Określono produkty z dobroczynnymi bakteriami, które zmniejszają nieświeży oddech

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com

Według nowego meta-badania kilka rodzajów bakterii probiotycznych może zmniejszyć nieświeży oddech. Recenzja na ten temat ukazała się w magazynie BMJ Open. Niedawno opublikowana metaanaliza obejmująca prawie 300 osób wykazała, że niektóre rodzaje bakterii w sfermentowanej żywności pomagają ludziom cierpiącym na uporczywy nieświeży oddech lub cuchnący oddech.

 

 

Mikroorganizmy zmniejszają objawy, ale dane ilościowe lub jakościowe nie są jeszcze wystarczające do jednoznacznego wniosku. Cuchnący oddech może być spowodowany przez mikroorganizmy w jamie ustnej, które wytwarzają lotne związki organiczne. Naukowcy sprawdzili, czy zmiana mikrobiomu jamy ustnej człowieka wpływa na sytuację.

 

Metaanaliza koncentruje się na badaniach, w których oceniano wpływ probiotyków na nieświeży oddech. Naukowcy doszli do wniosku, że Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius i Weissella cibaria poprawiają sytuację, zmniejszając poziom lotnych związków siarki w krótkim okresie. Nie wpływają jednak na główną przyczynę cuchnącego oddechu, tj. płytkę nazębną i płytkę na języku.

 

Bakterie poprawiające oddychanie znajdują się w sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, zupa miso, pikle i chleb na zakwasie.

 

Ocena: 

4
Średnio: 3.7 (3 votes)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt


Komentarze

Portret użytkownika Nomen - Omen

"Żywica sosnowa – niezwykłe

"Żywica sosnowa – niezwykłe właściwości lecznicze i zapomniane zastosowania" - (Artykuł)

https://naturalnienaturalni.pl/zywica-sosnowa-niezwykle-wlasciwosci-lecznicze-i-zapomniane-zastosowania/

===

"Żywica - przyspiesza gojenie ran" - (Artykuł)

Z leczniczych właściwości żywicy drzew iglastych korzystali zarówno mieszkańcy Syberii, jak i północnoamerykańscy Indianie. Mieszali ją z tłuszczem, przygotowując maści DO LECZENIA ZAINFEKOWANYCH RAN i ŚWIERZBU. Świeżą żywicą smarowali wbitą pod skórę drzazgę, by łatwiej ją wyciągnąć, A KAWAŁKI STWARDNIAŁEJ ŻYWICY ŚWIERKOWEJ ŻULI JAK GUMĘ, CO MIAŁO ZAPOBIEGAĆ CHOROBOM ZĘBÓW, DZIĄSEŁ i BÓLOM GŁOWY.
Żywica ta stała się też surowcem dla pierwszej przemysłowej produkcji gumy do żucia, jaką w połowie XIX w. uruchomił amerykański przedsiębiorca ze stanu Maine John Bacon Curtis. W Związku Radzieckim podczas II wojny światowej, w warunkach katastrofalnego braku leków, w syberyjskich szpitalach rannym żołnierzom przykładano tampony i opatrunki nasycone żywicą sosny syberyjskiej, które wspomagały gojenie ropiejących ran, zapobiegały zakażeniom, a nawet powstrzymywały postęp gangreny.
Sposoby przygotowania preparatów z żywicy opisywano w XIX-wiecznych poradnikach zielarskich, lecz współczesna nauka przez długi czas pomijała ten surowiec w swych badaniach. Kilkanaście lat temu zainteresował się nim fiński chirurg Arno Sipponen, który we współpracy z innymi specjalistami opublikował szereg pionierskich prac badawczych, poświęconych zastosowaniu żywicy w lecznictwie.

https://ktociewyleczy.pl/wiedza/leczenie/ziola-i-superfoods/7623-zywica-przyspiesza-gojenie-ran

===

Portret użytkownika Medium

Najpierw amerykańscy

Najpierw amerykańscy przedsiębiorcy nakarmili nas niezdrową żywnościa, a teraz amerykańscy naukowcy będą ich poprawiać.

Niech lepiej zostawią nas w spokoju!

Bo przecież cuchnący oddech może najpierw wymagać wizyty u dentysty, a te ich amerykańskie metody z amerykańskimi środkami p/bólowymi (niektóre z nich wybitnie toksyczne, był tu niedawno artykuł, nie są w Polsce zarejestrowane) mogą tylko zwieść ofiarę.

Wystarczy codziennie jadać amerykańskie batoniki, by w poważnym stopniu zdezaktywować przyjazną florę bakteryjną nie tylko w jamie ustnej, ale i na niższych odcinkach przewodu pokarmowego.

Portret użytkownika spokoluz

Ty Tallin - a ty sprawdzasz

Ty Tallin - a ty sprawdzasz co wklejasz z translatora ? Pikle są w zalewie octowej a nie  kiszonką po procesie fermentacji.

I tak przez taką ignorancję ałtoruf sieje się takie głupoty jak w tym artykule bo ktoś , kto się nie zna łyknie bzdury , które są kłamstwem.

Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......

Skomentuj