Odkryto geny, które odpowiadają za otyłość

Kategorie: 

Źródło: 123rf.com

Nowe badania pokazują, że pewne geny zapobiegają otyłości, a co za tym idzie, wielu związanych z nią chorób. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Cell”, naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge odkryli, że w genie MC4R istnieją warianty, które zapobiegają przybieraniu na wadze.

 

Gen MC4R pomaga regulować masę ciała poprzez kodowanie receptora melanokortyny 4, który hamuje apetyt. Wyniki badania wskazują, że odpowiednie kombinacje genetyczne w MC4R zwiększają aktywność tego specyficznego receptora.

 

Naukowcy badali gen MC4R u pół miliona ochotników z Wielkiej Brytanii, znajdując 61 różnych wariantów genetycznych. Niektóre z tych kombinacji predysponują ludzi do otyłości, a inne pozwalają na łatwe kontrolowanie wagi.

6% uczestników badania posiadało wariant genetyczny, który chroni przed otyłością. Osoby te ważyły średnio o 2,5 kg mniej, niż pozostali uczestnicy. Ponadto, grupa ta była o 50% mniej narażona na cukrzycę typu 2 i choroby serca – choroby ściśle związane z otyłością.

 

Wiedza o istnieniu tych wariantów genetycznych pozwoli na opracowywanie bezpieczniejszych oraz skuteczniejszych leków i metod leczenia otyłości i cukrzycy. Zrozumienie mechanizmów genetycznych może utorować drogę dla efektywnych terapii odchudzających.

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 4.5 (2 votes)
Opublikował: admin3
Portret użytkownika admin3

Założyciel i redaktor naczelny portalu zmianynaziemi.pl



Komentarze

Portret użytkownika Rafi83

To ja jestem tym czlowiekiem

To ja jestem tym czlowiekiem hehe.Jem wszystko na co mam apetyt i wygladam tak samo od 15 lat.dosłownie plus minus 2kg wacha sie waga w ciagu roku,tyle co dobra kupa;) wspołczuje tym co zjedza poł tabliczki czekolady i odrazu mają spuchnietą morde na drugi dzien,

Portret użytkownika MKs

Jeśli ktoś będzie jadł zbyt

Jeśli ktoś będzie jadł zbyt dużo pokarmów bogatych w węglowodany (włączając w to „zdrowe” soki owocowe lub inne produkty o niskim indeksie glikemicznym) to i tak i tak przytyje. Gdy poziom cukru we krwi wzrasta to organizm wydziela insulinę aby pozbyć się nadmiaru cukru (im większy wzrost poziomu cukru tym więcej insuliny jest wydzielane). Cukier jest niezbędny do życia, ponieważ jest podstawowym źródłem energii dla organizmu, ale zbyt wysoki jego poziom we krwi jest bardzo niebezpieczny, szczególnie w długim czasie. Insulina pomaga organizmowi szybko zneutralizować nadmiar cukru poprzez zamianą cukru w tłuszcz.

Jeśli chodzi o „zdrowe” soki owocowe lub inne produkty niskim indeksie glikemicznym to tak naprawdę pogarszają one sytuację w dłuższym okresie. Niski indeks glikemiczny oznacza, że cukier jest wolniej trawiony i wolniej wchłania się do krwi, ale problem polega na tym, że nadal się ona wchłania gdy organizm/żołądek jest znowu głodny/pusty i domaga się kolejnego posiłku. W ten sposób węglowodany z pokarmów o niskim indeksie glikemicznym kumulują się z dwóch lub nawet więcej posiłków. I wtedy poziom cukru jest CAŁY czas podwyższony i organizm CAŁY czas pompuje insulinę. W długim okresie powoduje to problemu z wydzielaniem insuliny, czyli cukrzycę.

Portret użytkownika Tomasz Czartoryski

Apetyt to nie jedyna sfera, w

Apetyt to nie jedyna sfera, w której należy się dopatrywać przyczyn otyłości. Powiedziałbym nawet, że jest jedną z tych ostatnich.

Przyczyn może być znacznie więcej (w tym genetycznych). Są tacy, co nie potrafią przytyć i jedzą wszystko, co popadnie.

Jak to wyjaśnić? Dieta to tylko leczenie skutków, nie przyczyny.

Skomentuj