Naukowiec twierdzi, że mięso laboratoryjne stanie się "luksusem"

Kategorie: 

Źródło: Pixabay.com
Profesor Mark Post, naukowiec który stworzył pierwsze na świecie mięso in vitro twierdzi, że żywność tego typu stanie się w przyszłości bardzo popularna - stanie się wręcz luksusem. Już w ciągu 10 lat może nawet zastąpić naturalne mięso w sklepach.

 

W 2013 roku, Mark Post z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht oświadczył iż hoduje pierwszego na świecie "laboratoryjnego hamburgera". Ten nienaturalny twór powstał z komórek macierzystych, które zebrano z odpadów z rzeźni. Post dodawał do nich substancje spożywcze, co doprowadziło do ich wzrostu do tkanki mięśniowej, a następnie umieścił je na specjalnych rusztowaniach z rozpuszczalnych cukrów.

 

Dzięki aplikowanym impulsom elektrycznym, komórki zmuszano do kurczenia się i rozkurczania. Chodziło o to aby hodowane przez nich mięso było aktywne fizycznie, podobnie jak w przypadku zwierząt hodowlanych które są codziennie w ruchu. Uczeni izolowali również komórki macierzyste tkanki tłuszczowej hodując je na pożywce, uzyskując coś w rodzaju smalcu in vitro.

Stworzone przez Marka Posta laboratoryjne mięso, które wyceniono na ponad milion złotych, zostało następnie spożyte w Londynie przez naukowca ds. żywienia Hanni Rutzler i pozytywnie ocenione. Badania wskazują, że mięso produkowane sztucznie może doprowadzić do rewolucji żywieniowej, pozwoli zmniejszyć zużycie energii oraz znacznie zredukować emisję gazów cieplarnianych i zapotrzebowanie na tereny hodowlane.

 

Co ciekawe, nad sztucznym mięsem pracuje dziś wiele zespołów badawczych a każdy z nich ma swój pomysł na tworzenie laboratoryjnej żywości. Przykładowo profesor Mitsuyuki Ikeda z Environmental Assessment Center w Okayamie twierdzi, że żywność można tworzyć ze składników odżywczych z ludzkich odchodów. Opracowane przez niego mięso przeszło nawet przez wstępne testy.

 

Dziś, Mark Post w dalszym ciągu uważa że mięso in vitro podbije świat i zastąpi jego naturalny odpowiednik. Jego zdaniem może do tego dojść już w ciągu 10 lat. W tym czasie naukowiec wciąż ulepsza swój wynalazek, aby jego mięsne twory były lepsze w smaku. Post uważa, że sztuczne mięso ma szansę na sukces, może powstrzymać masową rzeź zwierząt i zapewnić żywność dla stale powiększającej się liczby ludności, ponieważ z jednej komórki macierzystej można stworzyć aż 10 tysięcy kilogramów mięsa.

 

 

Wiadomość pochodzi z portalu tylkonauka.pl

 

 

Źródło: http://tylkonauka.pl/wiadomosc/mieso-laboratorium-moze-zastapic-naturalne-w-ciagu-10-lat

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: John Moll
Portret użytkownika John Moll

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu


Komentarze

Portret użytkownika zgredek

To chyba miało być że

To chyba miało być że prawdziwe mięso stanie się luksusem a ten shit labolatoryjny będzie popularny czyli powszechny, ale większość nędznych redaktorków nie rozróżnia co oznacza słowo  popularne a co luksusowe.          Może nie całkiem rozumieją po polsku bo mieli nędznych nauczycieli języka polskiego w Telawiwie ?

Portret użytkownika tomasz26

jestem wegetarianinem i każde

jestem wegetarianinem i każde zabójstwo jest dla mnie grzechem zwierzęta tez czuja bo mają mózgi .ekologiczny sposób życia wyostrza zmysły poprawia kondycje samopoczucie i stan zdrowia.. w rezultacie wydłuża życie.znikają wszelkie grypy katary i inne choroby odzwierzęce.
. po jakimś czasie każdy wraca do idealnego BMI .polecam .

Portret użytkownika MiterMan

jeszcze pare lat a zamiast

jeszcze pare lat a zamiast chodzic do ubikacji bedziemy robili do naczyc ktore wstawiajac do specjalnego urzadzenia otrzymamy schabowego czy cos Biggrin dziekuje postoje wole kurczaczka lub swinke ktora posiada metabolizm i organizm sam wydali niepotrzebne i zbedne oraz szkodliwe substancje zostawiajac soczyste mięsko o specyficznym smaku....... a jakis smak bedzie mialo miesko laboratoryjne jak nie o smaku chemi ?

Skomentuj