Opracowano prosty test do testowania żywności na alergeny w 5 minut

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Alergie pokarmowe dotykają około 520 milionów ludzi na całym świecie. Stwarza to specjalne wymagania dotyczące kontroli produkcji wyrobów w celu identyfikacji w nich alergenów. Istniejące systemy wykorzystują sprzęt laboratoryjny do takich analiz, co jest czasochłonne, drogie i niewygodne. Naukowcy z Hiszpanii opracowali alternatywę, tj. prosty, szybki i tani test na obecność i ilość alergenów w żywności. Test kosztuje 1 euro, analiza trwa 5 minut, a nawet dziecko może go zrobić.

 

Istniejące metody ekstrakcji składają się z kilku etapów i wymagają zaawansowanego sprzętu do mielenia, odtłuszczania i oczyszczania alergenów. Dlatego analiza jest przeprowadzana w kwalifikowanych laboratoriach.

 

Zespół naukowców z Politechniki w Walencji opracował prototypowy test, który może szybko i łatwo zidentyfikować alergeny w żywności.

 

„Chcemy, aby każdy mógł analizować żywność tuż przed jej zjedzeniem” – tłumaczą naukowcy.

 

Prototyp został opracowany jako dowód słuszności koncepcji jednoczesnego wykrywania alergenów migdałów oraz orzeszków ziemnych i został przetestowany na produktach handlowych codziennego użytku, takich jak ciastka i batony energetyczne. Celem naukowców była decentralizacja analizy, tak jak to miało miejsce w przypadku COVID-19.

 

Wśród zalet testu badacze podkreślają niezawodność. Pasek testowy zawiera kilka kontroli wewnętrznych i kalibratorów zintegrowanych w miniaturowej matrycy. Dzięki technologii mikromacierzy w jednym kroku można wykonać 36 analiz. Uzyskane informacje pozwalają określić, czy wynik jest rzeczywiście pozytywny, czy negatywny. Ponadto za pomocą wewnętrznych kalibratorów i smartfona można z dużą dokładnością określić ilościowo śladowe ilości alergenu w żywności. Metoda jest prosta, nie wymaga sprzętu laboratoryjnego, co oznacza, że każdy może ją wykonać w dowolnym czasie i miejscu.

 

Opracowana metoda ekstrakcji polega na wykorzystaniu przenośnego młynka do rozdrabniania i filtrowania próbki produktu. Następnie dodaje się do niego 5 ml roztworu do izolacji alergenu, po czym pasek testowy można zanurzyć w roztworze. Wynik jest gotowy w 5 minut.

 

Opracowany test, którego koszt szacuje się na 1 euro za pasek, ma ogromny potencjał komercyjny, na przykład w sektorze spożywczym do szybkiej identyfikacji alergenów na miejscu oraz w sektorze farmaceutycznym do ilościowego określania aktywności ekstraktów alergennych stosowanych w testach alergologicznych.

 

Twórcy testu zauważają, że biorąc pod uwagę właściwości paska testowego, można go łatwo dostosować do innych alergenów, i to nie tylko tych najbardziej masywnych, tj. migdałów i orzeszków ziemnych.

 

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Skomentuj