Kategorie:
Naukowcy z kilku krajów jednocześnie znaleźli dowody na to, że uczucie wstrętu wiąże się ze wzrostem odporności organizmu. Czyli dzięki zmysłowi węchu nie tylko unikamy nieprzyjemnych rzeczy i ich zapachów, ale nawet na poziomie komórkowym przygotowujemy się na ewentualny atak patogenów.
W toku ewolucji zwierzęta, w tym ludzie, wykształciły specjalne reakcje chroniące przed zatruciami i chorobami. Niechęć do pewnych zapachów jest jedną z takich ewolucyjnych mechanizmów obronnych. Naukowcy nadali nawet nazwę takim reakcjom - behawioralny układ odpornościowy.
Naukowcy z kilku krajów zastanawiali się, czy nasz główny układ odpornościowy reaguje na takie „pobudki” za pośrednictwem naszego zmysłu węchu. Byłoby to logiczne, organizm odczuwa obecność potencjalnego niebezpieczeństwa, co oznacza, że musi wcześniej przygotować się na problemy. Eksperci ze Szwecji i Australii, Niemiec i Stanów Zjednoczonych przeprowadzili trzy niezależne eksperymenty, aby dowiedzieć się, czy tak jest naprawdę.
Naukowcy zastosowali trzy metody, aby wywołać silny wstręt u badanych. Szwedzcy badacze podali ochotnikom zapachy o nieprzyjemnych zapachach: sfermentowanych śledzi, sera pleśniowego, zgniłych drożdży, sztucznych substancji zapachowych o zapachu moczu i potu. Uczestnicy oceniali każdy zapach w „obrzydliwej skali”, a następnie naukowcy pobrali próbki śliny od osób, które wyczuły najbardziej nieprzyjemne zapachy.
W rezultacie w ślinie uczestników, którzy doświadczyli najsilniejszego wstrętu, badacze stwierdzili podwyższone poziomy dwóch markerów odpornościowych: czynnika martwicy nowotworów TNF-α i immunoglobuliny sekrecyjnej S-IgA. TNF-α aktywuje kilka rodzajów komórek odpornościowych w organizmie, w tym cytokiny i białe krwinki. Jest to ważny czynnik chroniący organizm przed pasożytami wewnątrzkomórkowymi i wirusami.
Wydzielnicza immunoglobulina A jest jednym z najważniejszych przeciwciał, komórek neutralizujących obce substancje. Nawiasem mówiąc, ten typ komórek odpornościowych był przedmiotem zainteresowania naukowców we wszystkich trzech badaniach.
Praca szwedzkich i australijskich naukowców została opublikowana w czasopiśmie naukowym Evolution, Medicine, and Public Health
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
W DYSKUSJI WYRAŻAM WŁASNE POGLĄDY KTÓRE NIE MAJĄ NA CELU NIKOGO OBRAZIĆ ,TYM NIEMNIEJ OBRAŻALSKIM WSTĘP DO DYSKUSJI SUROWO ZABRONIONY !!!
DIVI LESCHI GENUS AMO
W DYSKUSJI WYRAŻAM WŁASNE POGLĄDY KTÓRE NIE MAJĄ NA CELU NIKOGO OBRAZIĆ ,TYM NIEMNIEJ OBRAŻALSKIM WSTĘP DO DYSKUSJI SUROWO ZABRONIONY !!!
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Słowian dobrej woli jest więcej - Słowiański WIEC, Słowiański ZEW , Słowiańsk DUCH , Słowiańska KREW - na pohybę .......
Strony
Skomentuj