Nowe badania mogą być krokiem milowym dla sklonowania mamutów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Naukowcy z Instytutu Scoltech i MIPT zbadali białko i skład tłuszczowy kości mamucich znalezionych na rzece Jana na Syberii. Zidentyfikowano 98 białek i 73 lipidy. Praca naukowców jest jednym z nielicznych w nowym kierunku naukowym paleolipidomiki, uzupełniającym kierunki paleogenomiki i paleoproteomiki. Wyniki badań opublikowano w European Journal of Mass Spectrometry.

 

Zainteresowanie badaniem składu molekularnego szczątków istot, które kiedyś żyły na naszej planecie, powstało kilka dekad temu. Nowe metody analizy genetycznej pozwoliły rozpocząć badania DNA pobranego ze starożytnych kości. Pojawił się cały kierunek naukowy, tj. paleogenetyka, która pozwoliła rozwiązać wiele tajemnic ewolucyjnych. Jednak sama genetyka nie wystarczy, aby uzyskać pełny obraz zwierząt, które żyły na długo przed nami.

 

Oprócz DNA w składzie organizmów żywych niezwykle ważna jest kompozycja białek i tłuszczów. Dlatego oprócz paleogenomiki pojawiła się paleoproteomika, badająca starożytne białka. Cząsteczki tłuszczowe, lipidy, nie przyciągały zbyt wiele uwagi, ponieważ większość z nich jest wyjątkowo niestabilna i po prostu nie zachowywała się dobrze przez miliony lat.

 

Jednak niektóre lipidy doświadczają stresu oksydacyjnego i przekształcają się w szczątki kopalne, które można badać. Badanie lipidów może dostarczyć informacje na temat właściwości odżywczych naszych przodków, chorób, które tolerują, a nawet rozwoju ich układu nerwowego.

 

Naukowcy Scoltech i MIPT w swoich bajnowszych badaniach wykorzystujących nowoczesne metody byli w stanie wykryć 98 białek i 73 lipidów w kościach mamuta syberyjskiego. Wyniki porównano z analizą kości współczesnego słonia afrykańskiego.

„Wśród białek, które odkryliśmy, znajduje się nie tylko kolagen, który stanowi podstawę tkanki kostnej organizmu, ale także wiele innych, takich jak albumina, lumikanin, osteoglycyna, glikoproteina alfa-2-HS, które regulują różne procesy w żywym organizmie. Jeśli chodzi o cząsteczki tłuszczu, okazało się, że wiele z nich nie utrzymuje się przez tak długi czas. Nie byliśmy w stanie wykryć tylko triglicerydów, nie znaleziono fosfatydylocholin ani sfingomielin” - powiedział Juri Kostjukewicz, autor badania.

Wiadomo, że białka mogą być markerami różnych chorób. Istnieją przykłady prac, w których, analizując szczątki skamieniałości, można było ustalić, z czym chory się zmagał. W badaniu naukowcy byli zainteresowani tym, jakie lipidy mogły w zasadzie zachować się przez dziesiątki tysięcy lat w szczątkach kopalnych. Według Jewgienija Nikołajewa, profesora Skoltecha i MIPT, najnowsze badania pomogą odpowiedzieć na to pytanie.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: tallinn
Portret użytkownika tallinn

Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt



Komentarze

Skomentuj