Naukowcy zbadali wpływ kakako i czekolady na ludzki mózg

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Czekolada, o wielu korzystnych dla organizmu właściwościach. Wzmacnia ona serce, zmniejsza ryzyko cukrzycy i udaru oraz pobudza komórki mózgowe do funkcjonowania. Nowe badanie przeprowadzone w University of Birmingham, wykazało skąd bierze się dobroczynny wpływ kakao i czekolady na ludzki mózg.

 

Zdaniem specjalistów z University of Birmingham, wynika to z faktu, że zawierają one unikalny zestaw flawanoli - roślinnych przeciwutleniaczy, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Artykuł opisujący wyniki tych badań, został już opublikowany w czasopiśmie naukowym Scientific Reports.

 

Jak twierdzi Catarina Rendeiro, dietetyk z University of Birmingham:

„Flawanole znajdują się w wielu owocach i warzywach, a także w ziarnach kakaowca. Nadają owocom jasny kolor, a po spożyciu poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Postanowiliśmy sprawdzić, czy substancje te wpływają na funkcjonowanie układu krążenia mózgu, a jeśli tak, czy przełożą się rónież na sprawność umysłową ”

Naukowcy starają się wyodrębnić składniki czekolady, które mają korzystny wpływ na mózg i inne narządy, aby móc osiągnąć ten efekt, bez ryzyka otyłości i próchnicy. Rendeiro i jej koledzy dokonali sporych postępów w tej dziedzinie. Badali oni w jaki sposób flawanole, barwniki roślinne i fitohormony obecne w czekoladzie, wpływają na funkcjonowanie mózgu dwudziestu zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat bez złych nawyków żywieniowych.

 

Eksperyment polegał na wypiciu jednej porcji kakao, z których jedna grupa przyjęła napój bogaty we flawanole, a druga była ich pozbawiona. Następnie naukowcy ocenili jakość dopływu krwi do mózgów ochotników. W tym celu proszono ich, aby przez kilka minut, poddychali powietrzem o wysokim stężeniu CO2. Następnie otrzymali oni kilka prostych i złożonych zadań badających ich pomysłowość.

 

Picie kakao z dużą ilością flawanoli, znacznie zmniejszyło wpływ dwutlenku węgla na mózgi ochotników, dzięki czemu trudniejsze zadania, były rozwiązywane o 11% szybciej. Różnice, wynikały z faktu, że serce i naczynia krwionośne mózgu osób pijących wysokogatunkowe kakao znacznie aktywniej reagowały na wzrost stężenia CO2 we krwi oraz przyspieszały przepływ krwi przez mózg, kompensując brak tlenu.

Odnotowano, że u osób, które piły kakao o wysokim stężeniu flawanoli, poziom maksymalnego dopływu tlenu do mózgu był około trzykrotnie wyższy. Ich naczynia zaczęły reagować na nadmiar dwutlenku węgla minutę wcześniej niż w drugiej grupie uczestników. Wszystko to wskazuje, że że czekolada i kakao poprawiają sprawność umysłową poprzez normalizację naczyń mózgowych.

 

Zbawienne właściwości czekolady nie kończą się jednak tutaj. Jeszcze w 2019 roku, głośno zrobiło się o badaniu naukowym, które dowiodło iż spożywanie czekolady pomaga w zwalczaniu depresji. Wówczas zespół badawczy z Kolegium Uniwersyteckiego w Londynie, Uniwersytetu w Calgary oraz służby zdrowia w kanadyjskim regionie Alberta, przeanalizował dane 13 626 dorosłych osób, pochodzące z amerykańskiego Narodowego Przeglądu Zdrowia i Żywienia.


Wykazano wówczas, że osoby, które w ciągu 48 godzin zjadły gorzką czekoladę, miały o 70% niższe ryzyko wystąpienia znaczących klinicznie objawów depresji. Przynajmniej, w porównaniu do uczestników, którzy w ogóle nie jedli czekolady. Warto zauważyć, że 25% badanych, którzy spożywali największe ilości dowolnej czekolady, rzadziej zgłaszali objawy depresyjne.

 

Wygląda na to, iż czekolada kryje w sobie wiele nieznanych właściwości, które w miare upływu lat, mogą pomóc nam w zwiększeniu wydajności i stabilności ludzkiego mózgu. Dalsze badania w tym zakresie są konieczne, ale wygląda na to iż perspektywy na przyszłość, są obiecujące.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: [email protected]
Portret użytkownika M@tis

Komentarze

Portret użytkownika ZielarzKrakowski

To wam coś zdradzę z

To wam coś zdradzę z przypływu dobrego serca:

1. pełnotłuste kakao (prawdziwe, a nie jakiś tam Wawel lub Wedel, tfu)

2. ćwierć łyżeczki kawy lub guarany w proszku

3. masło klarowane

4. melasa lub miód (tylko do smaku)

5. 500mg kurkuminy lub berberyny

6. jeśli ma być od razu zjedzone to dodać awokado.

Wymieszać na gęstą papkę. 

Resztę zrozumiecie po tygodniu jedzenia.

Portret użytkownika Quark

W ludzkim świecie

W ludzkim świecie zdegenerownym poprzez selekcję NEGATYWNĄ , gdzie dominują jednostki psychicznie upośledzone ,szkodliwe dla siebie i innych a cnoty i wartości duchowe oraz moralne często traktowane są jako przejaw słabości ,którą trzeba wykorzystać ,stłamsić i poniżyć - tabliczka czekolady jest darem niebios !

Portret użytkownika asa

Masz rację- to prawda co

Masz rację- to prawda co napisałęś, dodoatkowo kakao stymuluje wydzielanie endorfin -hormonu szczęścia. Problem jest jeden- kakako powoduje u ludzi zaparcia ,przez co nadaje się jeszcze jako środek p.biegunkowy.

Skomentuj