Oliwa z oliwek to skuteczna broń w walce z Alzheimerem

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Często słyszymy o niezliczonych korzyściach dla zdrowia, jakie niesie za sobą spożywanie oliwy z oliwek. Jednak, co byś powiedział, gdybyśmy wspomnieli, że ten popularny składnik diety ma potencjał nie tylko poprawić nasze zdrowie, ale nawet pomóc w walce z chorobą Alzheimera? 

 

Od lat badania potwierdzają, że regularne spożywanie oliwy z oliwek przekłada się na poprawę funkcji poznawczych, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Wszystko to za sprawą zawartych w niej polifenoli - silnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym. Dzięki nim nasz mózg jest chroniony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi, które są jednymi z głównych przyczyn chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

 

Nie da się zaprzeczyć - skład oliwy z oliwek jest wyjątkowy. Zawiera ona jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, które sprzyjają poprawie przepływu krwi, zdrowiu naczyń, w tym tych prowadzących do mózgu. Dzięki temu, nasze komórki mózgowe są lepiej odżywiane, a ich funkcjonowanie ulega poprawie. Ponadto, spożywanie oliwy z oliwek przyczynia się do zwiększenia poziomu serotoniny, hormonu, który odgrywa kluczową rolę w regulowaniu naszego nastroju i pamięci.

 

Wśród specjalistów nie ma wątpliwości co do pozytywnego wpływu oliwy z oliwek na zdrowie mózgu. Dr Maria Rossi, profesor neurobiologii na Uniwersytecie w Padwie, podkreśla: "Oliwa z oliwek zawiera unikalne związki, które mogą chronić nasz mózg przed uszkodzeniami i stymulować jego funkcjonowanie. Jej potencjał w zapobieganiu i leczeniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, jest bardzo zachęcający".

 

Historia stosowania oliwy z oliwek jest długa. Od wieków była ceniona za swoje właściwości zdrowotne. W starożytnej Grecji i Rzymie uważano ją za symbol zdrowia i dobrego samopoczucia, a dzisiaj stanowi kluczowy element diety śródziemnomorskiej, zasłyniętej z promowania zdrowia i długowieczności.

 

Nie ma nic łatwiejszego niż wprowadzenie oliwy z oliwek do swojej diety. To doskonały dodatek do sałatek, sosów, gotowanych posiłków, a nawet do spożycia w czystej postaci. Pamiętaj jednak, że jest to produkt wysokoenergetyczny, więc umiar w jego spożyciu to zasada, której warto przestrzegać.

 

To nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale także mocny sprzymierzeniec w walce o zdrowie mózgu. Nie zapominaj o tym, włączając oliwę z oliwek do swojej codziennej diety. Dzięki niej będziesz mógł dłużej cieszyć się młodością i zdrowiem, chroniąc swój mózg przed chorobą Alzheimera.

Ocena: 

4
Średnio: 4 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Feliks

Jeśli chodzi o jakość oliwy

Jeśli chodzi o jakość oliwy to "gdzieś kiedyś" mi "migneło" że jeśli chodzi o jakość ole...oliwy z oliwek to trzeba patrzeć na kraj. Że np. oliwa z Hiszpanii jest uczciwsza niz ta np. z Włoch ( wiadomo -włosi to przekręciarze, imafiosi). Ale głowy nie daje za tą informacje bo to było dawno. .Ja to w ogóle głowy bym sobie nie zaprzątał oliwą z oliwek tylko  podejrzewam że mam za mało testosteronu a ten produkt podobno podnosi testosteron... Podejrzewam że olej lniany bije na głowę pod względem zdrowotności ten z oliwek...no ale oliwa testosteron podobno podnosi...

Portret użytkownika Feliks

Ja te miałem pewien kłopot z

Ja te miałem pewien kłopot z tą "oliwą" Panie SurvivorManie. Ale chyba tak to jest, jak to pan napisał. Oliwa to jest z oliwek. Reszta to oleje. Chociaż...moim zdanie można mówić: olej z oliwek. Wtedy to oznacza..oliwę. No jest tu takie pewne zamieszanie z tym. Chociaż jak ja bym bym w składzie jakiejś Rady Języka Polskiego to bym tak to usystematyzował. Że do celów spożywczych to: oliwy a do celów przemysłowych ,do maszyn- to oleje... No tak to bym jakoś poukładał, uporządkował nazewnictwo... A co do samej oliwy z oliwek ( czy tam oleju z oliwek). Mnie to ona nie pasuje bo ma taki dziwny gorzkawy smak, posmak ( u Was też tak jest?). Ja to nawet myślę że taka oliwa z oliwek, to jak tak smakuje, to myślę że jest jakaś zepsuta czy coś.

Portret użytkownika Prorocznia

Panowie są nie na czasie...

Panowie są nie na czasie... Teraz jest taki TRYND że każdy olej roślinny jest szkodliwy.

Wysyp artykułów na ten temat zaskoczył internet w tym roku...Dostało się też oliwie...

Chodzi oczywiscie nie o nasze zdrowie ale o wpływy do kasy...do odpowiedniej kasy...

Portret użytkownika wiktor wektor

No dobra a czy wśród

No dobra a czy wśród regularnych spożywaczy owej oliwy nikt na alzheimera nie choruje ? Na zachorowanie tego typu wpływ ma wiele czynników i gdy się ich wszystkich nie pozbędziemy to same "antyutleniacze" nic nie dadzą. Mój dziad nigdy w życiu oliwy na oczy nie widział za to wszystko jadał na smalcu wieprzowym i jakoś na alzheimera nie zachorował a dożył 102 lat. 

W naszym regionie smalcem warto smarować, smażyć, piec i gotować (zasmażka do zupy). Jak byłem dzieciakiem to najbardziej mi smakowała kanapka ze smalcem i ogórkiem konserwowym.  Olej to jest dobry do silnika.

Portret użytkownika SurvivorMan

Nie że się czepiam, ale tak

Nie że się czepiam, ale tak bardziej dla ciekawostki napiszę, bo my tu w Polsce bardzo się przyzwyczailiśmy do określenia "oliwa z oliwek"... Chodzi o to że OLIWA to potoczna nazwa oleju z oliwek i ona jest zawsze z oliwek... Nie ma oliwy z innych roślin...
Nie mówimy na co dzień "cydr z jabłek" więc de facto nie potrzeba dodawać do nazwy oliwa, dodatku oznajmiającego o tym że jest z oliwek*yes3*

DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!

Portret użytkownika keri

Ta prawdziwa za 80 zł jest

Ta prawdziwa za 80 zł jest tradycyjnie podrabiana olejem, często z przyprawami udającymi smak oliwy, bywa, że to zwykły olej z przyprawami. Biggrin Część handlarzy podrabiających oliwę jest tak dobra, że klienci kupują tylko ich podróbki ze względu na wyjątkowy zapach i smak. Biggrin

Olej kokosowy jest podrabiany smalcem.

Człowiek jest podrabiany biorobotami i żydkiewką. Biggrin

Portret użytkownika Endymion

keri, w proceder masowy

keri, w proceder masowy fałszowania oliwy nie wierzę. Na litr oleju potrzeba 5kg oliwek, które są drogie w detalu w Polsce, ale tam są tego hektary i fabryka kupuje taniej. W Grecji oliwa kosztuje ok. 5Euro za L.w sklepie. czyli ponad 20zł już po marży sprzedawcy. Dochodzi logistyka i na moje dobra oliwa w Polsce nie powinna kosztować więcej niż 40zł/L. 80zł/L to jest jakaś abstrakcja i nieuzasadniony zysk. 

Producenci konkurują smakiem, renomą, marketingiem i nie pozwolą sobie na chrzczenie oliwy. Może tak robiący po taniości, bo wygrał przetarg dla Stonki, ale Stonka nie weźmie takiego towaru w dystrybucję, bo ma dużo do stracenia, chce mieć dobry towar w najniższej cenie i dostawca robiąc fałszerstwo stanie się bankrutem, a moim zdaniem Stonka jest w zmowie z dostawcami przeciw klientom, ale wątpię aby z tymi od oliwy.

DIVI LESCHI GENUS AMO 

Portret użytkownika wiktor wektor

Następnym razem jak będziesz

Następnym razem jak będziesz znów coś "poprawiał" to usuń WSZYSTKIE błędy a nie tylko przejęzyczenie i nie pomijaj wyrazów w zdaniach, nie zlepiaj ich i odmieniaj przez przypadki - bo narazie to jest bełkot, chociaż patrząc na "twarz autora" i jego psudonim to niczemu się nie dziwię.  Kto Cie uczył składni ? 

A ceny są różne zależnie od jakości oliwy a nie tego czy jest ona "prawdziwa" - bo wszystkie są prawdziwe. Wino też może kosztować 10...100 zł czy jeszcze więcej i każde z nich będzie prawdziwe ale różnić się będą jakością lub podażą.

Skomentuj