Nie lubisz warzyw? Może być to sprawka twoich genów

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Jeśli nie lubisz jeść niektórych warzyw, może to być sprawka twoich genów. Amerykańscy naukowcy odkryli, że pewna kombinacja genów może odpowiadać za odczuwanie nieprzyjemnego smaku niektórych warzyw.

Badacze dowiedli, że geny mogą być odpowiedzialne za odczuwanie gorzkiego smaku podczas spożywania pewnych produktów. Należą do nich m. in. niektóre warzywa, kawa, piwo, a także ciemna czekolada. Przypadłość ta może tłumaczyć dlaczego niektórym osobom trudniej jest uwzględnić odpowiednią ilość warzyw w diecie. Pod względem ewolucyjnym wrażliwość na gorzki smak może być korzystna, ponieważ chroni ludzi przed jedzeniem rzeczy, które mogą być trujące.

Zespół badaczy z University of Kentucky School of Medicine odkrył, że ludzie, którzy dziedziczą dwie kopie wariantu genu TAS2R38, zwanego AVI, nie są wrażliwi na gorzki smak. Osoby z jedną kopią AVI i drugą zwaną PAV odczuwają gorzki smak niektórych produktów, ale nie w tak ekstremalnym stopniu, jak osoby z dwiema kopiami genu PAV.

 

Naukowcy przebadali 175 osób i stwierdzili, że osoby z dwoma kopiami gorzkiego smaku genu PAV zjadły tylko niewielkie ilości zielonych warzyw liściastych. Naukowcy mają nadzieję zbadać, czy zastosowanie przypraw może pomóc w zamaskowaniu gorzkiego smaku oraz pomóc w spożywaniu większej ilości warzyw.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: B
Portret użytkownika B

Redaktorka, która pracuje z nami od ponad 3 lat. Specjalizuje się w tematyce medycznej i zdrowym żywieniu. Często publikuje na portalu medycznym tylkomedycyna.pl



Skomentuj