Oregano, przyprawa zaskakująco korzystna dla zdrowia

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Oregano jest bardzo popularną przyprawą kuchenną, która nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Roślina posiada mocny smak i aromat i można stosować ją do gotowania zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. Warto jednak wiedzieć, że walory smakowe to nie jedyna zaleta oregano, ponieważ posiada ono szczególne właściwości zdrowotne.

 

Tylko jedna łyżeczka suszonego oregano zawiera prawie 8% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Spożywane ziele pomaga organizmowi zabijać bakterie, które powodują infekcje, a także zmniejsza stany zapalne i zapewnia szereg dodatkowych korzyści zdrowotnych.

 

Oregano zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom odpowiedzialnym za nowotwory oraz choroby związane z sercem. Dodatkowo olej z oregano zawiera duże ilości karwakrolu i tymolu – dwóch przeciwutleniaczy, które szczególnie pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki.

 

Oprócz zawartości przeciwutleniaczy, oregano może także wiązać się z kilkoma związkami, które dają mu działanie antybakteryjne. Dzięki temu spożywanie oregano może pomóc na przykład w zwalczaniu E.coli oraz Pseudomonas aeruginosa – dwóch popularnych szczepów bakterii, które uprzykrzają ludziom życie.

Źródło: pixabay.com

Działanie antybakteryjne oregano jest porównywane z innymi ziołami o podobnym zastosowaniu, takimi jak szałwia oraz tymianek. Działanie ochronne oregano może dotyczyć także niektórych szczepów wirusowych, na przykład norowirusów powodujących dolegliwości takie jak biegunka, nudności i ból brzucha.

 

Należy pamiętać, że wszystkie źródła przeciwutleniaczy chronią nas przed nowotworami. Niektórzy badacze twierdzą, że oregano zawiera potencjalne związki przeciwnowotworowe. Podczas eksperymentu z wykorzystaniem oregano udało się na przykład zabić komórki raka okrężnicy.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (2 votes)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro



Komentarze

Portret użytkownika Easy Rider

Nie pamiętam już, gdzie to

Nie pamiętam już, gdzie to czytałem , ale nie można przesadzać z tymi antyutleniaczami, bo niewiekie ilości utleniaczy organizm wykorzystuje właśnie ... do niszczenia komórek nowotworowych. I bądź tu mądry!

Natomiast co do samej przyprawy - oregano jest rzeczywiście wspaniałe. Mimo, że egzotyczne, nadaje się szczególnie do typowo polskiego dania, jakim jest żurek, zwłaszcza w w połączeniu z majerankiem (jakoś dziwnie, te przyprawy bardzo do siebie pasują ). Również dobrze oregano pasuje do fasolki, bo to jest właśnie jego główne zastosowanie w krajach pochodzenia.

Skomentuj