Kategorie:
Naukowcy twierdzą, że witamina A zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry. Badacze odkryli, że osoby z najwyższym poziomem witaminy A w organizmie posiadają o 15% mniejsze ryzyko zachorowania na raka płaskonabłonkowego skóry.
W badaniu wzięło udział 125 tysięcy osób. Podobno większość użytecznych witamin ludzie pozyskiwali z różnych produktów spożywczych. Obejmowały one m. in. ziemniaki, melony, marchew, brokuły, wszelkie produkty mleczne i ryby. Jednak naukowcy dowiedzieli się również, że zbyt dużo witaminy A może prowadzić do osteoporozy i złamań szyjki kości udowej.
Rak płaskonabłonkowy jest powszechnym rodzajem raka skóry. Najczęściej występuje w miejscach najbardziej narażonych na słońce, czyli na twarzy i głowie. Naukowcy zauważyli, że zwiększenie suplementacji witaminami nie zmniejsza ryzyka zachorowania na raka skóry. Jednak ta sama witamina jest w stanie utrzymać zdrowe komórki skóry, dlatego wiąże się z niższym rozwojem raka.
Ponadto witamina A nie całkowicie zapobiega rakowi płaskonabłonkowemu skóry. Badanie nie określiło wpływu witaminy A na inne formy raka. Warto zauważyć, że najlepszą ochroną przed straszną chorobą jest ochrona przed słońcem. Przede wszystkim trzeba nosić odzież ochronną, stosować kremy z filtrami i chronić się w cieniu.
Ocena:
Opublikował:
tallinn
Legendarny redaktor portali zmianynaziemi.pl oraz innemedium.pl znany ze swojego niekonwencjonalnego podejścia do poszukiwania tematów kontrowersyjnych i tajemniczych. Dodatkowo jest on wydawcą portali estonczycy.pl oraz tylkoprzyroda.pl gdzie realizuje swoje pasje związane z eksploracją wiadomości ze świata zwierząt |
Komentarze
Skomentuj