z najwyższych poziomów kwasu pantotenowego (B5). Nasiona słonecznika idealnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, jogurtów, a także mogą być dodawane do pieczywa.

 

3. Drożdże nieaktywne

Są doskonałą alternatywą dla wegan, posiadają wiele witamin z grupy B, a niektóre produkty są dodatkowo wzbogacane witaminą B12. Drożdże te są najczęściej sprzedawane w postaci sypkich płatków o lekko serowym smaku.

 

4. Łosoś

Jest jednym z najlepszych źródeł witamin z grupy B. Jedna 100-gramowa porcja łososia dostarcza około połowy dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby na witaminę B3, B12 i B6. Zawiera również witaminy B2, B1 i B5.

5. Kurczak

Jest dobrym źródłem witamin B3 i B6, a ponadto zawiera sześć z ośmiu witamin z grupy B w mniejszych ilościach. Mięso kurczaka zawiera również dużo białka, przy czym nie jest bogate w tłuszcze.

 

6. Wołowina

Również zawiera sześć z ośmiu witamin z grupy B, w tym duże ilości niacyny – witaminy B3. Mięso wołowe jest również niezwykle bogate w białko.

 

7. Mleko

Zawiera duże ilości ryboflawiny w łatwo przyswajalnej postaci. Ryboflawina lub witamina B2 pomaga organizmowi uwolnić energię z pożywienia, które spożywasz, i wspiera zdrowy układ nerwowy. Mleko krowie zawiera również witaminę B12, B1 i B5.

8. Ostrygi i inne skorupiaki

Skorupiaki, takie jak ostrygi, małże i mule, dostarczają wielu witamin z grupy B. W szczególności ostrygi zawierają duże ilości witaminy B12 i są również doskonałym źródłem cynku.

 

9. Czarna fasola i inne rośliny strączkowe

Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, czyli witaminy B9, która pomaga organizmowi tworzyć zdrowe czerwone krwinki. Rośliny strączkowe takie jak ciecierzyca lub czarna fasola są doskonałymi źródłami tej ważnej witaminy.

10. Szpinak i inne warzywa liściaste

Są kolejnym dobrym źródłem kwasu foliowego. Dodawanie do posiłków garści zielonych warzyw, takich jak szpinak, zielenina, rzepa lub sałata rzymska, to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witaminy B9.

 

11. Wątróbka

100 gram wątróbki wołowej zawiera duże ilości witamin z grupy B. Są to m. in. witaminy B2, B5 i B3, a także B9 i B12. Podobne ilości mikroelementów zawierają również inne podroby.

 

Ocena: 

4
Średnio: 3.5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Portret użytkownika euklides

A oto moja lista najlepszych

A oto moja lista najlepszych pokarmów

1. Pepsi/Coca Cola

Niezastąpione źdródło cukru, karmelu i kwasu ortofosforowego. Czyści układ pokarmowy i wyżera trzewia.

2. Kurczak

Źródło antybiotyków oraz interesujących toksyn pobudzających do pracy wątrobę.

3. Zboża GMO kropione Roundupem

Źródło cennego glifosatu. Ta pochodna kolorowych agentów używanych w Wietnamie "wypali" wszystko.

4. Aspartam

Wprost doskonały słodzik. Źródło metanolu i formaldehydu

" W silnie kwaśnym lub alkalicznym środowisku, jakie występuje w różnych częściach układu pokarmowego człowieka, hydrolizuje on najpierw do wolnego dipeptydu i metanolu. Dipeptyd rozkłada się następnie na wolne aminokwasy, a metanol utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego."

"Formaldehyd znajduje się na kanadyjskiej liście niezalecanych składników kosmetyków. W niektórych krajach jego stosowanie jest całkowicie zakazane, jest bowiem toksyczny dla wątroby, skóry oraz układów oddechowego, odpornościowego, rozrodczego i nerwowego. Wywołuje on również podrażnienia oczu, nosa i gardła, krwawienie z nosa, kaszel, wysypkę oraz astmę. Podejrzewa się go także o teratogenność i kancerogenność "

"Alkohol metylowy jest silną trucizną. Picie lub wdychanie metanolu grozi śmiercią lub poważnym kalectwem: spożycie 8–10 gramów powoduje ślepotę, a 12–20 gramów śmierć. Metanol jest szczególnie niebezpieczny, gdyż można go łatwo pomylić z etanolem."

Może ktoś dopisze kolejne.

Portret użytkownika keri

Hahaha, kapitalnie to ująłeś,

Hahaha, kapitalnie to ująłeś, Euklidesie Smile

Dopisuję kolejne z podanej listy admina Biggrin

5. nasiona słonecznika w pieczywie - po upieczeniu słonecznika mamy w nim tłuszcze trans. Ale to nieważne, bo pieczywo ze słonecznikiem jest zaliczane do zdrowej żywności, więc tłuszcz trans musi być zdrowy. Nawet cena takiego pieczywa jest przecież wyższa Smile

6. łosoś hodowlany jest jednym z najbardziej toksycznych pokarmów na świecie (w sklepach w Polsce jest łosoś hodowlany).

Ta ryba jest o wiele bardziej tłusta niż jej dzika odmiana, a ponadto jej tłuszcz jest dla nas szkodliwy, gdyż praktycznie nie zawiera on cennych kwasów Omega-3, zaś jest bardzo bogaty w wywołujące stany zapalne kwasy Omega-6. Liczne analizy wykazały, że mięso hodowlanego łososia zawiera bardzo niebezpieczne stężenia toksycznych dioksyn, które już same w sobie stanowią duże zagrożenie dla naszego zdrowia.

Koncerny rybne dają do pasz dla łososi pestycyd Endosulfan, który jest bardzo niebezpieczny dla ludzi i dla środowiska naturalnego. Endosulfan może u ludzi powodować nadpobudliwość, drgawki, konwulsje, brak koordynacji, oszołomienie, trudności w oddychaniu, nudności i wymioty, biegunkę, a w ciężkich przypadkach nawet utratę przytomności. Substancja ta wykazała działanie kancerogenne w eksperymentach in vitro. Endosulfan silnie zaburza ludzką gospodarkę hormonalną, co oficjalnie potwierdzają organizacje takie jak EPA oraz Agency for Toxic Substances and Disease Registry.

Ryby otrzymują specjalną mączkę z astaksantyną –barwnikiem, który pogłębia łososiowy kolor mięsa!

Norwescy lekarze potwierdzają, że szkodliwe związki zawarte w mięsie łososia hodowlanego negatywnie wpływają na rozwój ludzkiego mózgu.

Ale, jak twierdzi admin, łosoś zawiera witaminy z grupy B, więc pełni ważną rolę w utrzymaniu zdrowia Biggrin

7. Wołowina - pozostawiam nieświadomym Biggrin

8. Mleko. Badania wartości mleka przedstawione przez admina pochodza pewnie z połowy ubiegłego wieku. Wartości odżywczych i działania na organizm wyrobu mlekopodobnego, zwanego mlekiem, nikt nie przedstawi Biggrin

9. Ostrygi i inne skorupiaki - to nie jest pokarm dla ludzi. Większość owoców morza to filtratory — działają jak bardzo wydajny filtr wody. Można to sprawdzić, wrzucając małża do akwarium, w którym dawno nie wymieniano wody (zielonkawa i mętna). Po kilku godzinach woda będzie przejrzysta i czysta — oczyszczona z glonów i wszelkich bakterii. To samo dzieje się w naturalnym środowisku życia tych stworzeń — wtedy wszystkie toksyny, związki chemiczne, bakterie chorobotwórcze, pasożyty i wirusy zostają przez nie wchłonięte i pozostają w organizmie małża, ostrygi czy krewetki.

Ich spożywanie może wiązać się również z ryzykiem zarażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa), bakteriami duru brzusznego, wirusem Norwalk wywołującym biegunki i wymioty (zatrucia pokarmowe).

Toksyny glonowe są syntetyzowane w czasie tzw. kwitnienia wód, kiedy to zabarwiają ją na żółto, zielono, pomarańczowo, czerwono lub brązowo, w zależności od gatunku namnożonych glonów lub sinic. Toksyny wytwarzane przez glony (plankton) nie szkodzą małżom czy krewetkom, ale odkładają się w ich tkankach (mięśniach i wątrobotrzustce) i są bardzo niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Warto wspomnieć, że nie są one unieszkodliwiane w trakcie gotowania czy innej obróbki termicznej, nie powodują również zmiany smaku czy też zapachu spożywanego produktu.

Biotoksyny sinicowe i glonowe mogą powodować: ostre zatrucia objawiające się mdłościami, wymiotami, biegunkami, bolesnymi skurczami brzucha; bóle głowy, drgawki, zawroty głowy, zaburzenia oddechowe, utratę pamięci krótkotrwałej, śpiączki, a nawet śmierć; porażenie mózgowe, zaburzenia ruchowe i czynnościowe (jako silne neurotoksyny); paraliż (na przykład saksytoksyna produkowana przez Alexandrium powoduje niewydolność układu oddechowego, gwałtownie obniża ciśnienie krwi, co może powodować zawał serca; śmierć następuje po kilkunastu godzinach od jej spożycia).

Badania wskazują, że owoce morza kumulują rtęć, która później przedostaje się do organizmu konsumenta.

Owoce morza mogą przenosić również niebezpieczne pasożyty: larwy nicieni, obleńce, ameby, przywry Paragonimus westernami. Ten ostatni pasożytuje w płucach człowieka i powoduje powstawanie torbieli łatwo ulegających zakażeniom bakteryjnym.

Krewetki hoduje się na specjalnych fermach krewetkowych. Dokarmia się je sztucznymi karmami, a baseny opryskuje się pestycydami. Hodowcy dodają antybiotyki do pasz i wody.

W szczepionkach pw świńskiej grypie AH1N1 był AH5N1 o śmiertelności 60%. Szczepionka była opatentowana pół roku przed epidemią. http://www.arkadia-polania.pl/swinska-grypa-to-lagodna-choroba.php

 

Portret użytkownika keri

10. szpinak i inne warzywa

10. szpinak i inne warzywa liściaste - z warzyw liściastych najbardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi są szpinak i sałata. Do tego dochodzą zanieczyszczenia z chemtralsów.

11. wątróbka - zawiera wszystkie trucizny organizmu, z którego została wycięta. Np. kurczaki hodowlane, jeśli nie zostaną zabite po 4-6 tygodniach, to same zdechną na skutek uszkodzenia narządów wewnętrzych.

I co z tego, skoro wątróbka zawiera dużo witamin i mikroelementów, a raczej zawierała - w badaniach w połowie ubiegłego wieku.

W szczepionkach pw świńskiej grypie AH1N1 był AH5N1 o śmiertelności 60%. Szczepionka była opatentowana pół roku przed epidemią. http://www.arkadia-polania.pl/swinska-grypa-to-lagodna-choroba.php

 

Strony

Skomentuj