Nowe opakowanie pozwoli konsumentowi określić zepsute produkty w ciągu kilku sekund

Kategorie: 

Źródło: youtube.com

Jak określić jakość produktu? Według koloru? Przez zapach? Oczywiście, ale wiele patogenów, naruszających jakość produktu, nie zawsze powoduje zauważalne zmiany gołym okiem. W takim przypadku pomocne będzie jedynie badanie laboratoryjne lub specjalna powłoka, który da ci w sekundę odpowiedź, z czym masz do czynienia.

 

Za rozwój innowacyjnego opakowania odpowiada zespół naukowców z University of McMaster w Kanadzie. Ich produkt na pierwszy rzut oka jest przezroczysty i nie odbiega wyglądem od zwykłej folii do pakowania produktów, ale w kontakcie z żywnością skażoną E. coli, bakteriami spożywczymi i innymi patogenami, folia zmienia kolor. Test przeprowadza się w dość prosty sposób. Jedzenie zawijamy w przedmiotową folię i odczekujemy kilka sekund w celu odczytania wyniku.

„Zazwyczaj, w celu określenia jakości produktu, trzeba go przetworzyć lub przekazać do laboratorium, aby znaleźć obecność bakterii i toksyn. Często konieczne jest wykonywanie serii testów. Naszym celem jest uniknięcie tego wszystkiego. Możesz uzyskać informacje o produkcie natychmiast tu i teraz. Wystarczy spojrzeć na opakowanie i sprawdzić, czy jedzenie jest użyteczne do spożycia, czy nie. A to, czym ono jest zainfekowane w przypadku niezdatności, ma drugorzędne znaczenie".

Jak to wszystko działa? W przypadku „przyspieszonej diagnozy" naukowcy wykorzystali mikroskopijne inkluzje DNA i bioreagentów znajdujących się na elastycznej folii polietylenowej. Gdy kompozycja wchodzi w kontakt z bakteriami i ich toksynami cząsteczki opakowania zaczynają świecić. Jak mówią twórcy, jest to naprawdę wygodna i praktyczna metoda kontroli jakości żywności.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)

Komentarze

Portret użytkownika Zenek ;)

Prościej byłoby od razu

Prościej byłoby od razu wszystko jak leci stemplować "NIEJADALNE, SPOŻYCIE GROZI ŚMIERCIĄ BĄDŹ TRWAŁYM ŻYDZIZMEM"

ale na to naukowcy wpadną za jakiś MILIARD lat jak spadną.... ponownie... z foteli...... na trawnik....

Portret użytkownika alojzy

"ale w kontakcie z żywnością

"ale w kontakcie z żywnością skażoną E. coli, bakteriami spożywczymi i innymi patogenami, folia zmienia kolor."

Nie mogę się doczekać tego pięknego widoku, gdy góry śmieci pływające po oceanach i walające się po najdzikszych miejscach będą mieniły się kolorami tęczy.
Przecież raz pójdę na zakupy i kosz pełen a obok kosza jeszcze reklamówka wypełniona plastikowym śmieciem: tacki, folijki, hektar plasikowego badziewia które ledwo się da rozciąć nożyczkami, ale w które musi być zapakowany każdy kabelek i wtyczunia osobno, plastikowe butelki z którymi nie wiadomo co robić, koszyczki na owoce, folijka od chleba - przecież to jakieś kompletne ześwirowacenie.

Portret użytkownika tonydml

Mam coraz poważniejsze obawy

Mam coraz poważniejsze obawy gdzie nauka zmierza z 'nauko-fcami'. Nie pomyśleli oni znim zabrali się z te badania, że opakowanie na produkty świeże zostały specjalnie po to wymyślone by ukryć ich nieświeżość?

Mam lepszy pomysł - niech opracują przeźroczystą blachę, lub inne plexi, koniecznie przeźroczyste, które będzie można zastosować jako maskę samochodu. Wtedy to zobaczymy jaki to postęp nas otacza..

Skomentuj