Orzechy włoskie okazały się niedocenianym eliksirem zdrowia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Nie od dziś wiadomo, że orzechy włoskie posiadają szerokie właściwości zdrowotne – wzmacniając nasze serca, ale także zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Najnowsze badania dodają jednak kolejny powód do włączenia orzechów włoskich do codziennej diety.  

Orzechy włoskie to bogate źródło przeciwutleniaczy. Dzięki temu ich przekąszanie może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, obniżać poziom cholesterolu, zapobiegać chorobom serca, a nawet wspomagać funkcjonowanie naszego mózgu.

 

Orzechy są cennym źródłem błonnika, który jest potrzebny naszym jelitom do zdrowego funkcjonowania. Naukowcy z Uniwersytetu Illinois postanowili w szczególności przyjrzeć się wpływowi spożywania orzechów włoskich właśnie na stan naszej mikroflory jelitowej.

W ciągu 6-tygodniowych badań obserwowano stan zdrowia 18 uczestników, którym przez pierwsze 3 tygodnie podawano do spożycia 42 gramy orzechów włoskich, a następnie jadłospis ich pozbawiony. Do ustalenia zmian w organizmie wynikających z diety naukowcy pobrali od pacjentów próbki krwi oraz kału.

 

Badanie próbek wykazało, że spożycie orzechów zwiększyło liczebność trzech głównych bakterii jelitowych: Faecalibacterium, Roseburia oraz Clostridium. Co ważne, bakterie te wytwarzają substancje, które poprawiają zdrowie okrężnicy.

 

Zdaniem naukowców orzechy włoskie mogą także obniżać poziom rakotwórczych kwasów żółciowych. Są one normalnymi związkami, które pomagają w absorpcji lipidów, cholesterolu oraz niektórych witamin, jednak ostatnie badania dowiodły, że wtórne kwasy żółciowe mogą uszkadzać komórki w przewodzie pokarmowym i tym samym przyczyniać się do ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Póki co nie pozostaje nam więc nic więcej, jak częściej jadać orzechy włoskie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika emma57

Trzeba pamiętać, aby przed

Trzeba pamiętać, aby przed spożyciem orzechy włoskie namoczyć przez kilkanaście godzin, zmieniając wodę ze dwa razy.

Czyni się to w celu usunięcia inhibitora wzrostu, który w orzechach jest obecny, a który mógłby "wykiełkować" w naszych jelitach, powodując mikrouszkodzenia.  

Portret użytkownika OLI

CHCESZ BYC ZDROWY TO JEDZ

CHCESZ BYC ZDROWY TO JEDZ ZYPY JARZYNOWE. KOPERKOWE,POMIDOROWE ,BULIONOWE ALE,,,,,, Z DODATKIEM CZOSNKU , KURKUMY I PIEPRZY //PO TYGODNIU JEDZENIA POWYZSZYCH ZUP , POCZUJESZ CIE MLODSZY O 5 LAT// S M A C Z N E G O !!!!

Portret użytkownika Kangur.

Zostanę jednak przy swoim

Zostanę jednak przy swoim eliksirze, który dawno temu nazwałem CCCP:

C- cebula

C- czosnek

C- cytryna

P- papryka (lub pomidor)

Pokrojony czosnek z cebulą i papryką kładę na kanapki, lekko solę i szamię, potem zagryzam połówką cytryny(bez skórki)...na końcu popijam letnią herbatką z miodem lub imbirem...nie spotkałem jeszcze silniejszego "eliksiru": zdrowia, o chorobach, lekarzach i aptece można zapomnieć.

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

________________________________________

"Niektórzy "ludzie" nigdy nie będą mnie lubić, ponieważ mój duch irytuje ich demony…"

Portret użytkownika Ilo

JA Ja Ja!! Ja mam swój

JA Ja Ja!! Ja mam swój przydomowy sad, pielęgnuję doglądam czy wiosna czy zima o drzewa trzeba dbać a jak się dba i posiada wiedzę to natura pięknie się odwdzięczy. I orzechy bez chemii i śliwki i gruchy oraz jabłka o malinach aronii i wiśniach nie wspominając. Czy się chwalę? Trochę tak. 

Portret użytkownika Estia

Hmm...haplogrupa, a co to ma

Hmm...haplogrupa, a co to ma do rzeczy ? Ja uwielbiam czosnek i cebule, od lat lecze sie tym gdy tylko lapie mnie jakies chorobsko i dzieki temu od 20 lat nie uzywam ani antybiotykow ani lekow przeciw goraczkowych, przeciwbolowych . Korzeni koszernych raczej nie posiadam ,wrecz przeciwnie , mam rh minus wiec z koszernymi nie mam nic wspolnego! Od dziecka uwielbialam czosnek, troche mniej cebule , moj dziadek byl amatorem cebuli, gdy umieral w wieku 70 lat mial wszystkie swoje zeby...mnie jako prawie 50 latce brakuje 1 zeba, mimo ze nabialu nie spozywam wogole! Pozdrawiam

Strony

Skomentuj