Kategorie:
Jak określić jakość produktu? Według koloru? Przez zapach? Oczywiście, ale wiele patogenów, naruszających jakość produktu, nie zawsze powoduje zauważalne zmiany gołym okiem. W takim przypadku pomocne będzie jedynie badanie laboratoryjne lub specjalna powłoka, który da ci w sekundę odpowiedź, z czym masz do czynienia.
Za rozwój innowacyjnego opakowania odpowiada zespół naukowców z University of McMaster w Kanadzie. Ich produkt na pierwszy rzut oka jest przezroczysty i nie odbiega wyglądem od zwykłej folii do pakowania produktów, ale w kontakcie z żywnością skażoną E. coli, bakteriami spożywczymi i innymi patogenami, folia zmienia kolor. Test przeprowadza się w dość prosty sposób. Jedzenie zawijamy w przedmiotową folię i odczekujemy kilka sekund w celu odczytania wyniku.
„Zazwyczaj, w celu określenia jakości produktu, trzeba go przetworzyć lub przekazać do laboratorium, aby znaleźć obecność bakterii i toksyn. Często konieczne jest wykonywanie serii testów. Naszym celem jest uniknięcie tego wszystkiego. Możesz uzyskać informacje o produkcie natychmiast tu i teraz. Wystarczy spojrzeć na opakowanie i sprawdzić, czy jedzenie jest użyteczne do spożycia, czy nie. A to, czym ono jest zainfekowane w przypadku niezdatności, ma drugorzędne znaczenie".
Jak to wszystko działa? W przypadku „przyspieszonej diagnozy" naukowcy wykorzystali mikroskopijne inkluzje DNA i bioreagentów znajdujących się na elastycznej folii polietylenowej. Gdy kompozycja wchodzi w kontakt z bakteriami i ich toksynami cząsteczki opakowania zaczynają świecić. Jak mówią twórcy, jest to naprawdę wygodna i praktyczna metoda kontroli jakości żywności.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj